Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στην ενότητα η δύναμη

Σε συνέχιση της μαζικής συμμετοχής στις απεργίες καλεί η ΔΕΕ δασκάλους και καθηγητές

Η ενότητα και η αποφασιστικότητα της βάσης των εκπαιδευτικών είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη συνέχιση της απεργίας των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων μέχρι τη δικαίωσή τους. Αυτό τονίζεται στις δύο ανακοινώσεις - καλέσματα που κυκλοφόρησε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών προς τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Απευθυνόμενη η ΔΕΕ προς τους καθηγητές που βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα της απεργιακής τους κινητοποίησης τονίζει: "Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα του αγώνα μας, είναι πλέον γεγονός ότι οι συλλογικές διαδικασίες, η μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, οι απεργιακές επιτροπές, οι πρωτοβουλίες της βάσης, τα σπέρματα της κοινής δράσης και η ενότητα στη βάση των προβλημάτων αποτελούν κατάκτηση για το κίνημά μας και αναντικατάστατα όπλα για την πορεία του αγώνα σήμερα και στο μέλλον".

Επισημαίνει ακόμη ότι παρόλο που καθημερινά κατανοείται όλο και πιο πολύ από τους καθηγητές η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, που θα δρα από κοινού με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, το μέτωπο αυτό "δεν το θέλουν οι ευρω-υποτακτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στα συνδικαλιστικά όργανα των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και αλλού". Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η ΔΕΕ διαφωνεί με τη διαπραγματευτική τακτική της συναινετικής πολιτικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ, που δεν έχει θέσει στο τραπέζι και δεν προβάλλει στην κοινωνία όλα τα αιτήματα και κυρίως εκείνα που συνδέονται με την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Η ΔΕΕ επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου, η κυβέρνηση υψώνει παραπέρα ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών, όταν με την "ελεύθερη" πρόσβαση επιβάλλει δίδακτρα και ιδιωτικοποιεί τα ΑΕΙ. "Δεν επιτρέπεται το κίνημα των καθηγητών, συνεχίζεται, και η ηγεσία της ΟΛΜΕ να έχουν ζητήσει ακόμη απόσυρση αυτών των μέτρων. Τα ζητήματα του διεθνούς απολυτήριου, των 25 μαθητών ανά τμήμα, των δαπανών, της πρωινής βάρδιας, των συνθηκών μόρφωσης, της επιμόρφωσης και κυρίως των διορισμών συνδέονται άμεσα με το επίπεδο, την ποιότητα της μόρφωσης και γι' αυτό μπορούν να συσπειρώσουν όλο το λαό".

Στη συνέχεια η ΔΕΕ επισημαίνει: "Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα γιατί τα αιτήματά μας δεν έχουν ικανοποιηθεί. Στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης απαντάμε με κοινή δράση, με μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία, στις γενικές συνελεύσεις, στις απεργιακές επιτροπές και στα συλλαλητήρια. Καθώς προχωρά ο αγώνας μας αναδεικνύεται η σημασία του συσχετισμού των δυνάμεων στα συνδικαλιστικά όργανα. Οι σημερινοί συσχετισμοί δεν παρέχουν, από τα πάνω, τις εγγυήσεις και δε διασφαλίζουν την πορεία του αγώνα. Γι' αυτό απαιτείται οι συνάδελφοι να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους και όλοι μαζί να φράξουμε το δρόμο σε όσους αναζητούν προσχήματα για να εκτονώσουμε τον αγώνα μας".

"Αγώνας μέχρι τη δικαίωση"

Η ΔΕΕ στη δεύτερη ανακοίνωσή της, απευθυνόμενη προς τους δασκάλους, τονίζει ότι τώρα πια ο αγώνας των δασκάλων και των νηπιαγωγών αποκτά νέες διαστάσεις. "Δεν είναι αγώνας για επιμέρους ζητήματα, είναι αγώνας για την αξιοπρέπειά μας, για την επιβίωσή μας, για τη διάσωση του μέλλοντος της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Είναι αγώνας που όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί, γονείς, μαθητές και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τον δώσουν από κοινού. Στο αντεργατικό αυταρχικό μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιτάσσουμε σήμερα το δικό μας μέτωπο".

Η ΔΕΕ επισημαίνει ότι ο αγώνας διαρκείας θα πρέπει να είναι η απάντηση στο μέτωπο της βίας και της αδιαλλαξίας. "Τώρα είναι η στιγμή της μάχης, καταλήγει η ανακοίνωση. Δεν είναι η ώρα να σταθούμε στις παλινωδίες, στις αναστολές, στις ποικιλότροπες υπεκφυγές και στην απόφαση της τελευταίας στιγμής της πλειοψηφίας της ΔΟΕ για έναν τέτοιο αγώνα που η βάση του κλάδου επέβαλε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ