Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Το πρώτο μπλόκο

Το πρώτο μπλόκο που στήθηκε επί της Εθνικής οδού, ήταν στην αερογέφυρα της Χάλκης. Αγρότες με τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή του χωριού Νίκαια, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του συγκεκριμένου χωριού και ξεκίνησαν την πορεία τους στη 1.00 το μεσημέρι, με στόχο να φτάσουν στον Εθνικό δρόμο.

Οι αγρότες μετά από ένα κυνηγητό με τους αστυνομικούς κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και, χρησιμοποιώντας αγροτικούς δρόμους, να καταλάβουν το οδόστρωμα του Εθνικού δρόμου.

Συγκεκριμένα στις 13.30, οι αγρότες μπήκαν μέσα στο Εθνικό δίκτυο και με αστραπιαίες κινήσεις έστησαν το πρώτο μπλόκο της χτεσινής μέρας. Σχεδόν αμέσως, απέναντι από τους αγρότες, παρατάχθηκαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, έτοιμες, μόλις πάρουν εντολή, να επιτεθούν κατά των αγροτών. Μια εντολή που δεν άργησε να 'ρθει, διά στόματος του γνωστού εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλου,ο οποίος τις προηγούμενες μέρες με συνοπτικές διαδικασίες καταδίκασε πολλούς αγρότες για τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικά ο Στ. Δασκαλόπουλος έδωσε την εντολή, λέγοντας ότι οι αγρότες παραβιάζουν τη σχετική διαταγή που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλαδή: "Να μην κινούνται μαζικά τρακτέρ επί των Εθνικών οδών".

Μετά την εντολή του εισαγγελέα ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Β. Φλώρος έσπευσε να δηλώσει στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που βρίσκονταν στο μπλόκο ότι, αν αποχωρήσουν από το δρόμο θα δώσει διαταγή να γίνουν συλλήψεις.

Οι αγρότες τελικά στις 2.30 το μεσημέρι, απέσυραν τα τρακτέρ δεξιά στην Εθνική οδό, με στόχο να ξανακλείσουν αργότερα όπως και έγινε αργά το βράδυ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω.

Στον Πλατύκαμπο

Την ίδια ώρα άλλο μεγάλο κομβόι με τρακτέρ ξεκινούσε από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, με στόχο να φτάσει και να στήσει μπλόκο στα διόδια των Τεμπών.

Οι εικόνες που ακολούθησαν, ανάμεσα στους αγρότες και την αστυνομία, είναι κωμικοτραγικές, αλλά παράλληλα δείχνουν και το κλίμα αστυνομοκρατίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο Θεσσαλικό κάμπο. Πραγματικά, σκηνές βγαλμένες μέσα από πολεμική ταινία, εκτυλίχτηκαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες και σε μια απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων - από το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα μέχρι το χωριό Ευαγγελισμός, λίγα χιλιόμετρα πριν τα Τέμπη - ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους "εχθρούς" αγρότες. Συγκεκριμένα, η αστυνομία παρακολουθούσε μέσα από τον Εθνικό δρόμο τους αγρότες με τα τρακτέρ, να κινούνται προς τα Τέμπη από αγροτικούς δρόμους, δίπλα στις γραμμές του τρένου και έκανε συνεχείς προσπάθειες για να τους αποκόψει.

Τελικά στις 3.30 το μεσημέρι, πάνοπλες διμοιρίες με "κρανιοφόρους", που είχαν φορέσει ακόμα και τις ασφυξιογόνους μάσκες τους, γκρέιντερ που είχαν μπει σαν οδοφράγματα και πλήθος από ενστόλους και μη αστυνομικούς κατάφεραν να μπλοκάρουν τους αγρότες στο χωριό Ευαγγελισμός. Ακριβώς δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, λίγα μόλις μέτρα πριν από τον Εθνικό δρόμο, λίγα χιλιόμετρα από τα διόδια των Τεμπών. Οι αγρότες παρέμειναν στους δρόμους του χωριού μέχρι αργά χτες το βράδυ και περίμεναν την ευκαιρία, για να βγουν στην Εθνική οδό. Στο σημείο παρέμειναν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα πήραν και την απαραίτητη τροφοδοσία, για να κρατήσουν το μπλόκο...

Μεγάλος αριθμός τρακτέρ υπήρχε χτες το απόγευμα και στη γέφυρα του Μαυρόλιθου, μπλοκαρισμένα από κλούβες της αστυνομίας και γκρέιντερ. Σ' αυτό το σημείο βρέθηκαν ξεσηκωμένοι αγρότες από την περιοχή του Τυρνάβου από τις 12.00 το μεσημέρι. Και σ' αυτό το σημείο όμως έντονη ήταν η παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ. Διμοιρίες, οι οποίες, μάλλον εγκλωβίστηκαν σ' αυτό το σημείο, παρά τις αρχικές τους προβλέψεις για επιστροφή στη Λάρισα, αφού οι αγρότες, κάνοντας μια κυκλωτική κίνηση τους "στρίμωξαν" ανάμεσα σε τρακτέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ