Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αγανάκτηση και αγωνιστικό πνεύμα

Στη Ροδόπη οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα με αγροτικό συλλαλητήριο στην Κομοτηνή και ακολουθούν Εβρος, Κιλκίς, Ημαθία και άλλες περιοχές

Από την Κομοτηνή ξεκινούν σήμερα οι αγώνες των αγροτών της Βορείου Ελλάδας, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τη σκυτάλη του αγώνα θα πάρουν την Πέμπτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Εβρου,του Κιλκίς και της Ημαθίας, που, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις μεγάλες πόλεις των νομών τους.

Σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Νομαρχία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα, των 10 Αγροτικών Συλλόγων, των πέντε Συνεταιρισμών και του Συλλόγου Προβατοτρόφων, που διοργανώνουν το συλλαλητήριο, όλες τις προηγούμενες μέρες καθημερινά αλώνιζαν τα χωριά, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστική ενίσχυση των συνεταιρισμών. Οι αγρότες της Ροδόπης απαιτούν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος: 340 δραχμές το κιλό το βαμβάκι και άμεση εξόφληση με την παράδοση, το λιγότερο 220 δραχμές η τιμή για το γάλα, σύνταξη στις 40.000 το μήνα, να δίνεται όλο το πριμ στους καπνοπαραγωγούς και να παγώσουν τα χρέη τους προς την ΑΤΕ. Τέλος, απαιτούν να σταματήσει η εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και να στηριχτούν ουσιαστικά οι συνεταιρισμοί.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Στέφανος Χριστίδης, οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι με τις εξευτελιστικές τιμές που δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν ούτε το κόστος. Από την άλλη, οι Ομοσπονδίες του νομού υπονομεύουν την κινητοποίηση, επιχειρώντας να πείσουν τον κόσμο να μην πάρει μέρος σ' αυτές. Οπως είπε ο Στ. Χριστίδης, "ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ χαρακτηρίζει "σφραγίδες" τους Αγροτικούς Συλλόγους που τραβάνε μπροστά. Αν όμως οι Σύλλογοι είναι σφραγίδες, τότε και η ΓΕΣΑΣΕ είναι έκπτωτη. Ομως δε θα τους περάσει. Οι αγρότες που ζουν τα προβλήματα και βλέπουν το ξεκλήρισμά τους να εντείνεται θα δώσουν αγωνιστική απάντηση σε όλους αυτούς, που με τη στάση τους στηρίζουν τις αντιαγροτικές αποφάσεις, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση και την ΕΕ που έχει προδιαγράψει το μαύρο μέλλον των αγροτών".

Εβρος, Ημαθία, Κιλκίς

Στον Εβρο, στην Ημαθία και το Κιλκίς οι αγρότες προετοιμάζονται για τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη 28 του μήνα. Στο Κιλκίς θα κατέβουν με τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά τους μηχανήματα και από τις 11 το πρωί θα αποκλείσουν τη Νομαρχία, ενώ για την επόμενη μέρα προσανατολίζονται να κλείσουν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Στην Ημαθία, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Βέροιας. Στον Εβρο θα γίνουν ταυτόχρονα συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες της Ορεστιάδας και του Σουφλίου και στο Δημαρχείο Φερών,ενώ προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Καθημερινά οι διοικήσεις και των τριών Ομοσπονδιών του Νομού περιοδεύουν στα χωριά και ενημερώνουν τους αγρότες. Με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν πως "δεν πάει άλλο. Ηρθε η ώρα του αγώνα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά και στη συρρίκνωση του αγροτικού πλούτου της χώρας". Ο πρόεδρος της ΟΑΣ Εβρου "η Ενότητα", Κώστας Ζησίδης, εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών, που χρόνο με το χρόνο βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. "Πέρσι πουλήσα καλαμπόκι με 50 δραχμές και φέτος είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε τις 35 δραχμές καθαρά στο κιλό".

Πέλλα, Γρεβενά

Σε κινητικότητα, επίσης, βρίσκονται οι αγρότες στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη, όπου χτες το βράδυ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αγροτικές συσκέψεις, προκειμένου να αποφασίσουν την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα Γρεβενά, όπου η Ενωση του Νομού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δεσκάτης προσανατολίζονται στη διοργάνωση κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ