Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιτήματα για την επιβίωση της αγροτιάς

Το ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου

Στο ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου αναφέρονται τα εξής:

"Η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική, που αποφασίζει η ΕΕ και πιστά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τη μικρή και μεσαία αγροτιά στον οικονομικό μαρασμό, στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα.

Η μείωση των τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, οι περιορισμοί στην παραγωγή όλων των προϊόντων, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, τα υψηλά επιτόκια της ΑΤΕ έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε αδιέξοδο.

Στην περιοχή μας, μια καινούρια μετανάστευση άρχισε τα τελευταία χρόνια και εκατοντάδες οικογένειες φεύγουν για τη Γερμανία και αλλού. Με αυτόν τον τρόπο, κυβέρνηση και ΕΕ πετυχαίνουν το στόχο τους για μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, πολυεθνικές θησαυρίζουν από την καταλήστευση του μόχθου του αγρότη.

Αυτή την πολιτική έγκαιρα την κατάγγειλε το αγροτικό κίνημα, όμως οι κυβερνήσεις, στην επιμονή τους να εφαρμόσουν την αντιαγροτική πολιτική τους, προκάλεσαν τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Η επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ που προωθεί η ΕΕ, καθώς και η εφαρμογή της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000" θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του αγρότη και κυρίως του μικρού και μεσαίου, αφού θα μειώνονται συνεχώς οι επιδοτήσεις, θα μπουν νέα εμπόδια στην παραγωγή των προϊόντων και στο χώρο της γεωργίας θα εισβάλουν ορμητικά οι νέοι τσιφλικάδες.

Κάτω από την πίεση των αγροτών και τους συντονισμένους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, να αναγνωρίσει σαν δίκαια τα αιτήματά μας, αλλά επικαλούμενη τους δείκτες του Μάαστριχτ δεν προχώρησε στη λύση τους. Προτίμησε να μας οδηγήσει στη λιτότητα, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα. Εμείς όμως ακολουθούμε το μονόδρομο του αγώνα και της αντίστασης.

Κανένα έργο αναπτυξιακό δεν προχώρησε στο νομό μας. Αρνήθηκε κατηγορηματικά η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και ταμπουρωμένη πίσω από τις αποφάσεις της ΕΕ, που αυτή κανονίζει ποια έργα χρηματοδοτούνται και ποια όχι, σταμάτησε τη διάνοιξη της σήραγγας του Φράγματος Σμοκόβου στο Λεοντάρι. Αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αρδευτικών έργων. Αρνείται η κυβέρνηση να εντάξει στα αρδευόμενα τα αγροκτήματα 22 κοινοτήτων. Δεν προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις εξαγγελίες για πακτωλό χρημάτων όταν είχαμε τις πλημμύρες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ανησυχούμε έντονα για τους μικρούς και μεσαίους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και για το βαμβάκι μπροστά στην αναθεώρηση των κανονισμών που θα γίνουν του χρόνου. Ιδιαίτερα για το νομό μας, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια κυριαρχεί και εξαρτάται άμεσα η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Ζητάμε:

1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ:

α) Κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, για να εισπράξουν την τιμή του στόχου των 365 δρχ. το κιλό οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί.

β) Κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και του περιορισμού στην καλλιέργεια για τα επόμενα χρόνια.

γ) Να δίνονται οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό.

δ) Στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος του βαμβακιού στην ΕΕ, να διασφαλιστούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί με απαλλαγή των προστίμων συνυπευθυνότητας.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Αμεση ρύθμιση για χρέη που συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας αυτής της πολιτικής σε χιλιάδες αγρότες. Με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, καθώς και των συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος που επισυνάφθηκαν.

- Αποπληρωμή σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

- Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

3. ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ:

Να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση τα νέα αντιαγροτικά μέτρα στον καπνό. Να διασφαλιστεί η συνέχιση καπνοκαλλιέργειας στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς, να συνεχίσει η ύπαρξη του Οργανισμού Καπνού, καθώς και του Οργανισμού Βάμβακος και να αναβαθμιστούν, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους αγρότες.

4. ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ - ΤΕΥΤΛΑ:

Σιτάρι: Απελευθέρωση της καλλιέργειας από τα δεσμευτικά καταστροφικά πλαφόν, ποσοστώσεις, συνυπευθυνότητες και κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας και την περιφερειοποίηση των προστίμων.

Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.

Τεύτλα: Να μην ισχύσει η μείωση της τιμής κατά 15% και να μην κάνει δεκτή η κυβέρνηση την παραπέρα μείωση κατά 20% που προτείνει η ΕΕ.

5. ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ:

  • Να αλλάξει ριζικά ο κανονισμός, για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομήχανους.
  • Να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

6. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:

- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

- Ρύθμιση των χρεών.

- Να μην κάνει δεκτές η κυβέρνηση τις προτάσεις της ΕΕ για μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας.

- Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας μας τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

7. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

  • Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.
  • Μείωση ΦΠΑ στο 8% για μέσα και εφόδια.
  • Αύξηση των επιστροφών του ΦΠΑ 6% για φυτικά προϊόντα και 7% στα ζωικά προϊόντα.

8. ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ:

- Να ολοκληρωθεί άμεσα η σήραγγα Λεονταρίου στα έργα του φράγματος Σμοκόβου, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΔΕΗ το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα στον κάμπο και στην πρώτη φάση τα 3.000 στρέμματα που δημοπρατήθηκαν το 1994.

- Να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν άμεσα τα μικρότερα αρδευτικά όπως Μητρόπολης - Μορφοβουνίου - Καναλιών Λοξάδας, Ξυνονερίου - Γοργοβιτών.

- Να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά του νομού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ