Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργίες αποφασίζουν οι καθηγητές

Το Σάββατο συνέρχεται η συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, για να αποφασίσουν, αν θα προχωρήσουν σε απεργία

Με απεργίες ετοιμάζονται να απαντήσουν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα έντονα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, στα οποία ήρθε να προστεθεί και το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που γίνονται αυτήν την εβδομάδα συζητείται πρόταση απεργιακών κινητοποιήσεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκέμβρη, 3ήμερη στις 16, 17 και 18 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Επίσης, προτείνονται συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών στις 9 και 16 Δεκέμβρη, καθώς και πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Για τη μορφή και την ακριβή ημερομηνία έναρξης της απεργίας διαρκείας προτείνεται να αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την 3η μέρα της τριήμερης απεργίας.

Ηδη έχουν γίνει πέντε συνελεύσεις ΕΛΜΕ, στις τέσσερις από τις οποίες αποφασίστηκε η απεργία διαρκείας να ξεκινήσει από τις 9 Δεκέμβρη. Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα ληφθεί το Σάββατο, 30 Νοέμβρη, από τη Σύνοδο Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Ο κλάδος πλήττεται ιδιαίτερα από το λεγόμενο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως τόνισε, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ουσιαστικά δεν είναι νέο, αλλά πρόκειται για ρυθμίσεις που περιορίζονται στην αποτύπωση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και δεν απαντά στο αίτημα του κλάδου για ουσιαστική αναβάθμιση των αποδοχών και δεν καθιερώνει αρχές, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οπως τονίστηκε, μάλιστα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παραδέχτηκε ότι επέρχεται μείωση στις αποδοχές των καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας, με στόχο το 15%, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διπλασιασμό των αποδοχών τους και αυξήσεις, ώστε να φτάσουν οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 τις 250.000, με κλιμάκωση για τους υπόλοιπους και με στόχο να διαμορφωθεί σχέση αρχικών καταληκτικών αποδοχών 1 προς 2,5, κατάργηση του αντιασφαλιστικού αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου, προώθηση φορολογικής μεταρρύθμισης κλπ.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, όπως τόνισαν, "κωφεύει" τη στιγμή που σήμερα, τέλη Νοέμβρη, εξακολουθούν να χάνονται 70.000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως στα γυμνάσια και τα λύκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ