Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός πυρετός στα σχολεία
  • Καθημερινές οι κινητοποιήσεις των μαθητών στην Αθήνα (με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων) και σε άλλες πόλεις
  • Στον καλύτερο συντονισμό των αγώνων συμβάλλει η συγκρότηση των Τοπικών Συντονιστικών Σχολείων, που προχωρά με γοργά βήματα σε όλη τη χώρα
  • Την ερχόμενη Τετάρτη η πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση και η 24ωρη απεργία των καθηγητών

Διογκώνεται καθημερινά το κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς ολοένα και περισσότερα σχολεία μπαίνουν στο χορό των συντονισμένων κινητοποιήσεων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, με αιχμή την κατάργηση του νόμου 2525 και αυτού για την τεχνολογική εκπαίδευση.

Καθημερινά στα σχολεία γίνονται γενικές συνελεύσεις και αποφασίζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε σχολείο και περιοχή χωριστά, αλλά και συμμετοχή στην επόμενη πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκέμβρη, ημέρα που έχουν αποφασίσει να απεργήσουν και οι καθηγητές. Ταυτόχρονα, με τις αποφάσεις τους αυτές καταδικάζουν τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορες εξωσχολικές ομάδες για υπονόμευση του συντονισμού της δράσης, με τη δημιουργία αντί - Συντονιστικών, αλλά και τη διοχέτευση σε μερίδα του Τύπου πληροφοριών για κινητοποιήσεις που αποφασίζονται έξω από τα σχολεία, σε "παραμαζώξεις", όπως αυτή που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείο. Οι αποφάσεις για συντονισμένες κινητοποιήσεις είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς, που στόχο έχουν την "από τα μέσα" υπονόμευση των διογκούμενων αντιδράσεων.

Συντονισμένος αγώνας

Μέχρι χτες, με αποφάσεις των μαθητών είχαν συγκροτηθεί τουλάχιστον 23 τοπικά Συντονιστικά Αγώνα στην Αθήνα και τον Πειραιά και άλλα τουλάχιστον 25 σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της πρωτεύουσας, Συντονιστικά υπάρχουν σε: Αλιμο,Μπραχάμι,Βύρωνα,Καισαριανή,Περιστέρι,Ν. Ιωνία,Κυψέλη,Γαλάτσι,Γκράβα,Χαϊδάρι,Ν. Σμύρνη,Καλλιθέα,Αγ. Βαρβάρα,Πειραιά,Χαλάνδρι,Χολαργό,Μαρούσι - Πεύκη - Μελίσσια,Πετρούπολη,Αγ. Ανάργυροι,Ιλιον,Ζωγράφου,Ηλιούπολη και Ταύρο.

Στην επαρχία έχουν συγκροτηθεί στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη,Αλεξανδρούπολη,Σέρρες,Δράμα,Καβάλα,Ξάνθη,Κομοτηνή,Κατερίνη,Βέροια,Κιλκίς,Γιαννιτσά,Εδεσσα,Λαμία,Χαλκίδα,Αγρίνιο,Πάτρα,Λάρισα,Βόλο,Ζάκυνθο,Κεφαλονιά,Μυτιλήνη,Λιδορίκι,Αμφισσα,Γαλαξίδι και Μεσσήνη.

Οι μαθητές ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι Αρσένη - Σημίτη, οι πανελλήνιες εξετάσεις Αρσένη στη Β - Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πολλαπλών εξετάσεων, που μετατρέπει το Λύκειο σε προθάλαμο εισαγωγής στα ΑΕΙ- ΤΕΙ.ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Διεκδικούν επίσης: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους. Κατάργηση των ΙΕΚ. Σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% για την Παιδεία. Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, δωρεάν.

Κλείνουν δρόμους

Για σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Συγκέντρωση και αποκλεισμός της διασταύρωσης Ιεράς Οδού και Θηβών, στις 11.30 π.μ. Εκεί θα είναι και οι μαθητές σχολείων του Ιλίου.
  • Οι μαθητές της Πετρούπολης κλείνουν την κεντρική λεωφόρο της πόλης και αμέσως μετά θα ενωθούν με τους συμμαθητές τους στη Θηβών.
  • Στους Αγ. Ανάργυρους συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια αποκλεισμός της Δεκελείας.
  • Στο Χαϊδάρι οι μαθητές αποκλείουν τη λεωφόρο Καβάλας στις 11.30 π.μ.
  • Στην Καισαριανή διοργανώνουν κλείνουν τη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης, στις 11.30 π.μ.
  • Στη Δάφνη συγκέντρωση στην πλατεία Καλογήρων, στις 10.30 π.μ.
  • Στον Υμηττό συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 10.30 π.μ.
  • Στην Ηλιούπολη οι μαθητές αποκλείουν τη 2η είσοδο της πόλης. Εκεί θα είναι και οι μαθητές της Αργυρούπολης.
  • Στο Περιστέρι κλείνουν την Παναγή Τσαλδάρη, στο ύψος του Αγ. Αντωνίου, στις 11.30 π.μ.
  • Στην Καλλιθέα κλείνουν τη Θησέως, έξω από το δημαρχείο, στις 11.30 π.μ.
  • Στον Ταύρο κλείνουν την Πειραιώς έξω από το δημαρχείο, στις 12 το μεσημέρι.
  • Στη Νέα Σμύρνη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 11 π.μ.
  • Στο Μπραχάμι κλείνουν την Αγίου Δημητρίου, στις 12 το μεσημέρι, με συμμετοχή μαθητών και από τον Αλιμο.
  • Στο Βύρωνα,στις 11 π.μ. κλείνουν τη Χρυσοστόμου Σμύρνης.
  • Οι μαθητές του 54ου Λυκείου Σεπολίων κλείνουν τον Κηφισό στις 11 π.μ.
  • Στην Αθήνα οι μαθητές σχολείων των Αμπελοκήπων κλείνουν την Αλεξάνδρας, των Πατησίων την ομώνυμη οδό και της Κυψέλης την Ευελπίδων.
  • Οι μαθητές Αγ. Παρασκευής,Χαλανδρίου και Χολαργού διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στις 12 το μεσημέρι.
  • Στη Νίκαια κλείνουν την Πέτρου Ράλλη στις 11 π.μ.
  • Οι μαθητές του ΕΠΛ Κορυδαλλού,στις 11 π.μ., κλείνουν τη Γρηγορίου Λαμπράκη, στο ύψος των φυλακών.
  • Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και από τους μαθητές Γλυφάδας,Βάρης και Βούλας.

Για αύριο έχουν αποφασιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Οι μαθητές των Μεσογείων θα κλείσουν τη λεωφόρο Λαυρίου, στις 11.30 π.μ.
  • Οι μαθητές σχολείων της Γκράβας και του Γαλατσίου θα κλείσουν την Πατησίων, στις 11.30 π.μ.

Χτες οι μαθητές με αποφάσεις των τοπικών Συντονιστικών Αγώνα από τα σχολεία Ελευσίνας, Μεγάλο Πεύκο, Μέγαρα και Ασπρόπυργου, στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία. Στην Αργυρούπολη οι μαθητές έκλεισαν την Κύπρου και στα Σεπόλια οι μαθητές έκλεισαν την Αχαρνών και την Αγ. Μελετίου.

Στο Πειραιά

Αντίστοιχη κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Πειραιά, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, η ΕΛΜΕ, οι Ενώσεις Γονέων και τα Εργατικά Σωματεία της πόλης.

Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι "στη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται η παιδεία, οφείλουμε να αγωνιστούμε και να εμποδίσουμε να εφαρμοστούν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που επιφυλάσσουν δύσκολο και αβέβαιο μέλλον για τις τύχες των παιδιών μας" και καλεί τους γονείς, τους φορείς της εκπαίδευσης καθώς και τους εργαζόμενους σε σύσκεψη - συζήτηση την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής (Δίπλα στο Δημαρχείο, είσοδος από Σωτήρος) με θέμα: "Αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συντονισμός της δράσης μας για την ανατροπή της".

Στη Μυτιλήνη

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης αποφάσισε κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο 1ο Λύκειο και πορεία στη Νομαρχία. Τα σχολεία εκείνη τη μέρα θα παραμείνουν κλειστά. Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές, να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο της Τετάρτης και στις 15 Δεκέμβρη και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή και συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους στο συλλαλητήριο της Τετάρτης σε γονείς, εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ