Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Και "εφημερία" του δικομματισμού!

Η μεν κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις 10% στους γιατρούς, χωρίς να τους εξοφλεί για το 1998 (!), ενώ η ΝΔ καλεί τους γιατρούς - έστω και απλήρωτοι - να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους!!

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρονται με τον πιο ανεύθυνο τρόπο απέναντι στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο τμήμα εκείνο που αφορά τις εφημερίες τους. Δηλαδή την ώρα της ανάγκης για τον πολίτη και ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα.

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση αμείβει "με έναντι" τους γιατρούς και σε ορισμένα νοσοκομεία βγάζει αρνητικά εκκαθαριστικά. Με αυτό τον τρόπο αφήνει ακάλυπτα από γιατρούς νοσοκομεία αιχμής - όπως το ΚΑΤ - για δέκα μέρες.

Κι ενώ υπάρχει αυτό το αλαλούμ, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας - σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ραδιοσταθμού "9,84" στον οποίο μίλησε χτες ο υπουργός - είπε ότι θα αυξηθούν οι αποδοχές των γιατρών κατά 10-11%, σημειώνοντας πως μια τέτοια αύξηση είναι απολύτως κοντά στις απαιτήσεις της ΕΙΝΑΠ.

Βέβαια, η ΕΙΝΑΠ είχε ζητήσει αύξηση κατά 10% των βασικών μισθών των γιατρών, αμέσως μετά την ψήφιση του Ιατρικού Μισθολογίου, καθώς εκτίμησε ότι βρίσκεται μακριά απ' τις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών. Τώρα τα αιτήματα που θέτει η ΕΙΝΑΠ ως άμεση προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ασφαλών εφημεριών με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Προτύπων των νοσοκομείων, η εξόφληση των εφημεριών του 1998 κατά γιατρό και ανά μήνα και κανένας γιατρός να μην έχει συνολικές αποδοχές μικρότερες από εκείνες της 31.12.1997.

Επιπλέον χτες ο υπουργός είπε στον "9,84" ότι αν υπάρξουν αρνητικά εκκαθαριστικά, δε θα επιστρέψουν οι γιατροί τα χρήματα "εκτός ενός αριθμού των οποίων οι αποδοχές από εφημερίες ξεπερνούν τις αποδοχές από μισθούς".

Ακόμα ο Λ. Παπαδήμας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη είπε ότι θα προσπαθήσει να εκκαθαρίσει τις εφημερίες του 1998 με βάση τα προγράμματα του Μάη του 1998.

Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση ήρθε να δώσει και η ΝΔ, η οποία μετά από μια ανούσια κριτική στην κυβέρνηση, καλεί τους "νοσοκομειακούς γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία".

Τέλος η ΝΔ ως πρόταση διεξόδου παρουσιάζει την πρόταση των "ξένων σοφών" που απορρίφτηκε από τους περισσότερους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

"Η κυβέρνηση σήμερα με την τακτική της, που κινείται στη λογική των σκληρών περικοπών, έχει ως απώτερο στόχο να εκθέσει στα μάτια των εργαζομένων το δημόσιο νοσοκομείο, ανοίγοντας συνειδητά το δρόμο για την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

"Οι εργαζόμενοι σήμερα πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Πρέπει να συστρατευτούμε με τους υγειονομικούς για ένα δημόσιο τομέα υγείας, σύγχρονο, αποδοτικό, επαρκώς χρηματοδοτούμενο, προσαρμοσμένο σε όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που να καλύπτει ισότιμα τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της χώρας, για τη δημοκρατία και διαφάνεια στα νοσοκομεία, τη δημιουργία νέων νοσοκομείων και την πλήρη αξιοποίηση και βελτίωση της υποδομής των υπαρχόντων, το χτύπημα των εγκληματικών φαινομένων διαφθοράς, σήψης και συναλλαγής που κυριαρχούν σε πολλούς χώρους παροχής υγείας".

Τέλος η Ομοσπονδία τονίζει την ανάγκη να ορθωθεί κοινωνικό μέτωπο για μια άλλη πολιτική στο χώρο της λαϊκής υγείας και πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ