ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΒΑΛΛΕΤΑΙ" Η ΟΝΕ...

Είναι, πλέον, φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης βάλλεται πανταχόθεν, καθώς όλα τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε αγωνιστική αντιπαράθεση μαζί της. Αυτοί που συνδράμουν την κυβέρνηση είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, αλλά και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των μεγάλων διαπλεκομένων συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστικό, ταξικό χαρακτήρα στην πανελλαδική απεργία της 15ης Δεκέμβρη, που κήρυξε η ΓΣΕΕ "για την τιμή των όπλων", παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους, ενώ, όλο αυτό το διάστημα, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι οικοδόμοι, οι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι σιδηροδρομικοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, εργάτες ναυπηγείων κι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους.

Οι αγρότες κατεβάζουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους και ήδη στη Θεσσαλία επικρατεί γενικός ξεσηκωμός. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν καθημερινά. Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται.

Και, βεβαίως, όλοι αυτοί οι αγώνες δεν αποτελούν "Δεκεμβριανές αναταραχές", που έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κανείς δεν απεργεί και δε διαδηλώνει στους δρόμους "χάριν παιδιάς", ούτε από "έθιμο" για να προϋπαντήσει το... νέο χρόνο. Εχει "κόστος" η συμμετοχή στην απεργία και μπορεί να συνεπάγεται επιπτώσεις μια διαδήλωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής της, με τον αυταρχισμό των ΜΑΤ και των δικαστηρίων και με τη χρησιμοποίηση "αγανακτισμένων πολιτών", στα πλαίσια της τακτικής "διαίρει και βασίλευε".****

Βάλλεται, λοιπόν, πανταχόθεν η πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός τονίζει, παντού και πάντα, πως η πολιτική που εφαρμόζεται, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, αποσκοπούν στην επίτευξη του "εθνικού στόχου" ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η μαζική λαϊκή αντίδραση στην εφαρμοζόμενη πολιτική - η οποία θεωρείται μονόδρομος από τους κυβερνώντες - αποτελεί, ούτως ή άλλως, αντίδραση στην πορεία προς την ΟΝΕ. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά λογικό καθώς στηρίζεται και στο περιεχόμενο των αιτημάτων των αγώνων που αναπτύσσονται και στην παρατήρηση ότι ολοένα και πιο πολλοί Ελληνες "πονηρεύονται" πού πάει η χώρα μας οδεύοντας προς την ΟΝΕ και τι πρόκειται να της συμβεί και μετά την ένταξή της εκεί. Ταυτόχρονα γίνεται συνείδηση στα πλατιά λαϊκά στρώματα πως τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική θα λύνονται μόνο με τους αγώνες κι όχι με ψευδεπίγραφους, αποπροσανατολιστικούς και επικίνδυνους διαλόγους με μια κυβέρνηση, η οποία δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις πως "δε θα κάνει ρούπι πίσω από την ευρωπαϊκή πολιτική της".

Οσο περνάει ο καιρός και λαμβάνονται όλο και πιο σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, προκειμένου να επιτευχθεί ο "εθνικός στόχος", τόσο ο λαός μας συνειδητοποιεί καλύτερα την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης, ξεκαθαρίζει τους στόχους της πάλης του και στρέφει τα "βέλη" του στην "καρδιά" του προβλήματος, στον "ακρογωνιαίο λίθο" της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ. Ευρύτερα λαϊκά στρώματα καταλαβαίνουν ότι η ΕΕ προχωρεί σε μια γενικότερη αναδιάρθρωση των πολιτικών της, προσαρμόζοντας, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, όλα τα κράτη - μέλη, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι πολυεθνικές στη λεηλασία τους σε βάρος των λαών.

Φυσικά, οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ενημερωθεί επί της ουσίας ο ελληνικός λαός κι έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση σ' αυτή την προσπάθειά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμφωνούν με την ΟΝΕ και τα ΜΜΕ. Παρ' όλα αυτά οι Ελληνες αρχίζουν ν' αντιλαμβάνονται πού "πάει το πράγμα" και σ' αυτό μεγάλη και πολύ σημαντική είναι η προσφορά του ΚΚΕ, που κάνει ό,τι μπορεί για την ενημέρωση του λαού, αλλά και για την ανάπτυξη των αγώνων.

****

Τα νέα και πολύ σημαντικά στοιχεία των αγώνων που αναπτύσσονται όλο αυτό το διάστημα είναι:

Πρώτον,η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά, καθώς οφείλονται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην πορεία προς την ΟΝΕ.

Δεύτερον,οι συστηματικές, ως ένα βαθμό, προσπάθειες που γίνονται για συντονισμό των αγώνων όλων των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να είναι πιο ουσιαστικοί και συνάμα πιο αποτελεσματικοί.

Το παράδειγμα του προχτεσινού αγροτικού συλλαλητηρίου στην Καρδίτσα που πήρε παλλαϊκό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών, επιστημόνων, γυναικών, συνταξιούχων, δημάρχων, είναι χαρακτηριστικό και δείχνει ότι αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση. Αν ο εργάτης δεν έχει μεροκάματο και ο αγρότης εισόδημα, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δε θα έχουν τζίρο, οι νέοι δε θα μπορούν να σπουδάσουν και να μορφωθούν, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη.

****

Βεβαίως, οι αγώνες χρειάζεται να μαζικοποιηθούν, να δυναμώσουν περισσότερο, να συντονιστούν καλύτερα και να πολιτικοποιηθούν στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής που οδηγεί στην ΟΝΕ. Χρειάζεται τα επιμέρους λαϊκά μέτωπα πάλης να εξελιχθούν σ' ένα κοινό λαϊκό μέτωπο αντίστασης κι αντεπίθεσης, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Ενα παλλαϊκό μέτωπο, που θα συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στον κοινό αγώνα, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη πολιτικούς στόχους αλλαγών, ικανό ν' ανατρέψει εκ θεμελίων την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια της ΕΕ, να φέρει στη θέση της μια φιλολαϊκή πολιτική και να βάλει τη "σφραγίδα" του στη νέα Ελλάδα της προόδου.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Και, βεβαίως, όλοι αυτοί οι αγώνες δεν αποτελούν "Δεκεμβριανές αναταραχές", που έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κανείς δεν απεργεί και δε διαδηλώνει στους δρόμους "χάριν παιδιάς", ούτε από "έθιμο" για να προϋπαντήσει το... νέο χρόνο


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝΑΘΗΝΑ"
Δράση στον αντίποδα αυτής της πολιτικής

- Μετά και τη συγκρότηση, στην προχθεσινή Ολομέλεια της Συμπαράταξης, του οργανωτικού σχήματος του συνδυασμού, περιμένετε τώρα την τυπική ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την 1η του Γενάρη;

- Φυσικά όχι. Ετσι κι αλλιώς η δραστηριότητα της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" συνεχίζεται και μετά τις εκλογές για τα διάφορα λαϊκά προβλήματα, άσχετα με το ότι σήμερα ακόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δρα μόνο η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

Η Συμπαράταξη είναι υποχρεωμένη με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και άσχετα από το αν θα εξέλεγε δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους ή όχι, να βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, των κατοίκων αυτής της πόλης για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά τους, για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή στην πόλη τους. Αυτά δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς.

- Ο Λεων. Αυδής, από την Ολομέλεια της Συμπαράταξης, απηύθυνε πρόσκληση στους κατοίκους της πόλης να πάρουν τις υποθέσεις του δήμου στα χέρια τους. Τι σηματοδοτεί αυτό για τη Συμπαράταξη και τα δημοτικά πράγματα;

- Σηματοδοτεί την υποχρέωση της Συμπαράταξης να βρει όλους αυτούς τους αναγκαίους τρόπους για να εξασφαλίσει την επαφή της με το λαό και τα μαζικά κινήματά του, ώστε να περάσει αυτή την αντίληψη ότι τίποτα δεν καταχτιέται χωρίς τη δική του δράση και το δικό του αγώνα! Δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος άλλος, που θα αναλάβει για λογαριασμό του λαού να λύσει τα προβλήματα ενώ ο λαός θα παραμένει αμέτοχος. Σ' αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξουν τόσο οι θεματικές επιτροπές όσο και οι επιτροπές διαμερισμάτων της Συμπαράταξης. Αυτές θα είναι και ο τρόπος σύνδεσης της Συμπαράταξης με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

- Η ακόμα πιο στενή σύνδεση με το μαζικό λαϊκό κίνημα που επιδιώκετε, έχει κάποια σχέση με τις εξελίξεις στο Δήμο Αθηναίων;

- Εχουμε εκτιμήσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έτσι όπως διαμορφώθηκε θα φέρει νέα δεινά στους Αθηναίους δημότες. Το μεγάλο ποσοστό που πήρε ο συνδυασμός του Δ. Αβραμόπουλου, τού δίνει την ευχέρεια να κινηθεί με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο στην εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ηδη αυτό διαφάνηκε με τον τρόπο που αντιμετώπισε - μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - το ζήτημα της απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων, που παρακρατούνται από την κυβέρνηση και δεν αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρησιμοποιεί τον εκβιασμό "ή μας τα δίνει η κυβέρνηση ή βάζουμε φόρο στους δημότες". Ακολουθεί, δηλαδή, την πεπατημένη της προηγούμενης τετραετίας, μόνο που τώρα εμφανίζεται να κάνει και "αντίσταση" στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά, νομιμοποιεί την κυβερνητική πολιτική γιατί αφ' ενός μεν παραγράφει την απαίτηση για να αποδοθούν στην ΤΑ όλα τα παρακρατηθέντα της περασμένης εφταετίας και αφ' ετέρου εμφανίζεται να"διεκδικεί" μόνο τα λεφτά του προϋπολογισμού που κατατέθηκε.

Η Συμπαράταξη ουσιαστικά είναι ο μόνος αντίποδας στην εφαρμοζόμενη πολιτική στο Δήμο της Αθήνας. Από τα πράγματα λοιπόν, πρέπει να είναι και ο πόλος συσπείρωσης όλων όσοι αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται στον ένα ή στον άλλο βαθμό ή και με αποχρώσεις από τις υπόλοιπες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γ. Τρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ