Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτοδιοίκηση υποταγμένη στον περιφερειάρχη

Τα σχέδια της κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος

Πειθήνιο όργανο του διορισμένου περιφερειάρχη θέλει να καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, η κυβέρνηση. Ετσι επείγεται να προωθήσει, το συντομότερο δυνατό, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περιφερειακή οργάνωση της χώρας, που εντείνει τον έλεγχο της περιφέρειας στους αιρετούς.

Οπως έκανε γνωστό, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,το νομοσχέδιο έχει ουσιαστικά καταρτιστεί. Απλά αναμένονται οι επίσημες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών επί ορισμένων θεμάτων και αναμένεται την επόμενη βδομάδα να δοθεί στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο μετατρέπει την ΤΑ σε διεκπεραιωτή των αντιλαϊκών αποφάσεων που παίρνει το υπερεθνικό κέντρο των Βρυξελλών και καλείται να προωθήσει ο περιφερειάρχης. Να σημειωθεί, ακόμα, πως οι αντιρρήσεις, που εκφράζονται από τους νομάρχες, αφορούν σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου και δε θίγουν την ουσία του.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έκανε και χτες σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναγκαστικές συνενώσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα και χωρίς να εξασφαλίσει οικονομικά, κοινωνικά και άλλα κίνητρα. Οπως είπε ο υπουργός, το σχετικό πρόγραμμα, "Ιωάν. Καποδίστριας", θα είναι έτοιμο στο επόμενο χρονικό διάστημα και από τις αρχές Μάρτη μέχρι τα τέλη Μάη, θα γίνει"διάλογος" με τους τοπικούς παράγοντες, μέσα στα πλαίσια όμως του προγράμματος. Και αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απαραίτητη "κοινωνική συναίνεση", για να επιβάλει το αναγκαστικό αυτό μέτρο. Ακολούθως και μέσα στον Ιούνη αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά και για να "χρυσώσει το χάπι" στους αιρετούς, ο υπουργός ανακοίνωσε προσλήψεις προσωπικού στους δήμους και τις νομαρχίες μέσα στο '97. Συγκεκριμένα: Προσλήψεις 2.000 μονίμων στους δήμους και τις κοινότητες, ο κύριος όγκος των οποίων θα προσληφθεί βάσει των κριτηρίων του ν.2190/94 ("περί προσλήψεων") και οι υπόλοιποι με γραπτό διαγωνισμό που ενδεχομένως θα γίνει τον Οκτώβρη. Ακόμα, 7.000 προσλήψεις εποχικού προσωπικού και 2.600 με συμβάσεις έργου. Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα γίνουν 800 προσλήψεις ειδικών επιστημόνων, ως μόνιμο προσωπικό, με τα κριτήρια του ν.2190/94, ενώ άλλοι 350 θα προσληφθούν για τη στελέχωση της περιφερειακής διοίκησης.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για την είσπραξη των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Εξετάζεται η σύσταση φορέα, που ενδεχομένως θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα καταγράφει τα πρόστιμα και στη συνέχεια θα δίνει τα στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ. Τα πρόστιμα θα πληρώνονται με την αγορά των τελών κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ