Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Αυξημένα χαράτσια για μειωμένες συντάξεις!
  • Το νομοσχέδιο για τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Αποκαλυπτικό υπόμνημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς των Συλλόγων Εργαζομένων και Επιστημονικού Προσωπικού του ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις, ενώ για πρώτη φορά χαρατσώνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
  • Η κυβέρνηση, ωστόσο, ψευδόμενη κάνει λόγο για βελτίωση της αγροτικής ασφάλισης

Δραματικά χειροτερεύει το καθεστώς ασφάλισης των αγροτών, με το νέο σύστημα κύριας ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση. Επιβάλλει πολύ μεγαλύτερα χαράτσια για μικρότερη σύνταξη σε σχέση με την πρόσθετη ασφάλιση που ισχύει σήμερα, αλλά και καθιερώνει για πρώτη φορά κρατήσεις στις πενιχρές συντάξεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αποκαλυπτικές, όμως, για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι αδιαμφισβήτητες διαπιστώσεις των ίδιων των εργαζόμενων στον ΟΓΑ!

Η κυβέρνηση, ενόψει των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινάνε μεθαύριο Πέμπτη και προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους αγρότες, έδωσε χτες εσπευσμένα στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο, που είχε αποκαλύψει ο "Ρ" αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές. Δε διστάζει, ωστόσο, η κυβέρνηση να εξακολουθεί να ψεύδεται συνειδητά, υποστηρίζοντας πως, τάχα, βελτιώνεται η ασφάλιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών! Στην πραγματικότητα, όμως, "με την ίδρυση του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών επιδεινώνει δραματικά την ασφαλιστική κατάσταση των αγροτών και τις παροχές σύνταξης σ' αυτούς", όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε υπόμνημα των εργαζομένων του ΟΓΑ προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ διαμαρτύρονται γιατί, παρόλο που είναι οι κατ' εξοχήν γνωρίζοντες - όπως και η διοίκηση του ΟΓΑ - αγνοήθηκαν παντελώς κατά τη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου.

Οπως επισημαίνεται συγκεκριμένα στο υπόμνημα των εργαζομένων, "οι αγρότες καλούνται, από 1/7/97, να καταβάλλουν πολύ αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές (σύνταξης - περίθαλψης) για να προσδοκούν πολύ μικρότερες συντάξεις κι απ' αυτές τις μικρές της πρόσθετης σύνταξης που προβλέπονται με το ισχύον σύστημα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι αγρότες καλούνται να καταβάλλουν -στις πρώτες τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες θα ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων - εισφορές για σύνταξη, αυξημένες κατά 53,95%, 34,98 και 25,49, σε σχέση με τις τρεις υπάρχουσες τώρα κατηγορίες της πρόσθετης ασφάλισης, ενώ θα προσδοκούν (...) σύνταξη χαμηλότερη κατά 13,65%, 22,4% και 27,80% αντίστοιχα"!

Νέα αφαίμαξη

Σε απόλυτους αριθμούς με τα τωρινά δεδομένα, για 25 χρόνια ασφάλισης για τις τρεις πρώτες κατηγορίες (Α, Β, Γ κλάση), χωρίς τη σύνταξη του Ν. 4169/87 (της πρόσθετης ασφάλισης), οι αγρότες θα έπαιρναν με το ισχύον σύστημα της πρόσθετης και, αντίστοιχα, με το προβλεπόμενο στο νέο σχέδιο νόμου: Πρόσθετη σύνταξη (Ν.1745/87): Α κλάση 41.490 δραχμές, Βκλάση 58.770 και Γ κλάση 76.060 δραχμές το μήνα. Ενώ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, τώρα, για 25 χρόνια ασφάλισης επίσης, θα εισπράττουν: Για την 1η κατηγορία (υποχρεωτική) μηνιαία σύνταξη 36.500, για τη 2η ποσό 48.000 και για την 3η το ποσό των 59.500 δραχμών. Δηλαδή, οι συντάξεις με το νέο νομοσχέδιο, για τις τρεις κατηγορίες στις οποίες θα ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, θα είναι μειωμένες - αν και θα πληρώνουν πολύ υψηλότερη ασφαλιστική εισφορά - κατά 4.950 δραχμές ή 12,02% για την 1η κατηγορία, κατά 10.770 δραχμές ή 18,32% για τη 2η κατηγορία και κατά 16.560 δραχμές ή 21,77% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές κλάσεις που ισχύουν σήμερα.

Στο υπόμνημα των εργαζόμενων του ΟΓΑ, επισημαίνεται σχετικά ότι "οι μεγάλες ασφαλιστικές κατηγορίες που προτείνονται είναι απρόσιτες για τις αγροτικές οικογένειες, αφού οι εισφορές θα είναι δυσβάσταχτες - πολύ περισσότερο αφού θα πρέπει να ασφαλίζονται και να πληρώνουν εισφορά 2 έως 4 άτομα σε κάθε οικογένεια. Από ποια άραγε αγροτική οικογένεια, αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ, θα ενταχθούν αγρότες, π.χ., στην 8η, 7η και 6η κατηγορία όταν πρέπει να καταβάλλουν ετήσια ατομική εισφορά αντίστοιχα: 282.778 ή 248.778 ή 214.506 δρχ. Και αν λογαριάσουμε τρία μέλη σε κάθε οικογένεια τα ποσά των 848.826 ή 746.334 ή 643.518 δρχ. το χρόνο;

Εμπαιγμός

Κατά τα άλλα, αναφέρεται, στο σχέδιο νόμου που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση είναι προφανής η προσπάθεια για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου (αλλά...) με την αύξηση των εισφορών των ασφαλιζομένων αγροτών και με τη μείωση (ταυτόχρονα...) της προσδοκώμενης σύνταξης, πέραν του καθορισμού ποσοστού συμμετοχής του κράτους που, όμως, κι αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ. Κι αυτό γιατί το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στο Ταμείο δεν εξασφαλίζεται αν δεν εγγράφεται στον ετήσιο προϋπολογισμό. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να μην καταβάλλεται, όπως συμβαίνει, άλλωστε, μέχρι σήμερα στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης που ισχύει από το 1987.

Ακόμα χειρότερα η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες, όταν σκέφτεται να εφαρμόσει το νομοσχέδιο από 1/7/97 και δεσμεύεται μόνο για τον πρώτο χρόνο- δηλαδή ένα εξάμηνο... - να συνεισφέρει κατά 14% στις ασφαλιστικές εισφορές... Δηλαδή η κυβέρνηση δεν προβλέπεται ρητά και συγκεκριμένα ότι θα πληρώνει κάθε χρόνο 14% ασφαλιστική εισφορά παρά μόνον για ένα εξάμηνο και μετά θα "φορτώσει" περισσότερα στους αγρότες...

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση για δημαγωγικούς λόγους και χωρίς την ευθύνη να πει καθαρά πού θα βρει τα χρήματα, υπόσχεται, π.χ., πρόσθετη σύνταξη στη χήρα ή το χήρο ανεξάρτητα ηλικίας και εισοδήματος ή συντάξεις ατυχήματος για 20ετή ασφάλιση ανεξάρτητα πόσα χρόνια είναι ασφαλισμένος ο τυχόν ενδιαφερόμενος. Κάτι που, αν ληφθεί υπόψη η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική, είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, αφού όταν χρειαστεί να εφαρμοστούν θα θυμηθούν ότι κονδύλια δε θα υπάρχουν στον Οργανισμό...

Σκοτεινές πλευρές

Οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ επισημαίνουν ακόμα μια "σκοτεινή πλευρά" του νομοσχεδίου της κυβέρνησης: Οτι, αν στο ίδιο το ν/σ δεν προβλεφτεί τρόπος καταβολής των οφειλομένων εισφορών για όσους κρίνονται άποροι, θα δημιουργηθεί νέα τάξη ανασφάλιστων, για τους οποίους, εκτός των άλλων, εάν δεν πληρώσουν εισφορές - πράγμα αναμενόμενο λόγω οικονομικής ανέχειας - θα δημιουργηθεί πρόβλημα συνταξιοδότησής τους. Αυτό θα συμβεί γιατί η κυβέρνηση καταργεί την προνοιακού χαρακτήρα σύνταξη των 25.000 δραχμών σήμερα... Τη σύνταξη αυτή και μόνον αυτό το ποσό, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, θα παίρνουν όσοι είναι δικαιούχοι μέχρι το 2002.

Οσον αφορά τους αγρότες που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές που έπρεπε να έχουν πληρώσει μέχρι τώρα για την πρόσθετη ασφάλιση και προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα κληθούν να πληρώσουν τώρα. Και για τις όποιες ρυθμίσεις, για να το πληρώσουν θα αποφασίζουν "επιτροπές και επιτροπάτα" που θα αποφασίζουν σχετικά και, βέβαια, ρουσφετολογικά, κρίνοντας ποιοι είναι "φτωχοί και πένητες" αγρότες για να διευκολύνουν την απόδοση των χρεωστούμενων εισφορών σε ορισμένο διάστημα.

Παρά τα αντίθετα που λέγονται από κυβερνητικούς δημαγωγούς, αποκαλύπτεται, επίσης, πως με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται ή μειώνονται παροχές σύνταξης προς τους αγρότες όπως: α) Η συνταξιοδότηση των αναπήρων παιδιών ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΟΓΑ που δεν ασκούν επάγγελμα. β) Η προσαύξηση του ποσού της σύνταξης αναπηρίας σε περίπτωση απόλυτης αναπηρίας - που σήμερα ανέρχεται σε 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη ή 115.000 δραχμές το μήνα - θα μειωθεί, για τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον της εφαρμογής του νόμου, σε επίπεδο κάτω από το 1/4 του σημερινού ποσού! Ετσι, παρατηρείται, θα έχουμε το παράδοξο, ασφαλισμένοι στο νέο κλάδο που θα πληρώνουν αυξημένες εισφορές, θα παίρνουν πολύ μικρότερο ποσό συνολικής σύνταξης σε περίπτωση απόλυτης αναπηρίας, από τους παλιούς συνταξιούχους που ενδεχομένως δεν είχαν πληρώσει καθόλου εισφορά...Τέλος, για πρώτη φορά όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά 4% επί του ποσού των συντάξεών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα καταστήματα του ΙΚΑ, ενώ από την άλλη αυξάνεται κατά 4% η βασική σύνταξη του ΟΓΑ! Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι ποτέ δεν πλήρωναν τέτοια εισφορά και αυτό δείχνει πώς η κυβέρνηση, με "το νέο ύφος και ήθος" που επαγγέλλεται, μεθοδεύει την αφαίμαξη ακόμα και των εξαθλιωμένων συνταξιούχων του ΟΓΑ... τους οποίους, φαίνεται, θεωρεί "έχοντες και κατέχοντες"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ