Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
"Σάρωσαν" την τρομοκρατία

Παρά τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, οι αγρότες έστησαν το μπλόκο τους στο Δρούγο, με περισσότερα από 3.500 τρακτέρ

"Σάρωσαν" τα σχέδια τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Καρδίτσας, που χτες έστησαν ένα μεγαλειώδες μπλόκο στο Δρούγο, αποκλείοντας στο σημείο αυτό την παλιά Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας, για να αποτρέψει την κίνηση των τρακτέρ επί της Εθνικής οδού και τον αποκλεισμό αυτής, ήταν πολύ "λίγα" για να σταματήσουν την αγωνιστική ορμή των αγροτών της Καρδίτσας. Περισσότερα από 3.500 τρακτέρ και πολλές εκατοντάδες αγροτικών αυτοκινήτων ξεχύθηκαν στον κάμπο της Καρδίτσας και το χτεσινό πρωινό θύμιζε εκείνο της 28ης Νοέμβρη 1996. Παραπλανώντας τις αστυνομικές δυνάμεις και δείχνοντας αποφασιστικότητα όπου χρειάστηκε, οι αγρότες της Καρδίτσας έφτασαν χτες το μεσημέρι από διαφορετικά σημεία στο Νέο Μοναστήρι και από κει προχώρησαν για το Δρούγο, όπου, ήδη, είχαν κατέβει τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της χτεσινής κινητοποίησής τους είναι το παρακάτω: Οταν η εμπροσθοφυλακή των τρακτέρ έφτανε στο δρόμο, η οπισθοφυλακή βρισκόταν στα Γεφύρια. Δηλαδή η φάλαγγα των τρακτέρ κάλυπτε μια απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων!

Η αποφασιστικότητα των αγροτών της Καρδίτσας φάνηκε από τις πρώτες στιγμές της χτεσινής κινητοποίησης. Εκτός από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν και το δριμύ ψύχος που πάγωσε τα πετρέλαια των τρακτέρ. Ομως και αυτό ξεπεράστηκε και από νωρίς το πρωί στις πλατείες των χωριών οι μηχανές πήραν μπρος και τα τρακτέρ κινήθηκαν στα καθορισμένα σημεία προσυγκεντρώσεων. Από όλα τα καμποχώρια ξεκινούσαν οι φάλαγγες των τρακτέρ και από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, ακόμα και μέσα από χωράφια, "χάραξαν" αγωνιστική πορεία για το σημείο, όπου είχε οριστεί να στηθεί το μπλόκο τους, υπό το βλέμμα πάντα του ελικοπτέρου της Αστυνομίας. Σε πολλά χωριά, όπως Κυψέλη, Πασχαλίτσα, Φύλλο, Γοργοβίτες, Γραμματικό, η συμμετοχή των αγροτών ήταν καθολική, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή από τα χωριά της περιοχής του πρώην Δήμου Σελλάνου που έβγαλαν πολλά περισσότερα τρακτέρ από την προηγούμενη κινητοποίηση.

Η μαζικότητα και ο δυναμισμός της κινητοποίησης γέμισε με ενθουσιασμό τους αγρότες και στην Πασχαλίτσα, που ήταν χώρος προσυγκέντρωσης των γύρω χωριών. Ολοι οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν στους δρόμους να υποδεχτούν τα τρακτέρ που έφτασαν εκεί κορνάροντας. Τα εκατοντάδες τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν στην Πασχαλίτσα προχώρησαν προς Παλαιοφάρσαλα και από κει μέσα από χωματόδρομους στο χωριό Βρυσιά και στη συνέχεια στο Νέο Μοναστήρι.Πέτυχαν το στόχο τους

Ο κύριος όγκος των τρακτέρ συγκεντρώθηκε στο Δέλτα Παλαμά και από κει προχώρησε για Δρούγο μέσω της Εθνικής οδού Καρδίτσας - Λαμίας. Στη γέφυρα Κακάρας, λίγο πριν το Νέο Μοναστήρι, τους περίμεναν ένα όχημα της Πυροσβεστικής και δύο οχήματα της Αστυνομίας που στήθηκαν εκεί για να φράξουν τον δρόμο. Τα τρακτέρ σταμάτησαν και οι αγρότες ζήτησαν από τους αστυνομικούς να ανοίξουν τον δρόμο. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και για να τους εκφοβίσουν συνέλαβαν έναν αγρότη με τη "δικαιολογία" ότι μπήκε μπροστά στο όχημα της Πυροσβεστικής! Τα πνεύματα άναψαν και οι συγκεντρωμένοι αγρότες παραμέρισαν με τα χέρια τους ένα όχημα της Αστυνομίας και ένα όχημα της Ασφάλειας και συνέχισαν την πορεία τους. Λίγο πιο κάτω, τους περίμενε δεύτερο αστυνομικό "τείχος", το οποίο παρέκαμψαν, περνώντας μέσα από τα χωράφια, που ήταν δίπλα στο δρόμο. Το ίδιο έγινε και στη Γέφυρα του Νέου Μοναστηρίου, όπου μια κλούβα των ΜΑΤ έφραξε τη γέφυρα. Τα τρακτέρ μπήκαν πάλι στα χωράφια και συνέχισαν την πορεία τους για Δρούγο.

Με το που έφτασαν τα τρακτέρ στο Δρούγο, ο Β. Μπούτας πήρε την ντουντούκα και φώναξε: "Συνάδελφοι, πετύχαμε τον στόχο μας. Εφαρμόσαμε τις αποφάσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής". Τα δυνατά χειροκροτήματα και οι φωνές των αγροτών σκέπασαν αμέσως τα λόγια του. "Καταγγέλλουμε - συνέχισε ο Β. Μπούτας - την αστυνομοκρατία από μεριάς της κυβέρνησης. Η τρομοκρατία που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση, για να γονατίσει το αγροτικό κίνημα και να γονατίσει όλο το μαζικό κίνημα με το φόβο και τους εκβιασμούς, δεν πέρασε". "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", ήταν το σύνθημα που βροντοφώναξαν για πολλές φορές οι συγκεντρωμένοι αγρότες.

"Στέλνουμε από το Δρούγο, ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση - τόνισε ο Β. Μπούτας - ότι πρέπει να σκύψει σοβαρά και να δώσει λύση στα προβλήματα των αγροτών, που μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, βγαίνουν για δεύτερη φορά στους δρόμους. Οι αγρότες δε βγαίνουν στον δρόμο για να πάρουν αέρα. Βγαίνουν γιατί έχουν προ - βλή - μα - τα. Ας το καταλάβει καλά η κυβέρνηση, πως το σχέδιο τρομοκράτησης α - πέ - τυ - χε". Τα συνθήματα "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει" και "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς", τράνταξαν τότε το χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ