Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός στις 28 Νοέμβρη

Στην "καρδιά" του αγώνα, η Θεσσαλία. Μεγάλο συλλαλητήριο μεθαύριο στη Λάρισα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα περιφερειακά συλλαλητήρια. Σε αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν και οι αγρότες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

Αγωνιστικά προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας, που ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρών στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για μεθαύριο Πέμπτη 28 του Νοέμβρη. Από τον Εβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με συντονισμένες κινητοποιήσεις την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους, που δημιουργούν η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Μέσα στο κλίμα αυτό του γενικού αναβρασμού της αγροτιάς, στη Θεσσαλία συνεχίζονται τα προειδοποιητικά επαρχιακά συλλαλητήρια οργής των βαμβακοπαραγωγών και οι προετοιμασίες με περιοδείες και συσκέψεις, ενόψει της μεγάλης πανθεσσαλικής κινητοποίησης που ξεκινάει μεθαύριο με αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας.Το μεσημέρι της Κυριακής, εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί, με αγροτικά μηχανήματα, απέκλεισαν την Εθνική οδό Αθήνας - Φαρσάλων,στο χωριό Ζάππειο της Λάρισας, ζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Στην ομιλία του ο Λ. Παπαδημητρίου,πρόεδρος της κοινότητας Ζαππείου, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών. "Ανοίξτε το καπάκι να φύγει ο ατμός, πριν το καζάνι της αγροτιάς εκραγεί και μεταβληθεί σε λαϊκή εξέγερση", τόνισε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Τρ. Πρωτόπαππα,προέδρου του αγροτικού συνεταιρισμού, καθώς και των άλλων ομιλητών.

Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ, οδηγεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και σε οικονομικό μαρασμό. Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν την απάντησή τους σ' αυτή την πολιτική, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που ξεκινάει στις 28 Νοέμβρη.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται πως οι αγρότες ζητούν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών από εθνικούς πόρους, την αύξηση του πλαφόν για την Ελλάδα στους 1.500.000 τόνους, την απόσυρση της απόφασης του υπουργού Γεωργίας που καταργεί τις ενστάσεις για τον προσδιορισμό του ορίου ποσότητας που θα παραδίδουν στα εκκοκκιστήρια, την άτοκη ρύθμιση για 15 χρόνια των χρεών, τη μη χρησιμοποίηση του Μητρώου Αγροτών για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ανάκληση του νέου φορομπηχτικού νομοσχεδίου για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.

Στην Καρδίτσα

Χτες, στις 11 το πρωί, εκατοντάδες αγρότες από την περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας, απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους την Εθνική οδό Αθήνας - Καρδίτσας,στο ΔΕΛΤΑ Σοφάδων. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ. Με τη λήξη του αποκλεισμού οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, για να συζητήσουν και να οργανώσουν καλύτερα τη συμμετοχή τους στη μεθαυριανή πανθεσσαλική κινητοποίηση.

Σε Βοιωτία - Φθιώτιδα

Στη Βοιωτία μετά από σύσκεψη που έγινε στην Ενωση της Λιβαδειάς με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Βοιωτίας, αποφασίστηκε για μεθαύριο, να συγκεντρωθούν οι αγρότες στις 11 το πρωί με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, έξω από τη Λιβαδειά και να αποκλείσουν τη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη.Επίσης, σε προηγούμενη σύσκεψη που έγινε στη Θήβα, αποφασίστηκε την ίδια μέρα και ώρα να γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Στη Φθιώτιδα επίσης, οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού θα αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους, μεθαύριο Πέμπτη τον Εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας, στο Δρούγο και στο Νέο Μοναστήρι, μετά από απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της επαρχίας Δομοκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ