Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα αντικειμενικά κριτήρια στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη των αντικειμενικών κριτηρίων του νόμου 2214/1994, καθώς ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Η. Παπαγεωργίου θα προτείνει σήμερα την παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου λόγω μείζονος σημασίας.

Επίσης, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι από νομοθετική πλευρά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα νομικά κριτήρια, προκειμένου να γίνει σαφής ο καθορισμός των αντικειμενικών τεκμηρίων και να είναι σύμφωνα με τα δεδομένα της κοινής πείρας για να μπορεί να επιτευχθεί δικαστικός έλεγχος από άποψη λογικής δομής του. Ουσιαστικά ο Η. Παπαγεωργίου θα επισημάνει ότι ο νόμος 2214/1994 είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Μέχρι τώρα υπήρξαν αντικρουόμενες αποφάσεις. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης του νόμου 2214/1994, ενώ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας τα αντικειμενικά κριτήρια κρίθηκαν συνταγματικά.

Η υπόθεση έφτασε και πάλι στο ΣτΕ μετά από αναίρεση του αντεπιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ