Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Με αναμμένες τις μηχανές

Την απόφασή τους να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, διατράνωσαν χτες οι αγρότες της Δράμας και του Εβρου που χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζικά και μαχητικά αγροτικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης χτες έβγαλαν τα τρακτέρ στην πλατεία των Κυμίνων ενώ σήμερα ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και σε άλλα χωριά της Δυτικής και Ανατολικής Υπαίθρου. Μάλιστα, χτες το βράδυ στα Κύμινα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών, ενώ σήμερα από το πρωί οι ΣΕΑ μαζί με τους αγρότες θα συνεδριάζουν για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους. Οι αγρότες των χωριών Λοφίσκος και Αρετή Λαγκαδά από χτες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών περιμένοντας για το επόμενο βήμα.

Ταυτόχρονα η κρατική καταστολή καλά κρατεί. Χτες η Δράμα και ο Εβρος, όπου πραγματοποιήθηκαν τρία δυναμικά και μαζικά αγροτικά συλλαλητήρια, θύμιζαν αστυνομοκρατούμενες περιοχές. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου κλούβες, περιπολικά, αύρες και άνδρες της Αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκα στα σημεία που απέκλεισαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης του Δεκέμβρη. Και στην Ξάνθη όμως, όπου οι αγρότες προετοιμάζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις, έγιναν θεατές μιας πρωτοφανούς τρομοκρατικής παρουσίας της Αστυνομίας. Ιδιαίτερα χτες, σχεδόν σε κάθε χωριό περιπολούσε ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας, προκειμένου να αποτρέψει κάθε κίνηση συντονισμού και δράσης. Σήμερα η ΣΕΑ του νομού θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει τα πρώτα αγωνιστικά βήματα των αγροτών της Ξάνθης. Σήμερα επίσης θα συνεδριάσει και η ΣΕΑ της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

Σε κλίμα έντονης αστυνομοκρατίας περισσότεροι από 1.000 αγρότες του Βόρειου Εβρου πραγματοποίησαν το πρωί συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα. Η πλατεία κατακλύστηκε από άνδρες, γυναίκες και δεκάδες αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ. Την ίδια ώρα οι αγρότες του νότιου Εβρου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χωριό Βρυσούλα που βρίσκεται πολύ κοντά στο τελωνείο των Κήπων. Οι αγρότες έβαλαν τα τρακτέρ σε πορεία και ξεκίνησαν για το τελωνείο προκειμένου να στήσουν μπλόκο. Ομως ήταν αποφασισμένοι να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, έτσι όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς διαδήλωσαν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Μαζικό και πέρα από τις προσδοκίες της ΣΕΑ ήταν το αγροτικό συλλαλητήριο και στη Δράμα. Οι αγρότες του νομού, συγκεντρώθηκαν στον Δημοτικό Κήπο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης διατρανώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν μέσα στις επόμενες μέρες τον αγώνα τους, σε συντονισμό με τους άλλους συναδέλφους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ