• Θλιβερή προσπάθεια του Δ. Ρέππα να δικαιολογήσει τη χουντικής έμπνευσης διαταγή για την απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ.
  • - Με έκδηλα τα σημάδια της αμηχανίας και του πανικού, αντιμετώπισε η κυβέρνηση την απροσδόκητη γι' αυτήν μαζική και ενθουσιώδη έξοδο των αγροτών της Θεσσαλίας στα μπλόκα της οργής. Η έκπληξη των... - 1997-02-05 00:00:00.0"/>
  • Θλιβερή προσπάθεια του Δ. Ρέππα να δικαιολογήσει τη χουντικής έμπνευσης διαταγή για την απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ.
  • - Με έκδηλα τα σημάδια της αμηχανίας και του πανικού, αντιμετώπισε η κυβέρνηση την απροσδόκητη γι' αυτήν μαζική και ενθουσιώδη έξοδο των αγροτών της Θεσσαλίας στα μπλόκα της οργής. Η έκπληξη των... - 1997-02-05 00:00:00.0" /> Εκπληξη και αμηχανία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Εκπληξη και αμηχανία
    • "Αποτυχία" των αγροτικών κινητοποιήσεων διαπίστωναν το μεσημέρι τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ το βράδυ δεν έκρυβαν τον "προβληματισμό" και την "ανησυχία" τους.
    • Θλιβερή προσπάθεια του Δ. Ρέππα να δικαιολογήσει τη χουντικής έμπνευσης διαταγή για την απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ.

    Με έκδηλα τα σημάδια της αμηχανίας και του πανικού, αντιμετώπισε η κυβέρνηση την απροσδόκητη γι' αυτήν μαζική και ενθουσιώδη "έξοδο" των αγροτών της Θεσσαλίας στα μπλόκα της οργής.

    Η έκπληξη των κυβερνώντων έγινε μεγαλύτερη, καθώς από το μεσημέρι διέρρεαν ότι η κινητοποίηση των αγροτών ήταν αποτυχημένη και στη βάση αυτή προεξοφλούσαν ότι θα "φυλλορροήσει (!) και δε θα υπάρξουν αναμετρήσεις". Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι τα επιφορτισμένα με το έργο της αντιμετώπισης της αγροτικής εξέγερσης κυβερνητικά και κομματικά στελέχη απέφευγαν να δημοσιοποιούν την αρχική θριαμβολογία και εμφανίζονταν "προβληματισμένα".

    Ιδιαίτερα ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι το κλίμα που δημιουργείται από τη μαζική και μαχητική συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα θα έχει αντίκτυπο στα άλλα ανοιχτά μέτωπα με τους εργαζόμενους, ενισχύοντας το ηθικό τους.

    Η δυσμενής για την κυβέρνηση κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξετάστηκε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη της γνωστής κυβερνητικο-κομματικής "Επιτροπής Κρίσεων". Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή στην οποία κινείται η κυβέρνηση είναι αυτή της "ψυχραιμίας και όχι της σύγκρουσης", της αποκάλυψης του "πολιτικού χαρακτήρα" (!) των αγροτικών κινητοποιήσεων, πράγμα που σημαίνει απλά ένταση της επίθεσης κατά του ΚΚΕ και των στελεχών του. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι η μορφή που χρησιμοποιούν οι αγρότες της "περιοδικής" κατάληψης της Εθνικής οδού, αφ' ενός δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιχειρήσει να στρέψει εναντίον τους άλλες "κοινωνικές ομάδες", ενώ αφαιρεί τα επιχειρήματα γιαχρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής. Ωστόσο, η χρήση βίας δεν έχει αποκλειστεί από το κυβερνητικό οπλοστάσιο.

    "Εφαρμόζουμε τους νόμους που υπάρχουν"

    Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια επίδειξη "εκσυγχρονιστικού" κυνισμού και αυταρχισμού, δικαιολόγησε την έκδοση της, χουντικής "καταγωγής", διαταγής των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλίας για απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους με το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: "Εφαρμόζουμε νόμους οι οποίοι υπάρχουν"! Ταυτόχρονα επιχείρησε ανεπιτυχώς να πείσει ότι το βρικολάκιασμα αυτών των διαταγών δεν έχει σχέση με το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα 794 του 1970, αλλά σχετίζεται με το ΠΔ 141 του 1991, το οποίο όμως ούτε η ΝΔ δεν είχε τολμήσει να εφαρμόσει. Εμφανώς ενοχλημένος από το θόρυβο που προκλήθηκε γι' αυτή τη διαταγή ο Δ. Ρέππας, είπε ότι "εμείς αξιοποιούμε το θεσμικό και νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, προκειμένου να αποφύγουμε την ένταση" (!), ενώ επιχείρησε να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όπως αν έχει υπάρξει κάποια άλλη φορά εφαρμογή της διαταγής, λέγοντας "φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να απολογείται η κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει νόμους που υπάρχουν. Εκεί φτάσαμε!". Στο τέλος, όμως, ομολόγησε ξεκάθαρα ότι "είναι μια επιλογή" της κυβέρνησης, η οποία έκρινε ότι αυτός ήταν "ένας χρήσιμος, αποτελεσματικός και πρόσφορος τρόπος" για να αποφευχθεί η κατάληψη των εθνικών δικτύων.

    Παράλληλα, επιχειρώντας μια κριτική σημείο προς σημείο στα έξι αιτήματα των αγροτών, ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ή πρόκειται να ικανοποιηθούν, ενώ δύο (εισοδηματικές ενισχύσεις, μείωση συντελεστή ΦΠΑ) δεν επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία να εφαρμοστούν. Παρόλο που ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν αντικείμενο, στη συνέχεια επανέφερε το πυροτέχνημα του διαλόγου και κάλεσε "από κοινού να σκύψουμε σε αυτά τα προβλήματα για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ