Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική

Απεργούν αύριο και μεθαύριο δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές σε απεργία την Πέμπτη. Αποφάσεις για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης από φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους και μαθητές

Δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές προχωρούν στο δρόμο του αγώνα. Συντονίζοντας τα βήματά τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, συμμετέχουν στην πανεργατική πανελλαδική κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης.

Αύριο, ξεκινά η 48ωρη απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών που διεκδικούν την οικονομική και θεσμική αναβάθμιση του κλάδου. Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί την πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης και ζητούν νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα προβλέπει ουσιαστικές, πραγματικές αυξήσεις, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άμεση ικανοποίηση των κυρίαρχων αιτημάτων του κλάδου, όπως εξομοίωση πτυχίων, επιμόρφωση, διδακτικό ωράριο, αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, μέσα από την καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας τους, μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό, μαζικούς διορισμούς.

Οι καθηγητές

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τους καθηγητές να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε διάφορες πόλεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο μισθολόγιο, που, όπως τονίζεται, αποτελεί "ανακαινισμένο μηχανισμό επιβολής και διαιώνισης της λιτότητας". Οι καθηγητές μέσα από τη συμμετοχή τους στην κινητοποιήσεις διεκδικούν νέα πολιτική μισθώνπου να αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του έργου του εκπαιδευτικού, διπλασιασμό των αποδοχών τους, αυξήσεις με στόχο τις 250.000 δρχ. για τον πρωτοδιόριστο, κατοχύρωση του δικαιώματος ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της σύναψης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διορισμούςβάσει επετηρίδας, άμεση καταβολή των αναδρομικών, κατάργηση του αντιασφαλιστικού - αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου, αύξηση δαπανών για την παιδεία με στόχο το 15% κ.ά.

Φοιτητές και σπουδαστές

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έχουν πάρει σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι από πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να αποφασίσουν συμμετοχή και άλλοι σύλλογοι. Στην Αθήνα, σχετική απόφαση πήραν οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΕΛΕΤΕ και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας και ο φοιτητικός σύλλογο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παιδαγωγικού Τμήματος, του Φυσικού και του Οικονομικού. Επίσης οι σύλλογοι του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Αρτας και Βιολογικού Πάτρας.

Μαθητές

Στο πλευρό των καθηγητών τους θα βρεθούν την Πέμπτη και μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα, που αποφάσισαν συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στα σχολεία της Αθήνας πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασιστεί συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ ήδη σχετική απόφαση έχουν πάρει το 1ο και 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης, το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και το 3ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Στη Θεσσαλονίκη απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει πάρει το 1ο Λύκειο Μαλακοπής. Στην Πάτρα, η Επιτροπή Μαθητών του Πολυκλαδικού Λυκείου καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων.

Με τη συμμετοχή τους στο πανεργατικό συλλαλητήριο της Πέμπτης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι και εργαζόμενοι. Το ραντεβού του Συντονιστικού των μαθητών νυχτερινών σχολείων Αθήνας για το συλλαλητήριο της Πέμπτης είναι στις 10.00 π.μ. στα Προπύλαια. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις με κατώτερο μισθό 175.000 δρχ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που επιτρέπουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέτρα ενάντια στην ανεργία, 6ωρο με αποδοχές 8ώρου για τους εργαζόμενους μαθητές, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% κ. α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ