Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρες στο "Ωνάσειο"

Η διοίκηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πορίσματα, παρά την επιμονή των δημοσιογράφων

Αρνήθηκε, χτες, το Διοικητικό Συμβούλιο του "Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου" (ΩΚΚ) να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις από τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών, που διενεργήθηκαν εκτάκτως μετά από καταγγελίες περί οικονομικών ατασθαλιών στο Ιδρυμα. Τη διενέργεια των ελέγχων είχε διατάξει ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, το διάστημα που ήταν υπουργός Υγείας - Πρόνοιας.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο ο σημερινός πρόεδρος του ΩΚΚ Γ. Χρήστου,όσο και ο προκάτοχός του Μ. Σταθόπουλος,απέδωσαν την ύπαρξη καταγγελιών σε διαμάχη του Δ. Κρεμαστινού με τον γιατρό Δ. Κατρίτση και τους κατηγόρησαν για "προσπάθεια συκοφάντησης του "Ωνασείου"". Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι "οι καταγγελίες είναι ήσσονος σημασίας" και ότι ο θόρυβος δημιουργήθηκε από "εχθρούς του "Ωνασείου"". Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: αν πράγματι είναι "ήσσονος σημασίας" οι καταγγελίες που έγιναν, γιατί δε δόθηκαν ούτε χτες στη δημοσιότητα οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών. Οταν, μάλιστα, έχουν επανειλημμένως ζητηθεί από δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του ΩΚΚ είπε χτες ότι "είναι στη διάθεσή τους".

Το θέμα αυτό, καθώς και η ενδεχόμενη απομάκρυνση από το ΩΚΚ των καθηγητώνΔ. Κρεμαστινού και Δ. Κόκκινου,επικράτησαν στη συνέντευξη Τύπου. Ετσι άλλα ζητήματα όπως η ίδια η λειτουργία και το αδικαιολόγητα μεγάλο έλλειμμα του Ωνασείου πέρασαν σε δεύτερο φόντο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΩΚΚ παραδέχτηκε ότι "τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα". Το έλλειμμα του Ιδρύματος το 1998 ανήλθε σε 5 δισ. δραχμές, το οποίο μειώθηκε σε 3,3 δισ. δραχμές μετά την κρατική επιχορήγηση (1,7 δισ. δραχμές). Τα έσοδα του Κέντρου, το 1998, ανήλθαν σε 12,5 δισ. δραχμές και τα έξοδά του έφθασαν τα 17,5 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με τον Γ. Χρήστου,για το έλλειμμα ευθύνεται το χαμηλό κρατικό τιμολόγιο και το επίσης χαμηλό νοσήλιο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη αύξησης του νοσηλίου. Για παράδειγμα ανέφερε ότι μία επέμβαση καρδιάς, που στο Ασφαλιστικό Ταμείο στοιχίζει 2 εκατ. δραχμές, στο ΩΚΚ κοστίζει περισσότερο εξαιτίας των υπέρογκων αμοιβών των γιατρών και των ακριβών υλικών. Για τη μείωση του ελλείμματος, ανακοίνωσε ότι προχωρούν στην εφαρμογή ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά περικοπές μισθών των διευθυντών κλινικών. Μετά τη λήξη των πενταετών συμβάσεων των διευθυντών, το ΔΣ αποφάσισε ότι η ανώτατη ετήσια αμοιβή τους θα είναι περίπου 100 εκατ. δραχμές.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΔΣ του ΩΚΚ και των Δ. Κρεμαστινού και Δ. Κόκκινου,ο Γ. Χρήστου ισχυρίστηκε ότι μολονότι οι δύο καθηγητές είχαν υπογράψει πενταετείς συμβάσεις συμβούλων - έληξαν στις 16.7.98 - εν τούτοις ασκούσαν καθήκοντα διευθυντού, κάτι που αντίκειται στη νομοθεσία. Ζήτησε, λοιπόν από τους δύο καθηγητές είτε να παραμείνουν ως απλοί σύμβουλοι στο ΩΚΚ, είτε να αποχωρήσουν.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κρεμαστινός,δήλωσε χτες ότι "δεν απαντά σε τηλεγράφημα, ούτε μέσω δημοσιογράφων". Είπε, επίσης, ότι ενώ ως πανεπιστημιακός είχε δικαίωμα να διατηρεί ιατρείο εκτός Νοσοκομείου, η διοίκηση του ΩΚΚ του είχε θέσει όρο να εξετάζει τους ασθενείς του εντός, για να κερδίζει το ΩΚΚ από τις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Ο Δ. Κόκκινος δήλωσε ότι "η έννοια της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο "Ωνάσειο", σημαίνει ότι δεν εξετάζω ασθενείς αλλού, δεν είμαι σύμβουλος σε καμία εταιρία, σε κανένα Νοσοκομείο και δεν κάνω γνωματεύσεις επ' αμοιβή". Στο σχόλιο που έκανε η διοίκηση του ΩΚΚ για τις αμοιβές των δύο καθηγητών, ο Δ. Κόκκινος,μεταξύ άλλων, είπε: "Ουδείς μου εζήτησε αναπροσαρμογή της αμοιβής μου, άρα τη θεωρούσαν απολύτως λογική. Είναι πρωτοφανές, εργοδότης να κατηγορεί τον εργαζόμενο για υπερβολικές αμοιβές, δεδομένου ότι αυτές δίδονται νομίμως και με τη θέληση του εργοδότη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ