Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη δίνη των μεγάλων συμφερόντων ο ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος. Η νέα διοικητική κρίση είναι αποτέλεσμα της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας

"Ηλεκτρική" αποδεικνύεται η καρέκλα του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, μετά και την παραίτηση του Γ. Χρυσολούρη,προσωπικού συνεργάτη του πρωθυπουργού και μάλιστα λίγες μόνο εβδομάδες από την αποχώρηση του Δ. Παπούλια - ενός ακόμη συνεργάτη του κ. Σημίτη - από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού.

Η παραίτηση Γ. Χρυσολούρη, ανεξάρτητα από την παραφιλολογία περί προσωπικών διαφωνιών, όσον αφορά τις αρμοδιότητες προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, εκείνο που επιβεβαιώνει, είναι η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Μια κατάσταση, που έχει παραδώσει τον ΟΤΕ αιχμάλωτο μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.Η εκπαραθύρωση του Γ. Χρυσολούρη, πριν μάλιστα συμπληρώσει ένα χρόνο στο πόστο του, ακόμα και με τα μέτρα της κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμα προσωπική αποτυχία του Κ. Σημίτη, αφού προσωπική του επιλογή, ήταν η τοποθέτηση του Γ. Χρυσολούρη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο ΟΤΕ εισέρχεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση και η διοικητική της πλευρά, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό, γιατί οι πραγματικές αιτίες του "δράματος" που παίζεται στον ΟΤΕ πρέπει ν' αναζητηθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και στο ρόλο που έχει επιλέξει γι' αυτόν. Δηλαδή στο ρόλο μιας επιχείρησης που θα έχει όλο και μικρότερη σχέση με το δημόσιο χαρακτήρα της - έστω και με την έννοια που ο δικομματισμός τού προσέδιδε τα προηγούμενα χρόνια - και η δραστηριότητά της θα κινείται αυστηρά στα πλαίσια της απελευθέρωσης, των επιταγών του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου του κλάδου, καθώς και των απαιτήσεων που προβάλλουν και συνήθως πετυχαίνουν να ικανοποιήσουν, μια ομάδα ποικιλώνυμων συμφερόντων ντόπιων και ξένων.

Απ' αυτόν ακριβώς το ρόλο που έχουν προσδιορίσει άλλοι για τον ΟΤΕ, προκύπτουν και τα μεγάλα προβλήματα της επιχείρησης:

  • Σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξή του και ιδιαίτερα στις νέες υπηρεσίες.
  • Απώλεια μεγάλων μεριδίων της αγοράς προς όφελος των ανταγωνιστών του.
  • Αποκλεισμός του από την ψηφιακή τηλεόραση. Προμήθειες με βάση τα συμφέροντα των προμηθευτών και όχι τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες.
  • Επενδύσεις στο εξωτερικό ύψους δισεκατομμυρίων δραχμών, "υψηλού ρίσκου", αμφίβολης αποδοτικότητας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Αν υπάρχουν τομείς στους οποίους αυτή η πολιτική πράγματι "πρωτοπορεί", αυτοί είναι: Η "επιτυχία" της ιδιωτικοποίησης, η άγρια εκμετάλλευση εκατομμυρίων νοικοκυριών με αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη, καθώς, επίσης το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων ως... ανταμοιβή τους στην εξέλιξη του ΟΤΕ σε μια μεγάλη και κερδοφόρα επιχείρηση.

Μετά το φιάσκο στην επιλογή του Γ. Χρυσολούρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, αναλαμβάνει ο Γ. Συμεωνίδης,εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλιακών Δορυφορικών Επικοινωνιών (ΙΝΜΑΡΣΑΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Συμεωνίδης, ήταν πρώτος στη λίστα που συνέταξε ο "σύμβουλος" για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί πριν ένα χρόνο στον ΟΤΕ, αλλά η κυβέρνηση έκρινε αλλιώς... Σημειώνεται επίσης ότι αν και υπήρξε στέλεχος του ΟΤΕ στο παρελθόν, αποσπασμένος στην υπηρεσία του ΙΝΜΑΡΣΑΤ στο Λονδίνο, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από την υπηρεσία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο τελευταίο στάδιο ξεπουλήματος... (2000-05-23 00:00:00.0)
Τα εγκώμια του "συμβούλου" (1998-12-08 00:00:00.0)
Κέντρο της προσοχής τους το Χρηματιστήριο (1998-12-05 00:00:00.0)
Στελέχη - ημέτεροι αλλότριων συμφερόντων (1998-06-26 00:00:00.0)
Διαπλεκόμενες μπίζνες... (1998-06-11 00:00:00.0)
Υψηλοί στόχοι για την ψηφιακοποίηση (1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ