Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με το ζόρι συνταγματικός ο "Καποδίστριας"

Τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του νόμου "Καποδίστρια" για την αναγκαστική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων θα προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εισηγητές σύμβουλοι επικρατείας κατά τη μεθαυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) των προσφυγών που κατέθεσαν οι Κοινότητες Τσαριτσάνης Λάρισας και Νέου Ρυσίου Θεσσαλονίκης.

Σε περίπτωση που οι εισηγήσεις γίνουν αποδεκτές το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα δώσει το "πράσινο φως" για να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αναγκαστικές συνενώσεις που θα σημάνει την ερήμωση της υπαίθρου.

Οι εισηγητές Γ. Ανεμογιάννης και Ν. Μαρκουλάκης,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προτείνουν την απόρριψη των προσφυγών ως απαράδεκτων για τυπικούς λόγους, ότι δηλαδή δεν προσβάλλεται κάποια πράξη της διοίκησης, αλλά απευθείας ο νόμος.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που η Ολομέλεια κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει στην εξέταση της υπόθεσης ξεπερνώντας το "σκόπελο" του απαράδεκτου, τότε οι σύμβουλοι επικρατείας θα ταχθούν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου. Οι εισηγητές θα αναφέρουν ότι η κατάργηση των κοινοτήτων και η υπαγωγή τους σε μεγαλύτερα σχήματα τοπικού επιπέδου, μετά από εκτιμήσεις του νομοθέτη πως δεν είναι βιώσιμες στα μέχρι τώρα σχήματα, δεν αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ