Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο φάκελος

Ο φάκελος, που έφερε προχτές το πρωί ο ταχυδρόμος στον 50χρονο υπάλληλο Αργύρη Φ., ήταν από ακριβό γυαλιστερό χαρτί και έδειχνε σαφώς ότι είχε αποσταλεί από κάποιο σημαίνον πρόσωπο και ότι περιέκλειε κάποιο επίσημο μήνυμα.

Ο ταπεινός παραλήπτης του φακέλου τον πήρε στα χέρια του και άρχισε να τον περιεργάζεται, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να μαντέψει ποιος μπορούσε να του είχε στείλει αυτό το στιλπνό ραβασάκι.

Από όσο θυμόταν είχε κόψει από πολλά χρόνια πλέον την αλληλογραφία με συγγενείς και γνωστούς και οσάκις ο ταχυδρόμος τού χτυπούσε το κουδούνι ήταν για να του παραδώσει τις... λυπητερές "επιστολές", που του έστελναν ανά δίμηνο οι ΔΕΚΟ. Α, ναι, μια φορά το χρόνο ο ταχυδρομικός διανομέας του έφερνε, επίσης, και την "απανταχούσα" της εφορίας, που του θύμιζε, σαν... παλιά ερωμένη, ότι δεν πρόκειται να τον ξεχάσει ποτέ!

Περιεργαζόταν, λοιπόν, ο Αργύρης το φάκελο και μη μπορώντας να λύσει το μυστήριόν του, πέρασε στην κουζίνα, όπου ήταν η γυναίκα του, η Μαριέτα, και ζήτησε βοήθεια από αυτήν. Εκείνη τότε πήρε το φάκελο στα χέρια της τον κοίταξε καλά, καλά και είπε με περισπούδαστο ύφος: "Εκείνο που διαπιστώνω, Αργύρη, είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια επιστολή, αλλά για πρόσκληση". Η διαπίστωση αυτή, όμως, αντί να φωτίσει τα πράγματα, τα συσκότισε περισσότερο, διότι το ανδρόγυνο άρχισε να σκέφτεται τώρα ποιος και γιατί τους προσκαλούσε. Ούτε κανέναν γνωστό τους είχαν να παντρεύεται, ούτε φυσικά περίμεναν καμία "πρόσκληση δεξιώσεως" από τον Λάτση, ας πούμε, διότι τώρα τελευταία τα είχαν... τσουγκρίσει λίγο μαζί του και είχαν κόψει τις κοινωνικές επαφές!

Παρέμεναν, λοιπόν, μπλεγμένα τα πράγματα, όταν ξαφνικά η κυρία Μαριέτα χτύπησε δυνατά το κούτελό της και φώναξε περιχαρής: "Αργύρη, το βρήκα, το βρήκα"! Και αναψοκοκκινισμένη καθώς ήταν, έδειξε στον άντρα της το πίσω μέρος του φακέλου, όπου υπήρχε ένα σχεδίασμα με δεκαπέντε αστεράκια σε κύκλο. "Φως φανάρι, Ανάργυρε, πως πρόκειται για πρόσκληση από τις Βρυξέλλες. Φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η ενοποίησή μας με την ΕΟΚ και μας καλούν να πάμε εκεί για κάποια τελετή, προφανώς, που θα κάνουν γι' αυτό το γεγονός". Η Μαριέτα ήταν ακράτητη πλέον και άρχισε να λέει πώς θα αισθανόταν τώρα που θα γινόταν πλήρως Ευρωπαία, πώς θα ήταν η εορταστική τελετή, αν έπρεπε να φορέσει καπελίνο σ' αυτήν, και πρόσθετε ότι και ο Ανάργυρος έπρεπε να ράψει κανένα κουστούμι της προκοπής για την περίπτωση. Φλυαρούσε ακατάπαυστα η γυναίκα, αλλά ξαφνικά αισθάνθηκε την ανάγκη να πάει επειγόντως στην τουαλέτα- από την πολλή χαρά της ίσως! - και έτσι άφησε μόνον τον Αργύρη, για λίγο.

Ο Αργύρης κάθε άλλο παρά είχε ενθουσιαστεί με όσα είχε αραδιάσει η γυναίκα του, γιατί και η αναφορά και μόνο του ονόματος της ΕΟΚ τού είχε ανακατέψει το στομάχι. Είχε θυμηθεί ο φουκαράς ότι, εξαιτίας αυτής της "φάμπρικας", η λιτότητα έσπαζε κόκαλα, οι μισθοί και οι συντάξεις είχαν καθηλωθεί, η αγορά είχε πάρει φωτιά, η ανεργία ρήμαζε τους νέους, τα "λουκέτα" στα μικρομάγαζα ήταν πλέον καθημερινό γεγονός και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είχε πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. "Τέλος πάντων όμως - αναλογίστηκε ο Αργύρης. Αφού φτάσαμε στο τέρμα της πορείας κομμάτια να γίνει... ". Κι έπειτα έπιασε το φάκελο να βγάλει την πρόσκληση, για να δει πού και πότε ακριβώς θα γινόταν η τελετή της "ολοκλήρωσης". Οταν, όμως, ο καημένος άνοιξε το στιλπνό ραβασάκι, τον χτύπησε κυριολεκτικά κεραυνός. Αντί για την πρόσκληση, που περίμενε, βρήκε ένα μπουγιουρντί, που έλεγε ορθά- κοφτά ότι αυτός και οι όμοιοί του έπρεπε να πληρώσουν το 1997 ένα τρισεκατομμύριο επιπλέον φόρους, για να συνεχιστεί η πορεία προς την ευρωπαϊκή "ολοκλήρωση"!

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή επανήλθε από το λουτρό η Μαριέτα, έτοιμη να συνεχίσει τις χαρές της, αλλά ο Αργύρης τής έκοψε την όρεξη. "Μη συνεχίσεις, για το κουστούμι - της είπε - γιατί δε χρειάζεται να το πάρω. Μου το έστειλαν... έτοιμο οι τρακαδόροι, που μας κυβερνούν. Κι εσένα, αν θέλεις να ξέρεις, σου έστειλαν ένα... καπέλο τόσο μεγάλο!". Επειτα ο Αργύρης κάθισε και εξήγησε στη γυναίκα του τι ακριβώς έκρυβε ο φάκελος. Και αφού οι δύο σύζυγοι έμειναν για λίγο αμίλητοι, σηκώθηκαν και σαν να ήταν συνεννοημένοι, στράφηκαν προς Βορράν και άπλωσαν και τα δύο τους χέρια με ανοιχτές τις παλάμες.

Με την απονομήμ όμως, τέτοιων... "ευσήμων" μόνο το άχτι σου βγάζεις και τίποτε δεν αλλάζει. Γι' αυτό και ο Αργύρης ζήτησε από τη γυναίκα του να μην κατεβάσουν τα χέρια τους, αλλά, αντίθετα, να τα υψώσουν λίγο ακόμη, και αφού σφίξουν τις παλάμες τους σε γροθιές, να βγουν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν με τους ομοιοπαθείς τους την αντίθεσή τους και την αντίδρασή τους στη νέα λαίλαπα. "Δεν υπάρχει άλλη λύση...", είπε ο Αργύρης απλά.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ