Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ"
Ακάλυπτο το 60% των θέσεων

Στάσεις εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού και επιχείρηση τρομοκρατίας από τη διοίκηση

Με συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους απάντησαν χτες οι νοσηλευτές του νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" στις ενέργειες σε βάρος εργαζομένων της διοίκησης και στην αδιαφορία της να περιορίσει τους κινδύνους που καθημερινά αντιμετωπίζουν ασθενείς και νοσηλευτές.

Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, από την οποία ήρθε στην επιφάνεια το νέο πρόσωπο που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας και οι πρώτες επιπτώσεις από τη λογική των περικοπών στο χώρο αυτό. "Το 60% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, επισήμανε η Χρόνη Μαρία,μέλος της τριμελούς επιτροπής του νοσηλευτικού προσωπικού, μένουν ακάλυπτες. Το νοσοκομείο καθημερινά εφημερεύει και πολλές υπηρεσίες δε λειτουργούν. Τη νύχτα μένουν 4 νοσηλεύτριες, 2 γιατροί, 1 τραυματιοφορέας και ο θυρωρός. Οσον αφορά τη μονάδα AIDS, συρρίκνωσαν τη μονάδα βραχείας νοσηλείας και τη μετέφεραν σε μια αποθήκη".

Ο κίνδυνος να προσβληθούν από τον ιό του AIDS μέσα σε αυτές τις συνθήκες εργασίας είναι άμεσος και ήδη όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το 70% των νοσηλευτών έχει υπάρξει φορέας του ιού της φυματίωσης.

Η διοίκηση όμως, προκειμένου να αποκρύψει όλες αυτές τις επαγγελματικές ασθένειες τις καταγράφει ως δερματικές παθήσεις και χορηγεί τριήμερες αναρρωτικές άδειες στους ασθενείς εργαζόμενους. Οταν μάλιστα πρόσφατα έθεσαν το θέμα στον διευθυντή του νοσοκομείου Ανδρ. Κατσάμπα τους απάντησε πως "όταν διαλέξατε αυτό το επάγγελμα, γνωρίζατε τους κινδύνους". "Τους γνωρίζαμε για τον εαυτό μας, αλλά ενώ ήμουν έγκυος μολύνθηκα και μόλυνα και το μόλις ενάμιση χρόνου παιδί μου από ψώρα", δήλωσε χαρακτηριστικά μια νοσηλεύτρια, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της αδιαφορίας.

Για όλα αυτά οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον αρμόδιο εισαγγελέα και από τις 20 Γενάρη 1999 η τριμελής επιτροπή των νοσηλευτών, με τη στήριξη του σωματείου, κήρυξε καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας παράλληλα την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την καταβολή των πρόσθετων αμοιβών για τα νυχτερινά και τις αργίες για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου. Ως απάντηση όσοι πήραν μέρος στην κινητοποίηση εισέπραξαν από τη διοίκηση στις 3/2/99 έγγραφη κλήση σε απολογία μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να απολογηθούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και στη χτεσινή γενική τους συνέλευση η οργή για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης και για τη μέχρι τώρα στάση μελών του σωματείου που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό, όπως και η διάθεση για συνέχιση του αγώνα. Μετά μάλιστα από παρέμβαση της εκπροσώπου της ΕΣΑΚ υγειονομικών και αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Λέτας Μεθωνιού όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεών της - πλην της ΠΑΣΚΕ - που παραβρέθηκαν στη συνέλευση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

"Για τις επαγγελματικές ασθένειες - τόνισε η Λέτα Μεθωνιού - φταίει ο εργοδότης (δηλαδή εδώ η διοίκηση του νοσοκομείου) και είναι το μόνο που μένει ατιμώρητο. Πρέπει - υπογράμμισε - να συντονίσουμε τις προσπάθειες από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη λύση αυτών των προβλημάτων".

Την ανάγκη κινητοποίησης των εργαζομένων για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων επισήμανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθηνών - Πειραιώς Βάσω Αναγνώστου.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων από το Ογκολογικό Κηφισιάς,το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής,το Αμαλία Φλέμινγκ,το Αλεξάνδρας,το Αγία Σοφία,το Αιγηνίτειο,το Οφθαλμιατρείο Αθηνών και από τον Σύλλογο Τεχνολόγων Παρασκευαστών Αττικής.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εφορίας του νοσοκομείου Β. Γολεμάτη και τον διευθυντή Ανδρ. Κατσάμπα,οι οποίοι αναγκάστηκαν να δεσμευτούν πως θα εξετάσουν τα αιτήματα που αφορούν τις διώξεις απεργών. Δήλωσαν μάλιστα πως σήμερα θα εξοφληθούν οι οφειλές για το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του περασμένου έτους. Ο αγώνας επομένως έφερε μια πρώτη νίκη, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ