Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΛΑΝΤΙΟ ΠΕΔΙΟ
Μπάζα αντί για χώμα!

Μέτρα για την προστασία της περιοχής ζητούν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς

Με μπάζα (!) αντικαθιστούν το εύφορο χώμα της περιοχής του Ληλάντιου Πεδίου στην Εύβοια επιχειρήσεις που πραγματοποιούν παράνομες εκσκαφές καλλιεργήσιμου χώματος και το πωλούν στα κεραμουργεία!

Οι επιχειρήσεις εφορμούν στα 20.000 στρέμματα της καλλιεργήσιμης γης "υψηλής παραγωγικότητας" γύρω από τον ποταμό Λήλαντα, όπου καλλιεργούνται αμπέλια, ελιές, οπωρολαχανικά, παίρνουν το χώμα, που σαν πρώτη ύλη είναι κατάλληλο για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών και στη συνέχεια πετούν τόνους άχρηστων μπαζών για να καλυφθούν, υποτίθεται, τα τεράστια ορύγματα που έχουν ανοίξει.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,Α. Κανταρτζής και Β. Μπούτας.Οι βουλευτές τονίζουν ότι το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι η καταστροφή της αγροτικής παραγωγικής γης, ανεπίστρεπτες περιβαλλοντικές καταστροφές, προβλήματα με τα άχρηστα μπάζα που περιέχουν και τοξικά υλικά, αλλά και κάθε λογής σκουπίδια, ενώ η εμπορική χρήση του χώματος γίνεται παράνομα και ανεξέλεγκτα. Οι βουλευτές προειδοποιούν ότι, εκτός των άλλων, η κατάσταση αυτή καθιστά πολύ πιθανό και το ενδεχόμενο πλημμυρών με καταστροφικές συνέπειες, σε περίπτωση που σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις.

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να αποτραπούν άμεσα οι χειρότερες εξελίξεις.
  • Να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί διαδικασία οργανωμένης και ελεγχόμενης αργιλοληψίας, όπως όριο βάθους (π. χ. τέσσερα μέτρα). Πλήρης αποκατάσταση με κανονικό χώμα και με χρηματοδότηση από όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν αργιλοληψία. Καταγραφή των αποθεμάτων, καθορισμός ετήσιας κατανάλωσης για κάθε χρήστη, οριοθέτηση της περιοχής απόληψης, έλεγχος από επιτροπή που θα συσταθεί από συναρμόδιες υπηρεσίες, ρητή απαγόρευση και χτύπημα της εμπορίας και, τέλος, υποχρέωση κατάθεσης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χορήγηση άδειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ