ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πτώση 3,46% και ερωτηματικά για τον τζίρο

Ρεκόρ συναλλαγών και πτώσης για τη μετοχή του ΟΤΕ

Πολύ άσχημη αποδείχτηκε η χτεσινή μέρα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης των τιμών έχασε 3,46%, σε μια μέρα που τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν αισθητή άνοδο. Η εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν παράγοντες που θεωρούνται αρμόδιοι, οφείλεται κύρια στις σημαντικές πιέσεις που δέχτηκε ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της Σοφοκλέους, δηλαδή ο ΟΤΕ, ωστόσο είναι φανερό ότι ορισμένοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αποκομίσουν κέρδη. Η μετοχή του ΟΤΕ που ξεκίνησε από το- 8%, έκλεισε με απώλειες 7,5%, ενώ άλλαξαν χέρια 8,3 εκατομμύρια μετοχές. Το σοβαρότερο - ενδεχόμενα - από τη χτεσινή συνεδρίαση είναι ο ιδιαίτερα υψηλός όγκος των συναλλαγών που έφτασε τα 185,1 δισεκατομμύρια δραχμές!

Από την πρώτη στιγμή της χτεσινής συνεδρίασης επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα λίγο πριν το κλείσιμο, η συνολική πτώση των τιμών να φτάσει στο 4,12% και να πέσει κάτω από τις 1.400 μονάδες. Τελικά ο δείκτης έκλεισε στις 2.413,45 μονάδες και η πτώση της ημέρας οριστικοποιήθηκε στο - 3,46%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στον κλάδο των "συμμετοχών" με ποσοστό - 5,52%, ενώ με - 1,42% έκλεισαν οι συναλλαγές στην παράληλλη αγορά. Από τις 262 μετοχές που διακινήθηκαν χτες, οι 210 είχαν απώλειες, οι 12 έκλεισαν στα προχτεσινά επίπεδα και 40 μετοχές σημείωσαν κέρδη.

Το εντυπωσιακό της χτεσινής μέρας, όπως σημειώνεται και πιο πάνω, ήταν ο όγκος των συναλλαγών. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι από το συνολικό όγκο των συναλλαγών, τα 150 δισ. περίπου αφορούν τις συναλλαγές 10 μόνο μετοχών! Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του πίνακα που δείχνουν τον όγκο των 10 πρώτων σε συναλλαγές μετοχών.

Ερωτηματικά πάντως δημιουργούνται από το γεγονός ότι στις 1.20 περίπου, άλλαξαν χέρια σημαντικά πακέτα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Εργασίας, της Τράπεζας Πίστεως, της Τράπεζας Πειραιώς και της ΑΓΕΤ. Εκείνη τη στιγμή και με διαφορά ενός - δύο λεπτών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου εμφανίστηκαν 5 συναλλαγές που αφορούσαν 386.173 μετοχές της ΕΤΕ, 665.146 μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, 436.479 μετοχές της Τράπεζας Πίστεως, 160.205 μετοχές της Πειραιώς και 345.781 μετοχές της ΑΓΕΤ.

Πολλές είναι οι ερμηνείες που δίνονταν μέχρι αργά το βράδυ για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν οι συναλλαγές αυτές. Μία από αυτές λέει ότι οι πράξεις αποτελούν απλά εκτέλεση εντολών για αγορές από ξένους επενδυτές. Μια δεύτερη, σημειώνει ότι οι 5 αυτές πράξεις είναι "γυρίσματα" μετοχών, οι κάτοχοί τους δηλαδή, κύρια αμοιβαία κεφάλαια και άλλοι θεσμικοί επενδυτές, τις πούλησαν και τις αγόρασαν την ίδια στιγμή, προκειμένου να εγγράψουν τις χτεσινές τιμές στους ισολογισμούς τους. Μια τρίτη, που φαίνεται να έχει και περισσότερο ρεαλισμό, εξηγεί ότι στα πλαίσια γενικότερων ανακατατάξεων που γίνονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεγάλος ξένος θεσμικός επενδυτής αποφάσισε να "φύγει" από τη ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ, που μέχρι τώρα αξιοποιούσε ως "θεματοφύλακα" των τίτλων και να αξιοποιήσει πλέον τις υπηρεσίες της ΜΠΑΡΚΛΕΪΣ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Δυνητικά καρκινογόνα, αλλά κυκλοφορούν ελεύθερα

Επικίνδυνα για την υγεία, δυνητικά καρκινογόνα και κατά καιρούς ενοχοποιημένα για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, εικάζεται ότι μπορεί και στον άνθρωπο, εάν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες, να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ο λόγος για τα φθαλικά άλατα, ουσίες που περιέχονται στο PVC, υλικό από το οποίο κατασκευάζονται παιδικά παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσης και βιοϊατρικής, για να προσδώσουν στα αντικείμενα αυτά ελαστικότητα. Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, δεν έχει ακόμη απαγορευτεί η κυκλοφορία προϊόντων που περιέχουν PVC με φθαλικά άλατα, περιμένοντας... την ολοκλήρωση των ερευνών της ΕΕ που θα καταλήξει στο πότε και σε τι ποσότητες αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο για την υγεία. Αυτό προκύπτει ουσιαστικά από σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με θέμα τα παιδικά παιχνίδια και αντικείμενα από PVC με φθαλικά άλατα, η οποία αφού απαριθμεί τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η ουσία αυτή στον ανθρώπινο οργανισμό, παραπέμπει στην αναμενόμενη απόφαση της ΕΕ που θα καθορίζει ένα αποδεκτό όριο περιεκτικότητας ή ποσοστού μετανάστευσης των φθαλικών αλάτων στον οργανισμό που θα αποτελεί όριο ασφαλείας για τα αντικείμενα που το περιέχουν.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της αναμονής της απόφασης - οδηγίας, η χώρα μας κάθεται με σταυρωμένα χέρια με τη δικαιολογία ότι "βεβιασμένες αποφάσεις κάτω από καθεστώς πανικού σε θέματα που αφορούν κρίσιμους τομείς της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών δεν υπηρετούν την προστασία τους". Πάντως, μετά από διαμαρτυρίες οικολογικών και καταναλωτικών οργανώσεων στην Ευρώπη, ορισμένες βιομηχανίες κατασκευής αντικειμένων που προορίζονται για βρέφη ή παιδιά απέσυραν από την αγορά αυτά τα αντικείμενα, αναμένοντας τα τελικά συμπεράσματα των ερευνών της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα επίσημη απαγόρευση, παρά μόνο η διατύπωση της διάθεσης για πιθανή απαγόρευσή τους.

Μεγάλα χρέη, μεγαλύτερη ανοχή

Οργή και ερωτήματα προκάλεσαν σε πέντε πρώην εργαζόμενους της εταιρίας "Αριστομένης Θ. - Καρέλας ΑΒΕΕ" - η οποία εμπορευόταν ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ διέθετε και ψυγεία - θαλάμους για φύλαξη διαφόρων εμπορευμάτων - οι πρόσφατες εξαγγελίες για ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ και οι "κορόνες" του υπουργού Εργασίας περί... εξυγίανσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς και τα Μέσα Ενημέρωσης καταγγέλλουν ότι τα χρέη τής, κλειστής σήμερα, εταιρίας προς το ΙΚΑ από τον Οκτώβρη του '94 ανέρχονται σε 35.734.345 δραχμές, τα οποία με τις προσαυξήσεις έχουν υπερβεί τα 75.000.000 δραχμές! Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχουν γίνει κατ' επανάληψη προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία, για άγνωστους και ανεξήγητους λόγους, έχουν ανασταλεί, χωρίς ποτέ να έχει γίνει ρύθμιση χρεών ή να πληρωθούν οι οφειλές.

Η εταιρία - η οποία διαθέτει ακίνητη περιουσία 5 δισ. δραχμών - χρωστάει και στην εφορία περίπου 50.000.000 δραχμές. Κατά περίεργο τρόπο και από την εφορία ακολουθείται η ίδια τακτική απέναντι στην εταιρία, όπως και από το ΙΚΑ.

Σειρά στον κατάλογο των "φεσωμένων" από την εταιρία παίρνουν οι πρώην εργαζόμενοί της, στους οποίους οφείλονται 40.000.000 δραχμές, χωρίς τους τόκους! Και εδώ παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα για να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά έχουν αντιμετωπιστεί με χλευασμό και αδιαφορία.

Μετά απ' όλα αυτά δικαίως αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι: "Τελικά, πώς είναι δυνατόν κάποιοι με τόσο μεγάλα ή και μεγαλύτερα χρέη σε ένα κράτος δικαίου, να έχουν την ανοχή των υπευθύνων, ενώ κάποιοι άλλοι για ασήμαντες οφειλές να διώκονται και να διασύρονται ακόμα και με προσωποκράτηση;".

Διατέθηκαν 100 δισ. σε αποταμιευτικά ομόλογα

Σε 100 δισ. δραχμές ανήλθε το συνολικό ποσό των αφορολόγητων αποταμιευτικών ομολόγων διετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 10,3% ετησίως, έκδοσης 2 Δεκέμβρη 1998, που διατέθηκαν στους ενδιαφερόμενους χτες και προχτές.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών, με την έκδοση αυτή που είναι και η τελευταία του έτους, υπερκαλύφθηκε το ποσό των 300 δισ. δρχ. που είχε τεθεί ως στόχος για την άντληση δανειακών αναγκών από αυτή την κατηγορία ομολόγων για το έτος 1998.

Υποκρισίες

Εγκύκλιο με την οποία απευθύνει συστάσεις για την τήρηση διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία κατά την πώληση προϊόντων με δόσεις, έστειλε ο υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης στο Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Δηλαδή, για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση εξαντλεί την... αυστηρότητά της, απέναντι στις επιχειρήσεις που παραπλανούν συστηματικά τους καταναλωτές, σε συστάσεις και υπενθυμίσεις περί της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Το κακό, αλλά δεδομένο για τους εργαζόμενους καταναλωτές, είναι ότι με συστάσεις ουδέποτε πατάχτηκε η παραπλάνησή τους. Κάτι που μάλλον το έχει διαπιστώσει και αυτός ακόμα ο υφυπουργός, αλλά τι να κάνει, αφού η ίδια του η νομοθεσία, όχι μόνο δεν προσφέρεται για την προστασία των καταναλωτών, αλλά ουσιαστικά υποθάλπει την κερδοσκοπία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ