Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνταγές για μαστούρα

Μέσα στον τηλε - ορυμαγδό των τελευταίων ημερών γύρω από τα ναρκωτικά - με κύριο χαρακτηριστικό την επιμελή απόκρυψη των βασικών γενεσιουργών αιτιών - τώρα κάποιοι τηλε - ειδικοί έρχονται να τζογάρουν και εντύπως σε ένα δεύτερο επίπεδο εμπορευματοποίησης των ναρκωτικών.

Οι απόψεις του Κλ. Γρίβα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κωμικοτραγικές. Οταν όμως λέγονται ή γράφονται πάνω, κυριολεκτικά, από μνήματα νέων παιδιών, τότε είναι τραγικές. Είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες.

Και είναι εξίσου επικίνδυνη η απόφαση της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" να φιλοξενήσει τις απόψεις αυτές με τίτλο: "Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι, οι γονείς και οι δάσκαλοι για τα ναρκωτικά"

***

Η κεντρική ιδέα των συλλογισμών του Κλ. Γρίβα είναι ότι οι νέοι μεγαλώνουν σ' έναν άθλιο κόσμο όπου "η ελπίδα για καλύτερο αύριο έχει δολοφονηθεί". Ετσι, καταλήγει στο αγοραίο συμπέρασμα, ότι όταν ο νέος θέλει να διευρύνει τα επίπεδα συνειδήσεώς του - όπως λέει - να καταφεύγει και στις ψυχοτρόπους ουσίες αρκεί να τις... κοντρολάρει. Συμβουλεύει, δε, τους γονείς να μη λένε στα παιδιά ότι το χασίς οδηγεί στην ηρωίνη διότι γίνονται αναξιόπιστοι. (Και τα λέει αυτά ένας ψυχίατρος, όταν μαχόμενοι συνάδελφοί του στην απεξάρτηση υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο - και έχουν να επιδείξουν έργο - ότι το χασίς είναι ο προθάλαμος της ηρωίνης).

Οσα γράφονται στο συγκεκριμένο ένθετο δεν είναι μόνο εξοργιστικά, αλλά αθωώνουν όσους συντηρούν το σάπιο σύστημα, που με μαθηματική ακρίβεια γεννά το πρόβλημα, αλλά και το ψέμα ότι είναι ανίκητοι και τίποτα δεν αλλάζει.

Ε λοιπόν, ναι. Το σύστημα είναι σάπιο γιατί είναι καπιταλιστικό. Δηλαδή, λίγοι περνούν καλά, εκμεταλλευόμενοι τη δουλιά και τη δυστυχία των πολλών. Οι ελληνικές οικογένειες δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους συμβουλές. Θέλουν δουλιά, καλό μεροκάματο. Θέλουν περίθαλψη και όχι εξαθλίωση, λιτότητα και περικοπές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Οι νέοι θέλουν σχολεία και όχι μπουντρούμια. Αναζητούν τη συμμετοχή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία και όχι την επιβίωση στην πολιτιστική έρημο της τηλε - θέασης. Διψούν για την άμιλλα του αθλητισμού και όχι για την καθήλωση στο ρόλο του αιώνιου θεατή μακριά απ' τα δρώμενα.

***

Ολα αυτά κανείς δεν τα παραχωρεί απ' αυτούς που υπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά. Οι εργαζόμενοι και οι νέοι πάντα με αγώνες διεκδικούσαν και κατακτούσαν εκείνα τα δικαιώματα που δίνουν στη ζωή τους νόημα και τους ανεβάζουν στη σφαίρα των πανανθρώπινων αξιών. (Τις αξίες με τις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι εκείνες των διευρυμένων συνειδήσεων με ψυχοτρόπους ουσίες που θέλει ο Κλ. Γρίβας).

Και μέσα σ' αυτούς τους αγώνες φύτρωνε και η ελπίδα ότι μπορεί αυτό το σύστημα να ανατραπεί. Σ' αυτόν το τόπο δεν πέθανε αυτή η ελπίδα, γιατί κάποιοι με αίμα και θυσίες τη συντηρούν. Και περιμένουν και τους άλλους, τους πολλούς για να πορευτούν μαζί στο δρόμο του αγώνα για την αληθινή ζωή, χωρίς χασίς και πρέζα, τη δύσκολη ίσως, αλλά όμορφη.

Για αυτό και οι νέοι επιστρέφουν τις έντυπες ή τηλεοπτικές συνταγές της μαστούρας των αυτόκλητων ειδικών.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ