Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΙΝΙΑΣ
Τσιμέντο να γίνει;

Σε ...αφάνεια θέλει να κηρύξει ο οικοδομικός συνεταιρισμός δικαστών και εισαγγελέων το Σχινιά. Στην περιοχή αυτή ο υγρότοπος, το πευκοδάσος και η χερσόνησος της Κυνόσουρας έχουν ξεφύγει από το μπετόν. Στόχος, όμως, του οικοδομικού συνεταιρισμού είναι η "αξιοποίησή" του.

Ο συνεταιρισμός έχει αγοράσει την έκταση πριν αρκετά χρόνια, σε ένα τμήμα του έχουν κτιστεί κατοικίες, βίλες και εξοχικά, όμως, αυτό δεν του φτάνει. Θέλει και τα υπόλοιπα. Δεν τον νοιάζει που το δάσος της περιοχής αποτελεί ένα από τα πέντε - έξι σπάνια παράλια πευκοδάση της Μεσογείου. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Το Δεκέμβρη αναμένεται απόφαση του

Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος σχεδιάζει την κατασκευή τεχνητής λίμνης στη θέση του υγρότοπου, όπου θα γίνονται κωπηλατικοί αγώνες...

Η περιοχή από τον περασμένο αιώνα είχε περιπέτειες... ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Πολλοί τσιφλικάδες την πήραν στα χέρια τους. Με τα χοτζέτια, την κρατική αδιαφορία, το πέρασμα του χρόνου και τις αγοραπωλησίες φτάσαμε στη δεκαετία του 1960. Η περιοχή του Σχινιά περιήλθε στον οικοδομικό συνεταιρισμό των δικαστών και των εισαγγελέων. "Κόπηκαν" τα οικόπεδα και ένα τμήμα της οικοδομήθηκε. Ενα άλλο τμήμα της, που αποτελείται από τον υγρότοπο, το πευκοδάσος και τη χερσόνησο της Κυνόσουρας, γλίτωσε από το μπετόν. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός όμως διεκδικεί αυτές τις περιοχές για να τις... αξιοποιήσει.

Τα χρόνια κύλησαν, κτίστηκαν κατοικίες, έγιναν δικαστήρια που δικαίωναν τον οικοδομικό συνεταιρισμό, το δάσος καταπατήθηκε, ο υγρότοπος έχει μπαζωθεί και σχεδόν έχει στερέψει. Τώρα η πολιτεία με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που ακόμα βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπαθεί να σώσει την περιοχή. Ομως το ελληνικό κράτος, επιβεβαιώνοντας την αρχή "μη γνώτω η δεξιά σου, τι ποιεί η αριστερά σου", έχει σχεδιάσει την κατασκευή τεχνητής λίμνης στη θέση του υγρότοπου. Σε αυτή θα γίνουν οι κωπηλατικοί αγώνες της Ολυμπιάδας του 2004, εάν και εφόσον μας δοθεί η διοργάνωσή τους.

Ο συνεταιρισμός για να κατοχυρώσει και με... δικαστική βούλα τα δικαιώματά του, το 1990 στράφηκε κατά του δημοσίου. Κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθήνας αγωγή για την "αναγνώριση μόνο της κυριότητας επί της εκτός του ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης, που αποτελείται από το έλος - βάλτο, το παράλιο πευκοδάσος και τη χερσόνησο της Κυνόσουρας, λόγω της μη αμφισβήτησης από το δημόσιο της κατοχής αυτής από το συνεταιρισμό". Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την 3487/1990 πράξη, ζητώντας αποδείξεις των εκατέρωθεν ισχυρισμών. Επειδή το πράγμα... βιάζει, ο συνεταιρισμός επέσπευσε τη συζήτηση της αγωγής για να εκδοθεί (επί τέλους! ) δικαστική απόφαση. Το θέμα θα συζητηθεί στο δικαστήριο στις 19 του Δεκέμβρη 1996.

Τα θέλουν όλα...

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρίζει την περιοχή Σχινιά Μαραθώνα, που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του δήμου, ως προστατευόμενο τοπίο. Παράλληλα, καθορίζει τις χρήσεις γης και ορίζει ζώνες προστασίας. Ομως ο οικοδομικός συνεταιρισμός σε έγγραφό του υπογραμμίζει ότι το σχέδιο ΠΔ, "μέσα στα όρια των ανωτέρω και ιδιαίτερα στο παράλιο πευκοδάσος και στο βάλτο (σ.σ. έτσι ονομάζει τον υγρότοπο), καθορίζει ζώνες Α και Β με τρεις αντίστοιχες υποζώνες καθώς και τη ζώνη Γ, στις οποίες επιτρέπει πράξεις προσβάλλουσες την κυριότητα, νομή και κατοχή του συνεταιρισμού στα ανωτέρω τμήματα".

Το σχέδιο ΠΔ καθορίζει τη ζώνη Α ως περιοχή υψηλής προστασίας, τη ζώνη Β ως περιοχή περιορισμένης προστασίας και τη ζώνη Γ ως περιοχή γεωργικής χρήσης, στην οποία επιτρέπεται η κατασκευή γεωργικών αποθηκών, θερμοκηπίων και αντλιοστασίων, μετά από έγκριση του υπουργείου Γεωργίας. Στην υποζώνη Β2, επίσης, επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών, αναψυκτηρίων, ταβερνών, εστιατορίων και μικρής κλίμακας εγκαταστάσεων αθλητισμού, μοντελισμού και υπαίθριων - ημιυπαίθριων εγκαταστάσεων παιδικής αναψυχής. Παράλληλα, οριοθετείται ο υδροβιότοπος (υποζώνη Α1), που χαρακτηρίζεται ως περιοχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας, αλλά και το πευκοδάσος (υποζώνη Α3), όπου επιτρέπεται η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων υγιεινής, φύλαξης, χώρων εξυπηρέτησης των λουομένων, υπαίθριων καθιστικών, περιπτέρων ενημέρωσης και αναψυκτηρίων.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ