Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Δικαιούται ένα από τα είκοσι Περιβαλλοντικά Κέντρα

Το αίτημα αυτό των κατοίκων και φορέων της περιοχής μεταφέρουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Να ιδρυθεί Περιβαλλοντικό Κέντρο και στο Νομό Σερρών. Την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των μαζικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου με ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Οταν πριν δυο χρόνια έγινε εξαγγελία για την ίδρυση 20 Περιβαλλοντικών Κέντρων σε όλη τη χώρα - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είχε κατατεθεί πρόταση και από μαζικούς φορείς του Νομού Σερρών για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου και στο νομό. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκπαίδευση των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής, ώστε να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα έκανε γνωστές, έξω από τα όρια του νομού, τις ομορφιές της περιοχής.

Ο χώρος που θα μπορούσε να στεγάσει αυτό το κέντρο - αναφέρουν οι βουλευτές - βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία στα Κ. Πορόια, όπου υπάρχει το κτίριο της μαθητικής εστίας. Το κτίριο αυτό διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει άμεσα σαν Περιβαλλοντικό Κέντρο (έχει εστιατόριο, μαγειρείο, αναγνωστήρια, αποθήκες, κοιτώνες 660 τ.μ. και προσωπικό γύρω στα 10 άτομα), βρίσκεται σε οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση 1.200 τ.μ.

Στην περιοχή - υπογραμμίζουν οι βουλευτές - υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του Κέντρου. Συγκεκριμένα υπάρχει στο χωριό Κερκίνη Κέντρο Ενημέρωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, διάφοροι σύλλογοι, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ στο χωριό Βυρώνεια σύντομα θα λειτουργήσει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και η πρόταση αυτή έχει τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των προέδρων των κοινοτήτων.

Φυσικός πλούτος

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ως ενισχυτικό για τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα του φυσικού πλούτου του νομού, που δίνει τη δυνατότητα για πολλά και ποικίλα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:

  • Στα 5 χιλιόμετρα βρίσκεται η Λίμνη Κερκίνη, που είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος με τη Συνθήκη Ραμσάρ.
  • Υπάρχει το σύνθετο οικοσύστημα του ποταμού Στρυμόνα με σημαντικό παραποτάμιο δάσος.
  • Το δάσος του όρους Μπέλλες με τα οχυρά Ρούπελ.
  • Το δάσος του Λαϊλιά, με το μοναδικό σφαγνώνα και τη χιονοδρομική πίστα.
  • Αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία με αρκετές σύγχρονες μονάδες, ιχθυοτροφεία πέστροφας, μονάδα εκτροφής βουβαλιών, τα οποία είναι από τα μοναδικά που έχουν μείνει στην Ελλάδα.
  • Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως μυλωνάδες σε νερόμυλους, σαγματοποιοί, χαλκωματάδες, καροποιοί, κατασκευαστές παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. ά.
  • Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πλήθος άλλες τοποθεσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ