ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΤ

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ έκαναν πάλι χτες οι δυνάμεις των ΜΑΤ και επέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη ...διαλλακτική στάση της κυβέρνησης με τον ελληνικό λαό. Οχι πως είχαν καιρό να εμφανιστούν, απλά, φρόντισαν πάλι να δώσουν το στίγμα τους.

***

Στο Κρυονέρι δούλεψαν για την ...Βάσω και "τακτοποίησαν", με τα δακρυγόνα και όλα τα σχετικά "θαύματα" της νέας τεχνολογίας που διαθέτουν, τους κατοίκους, οι οποίοι (προφανώς) δεν εννοούν να κατανοήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και δε θέλουν πυλώνες στην περιοχή τους.

***

Αλλά και οι μαθητές, που διαδήλωσαν χτες και στην ΑΘήνα και σε άλλες πόλεις ενάντια στην "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", δεν έμειναν παραπονεμένοι. Η ...κρατική μέριμνα (ντυμένη στα χακί) ήταν εκεί, για ...την προστασία τους.

***

Εν ολίγοις, μπορέσαμε να δούμε για μια φορά ακόμα το ..."κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης, μόνο που είναι δύσκολο να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά του πίσω από την ...αντιασφυξιογόνα μάσκα.

***

ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΕΩΝ μάζεψε χτες ο Σημίτης, προκειμένου να δει τι θα κάνει με την απεργία των τελωνειακών, θεωρώντας προφανώς αυτούς υπεύθυνους για την κατάσταση. Εν αντιθέσει με την κυβέρνησή του, που, διαλύοντας και ενοποιώντας προς τα κάτω τα ασφαλιστικά ταμεία, θεωρείται ...εντελώς ανεύθυνη.

***

Σήμερα όμως είναι οι τελωνειακοί, αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι, μεθαύριο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ... Δεν πρόκειται να καθαρίσουν με αυτήν την ιστορία, γιατί, πώς να το κάνουμε, η σύνταξη του καθενός είναι δικαίωμα και κανείς Σημίτης δεν μπορεί να την ψαλιδίζει για τους δικούς του σκοπούς.

***

ΚΑΛΑ ΠΑΝΕ εκεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ... Αφού χτες ακυρώσανε ολόκληρη ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, μόνο και μόνο για να "φτιαχτούν" οι συσχετισμοί, για να βγει είτε ο Παπούλιας είτε ο Βερυβάκης, ανάλογα με το ποια ...ομάδα θα τα καταφέρει.

***

Αντε και εις ανώτερα...

Να αυτονομηθούν οι ΔΕΚΟ από τα διαπλεκόμενα!

Τουλάχιστον βαρύγδουπος ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της "Καθημερινής" με αφορμή την παραίτηση Χρυσολούρη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ. "Η πρώτη ήττα των διαπλεκομένων", διαπιστώνει με μια δόση θριαμβολογίας η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα και να ξεμπερδεύαμε με τα διαπλεκόμενα με μια αλλαγή ενός διορισμένου - τυπικά από την κυβέρνηση, αλλά με έγκριση των διαπλεκομένων - διαχειριστή ενός δημόσιου (;) οργανισμού. Η πραγματικότητα είναι όμως πιο σκληρή. Η κυβέρνηση ακόμα και όταν παραδίνει απευθείας στα χέρια των ιδιωτών τους κερδοφόρους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, φροντίζει όσοι παραμένουν τυπικά στο δημόσιο να δουλεύουν για λογαριασμό πρώτα και κύρια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων δεμένοι με χίλια νήματα. Τέτοια ακριβώς είναι η περίπτωση του ΟΤΕ. Φυσικό επακόλουθο, οι δημόσιοι οργανισμοί να παραμένουν κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των διαπλεκομένων και κάθε απόφασή τους - με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης - να προϋποθέτει την προέγκριση των αφεντικών. Αυτή ακριβώς είναι και η αιτία της κακοδαιμονίας των κατ' ευφημισμόν κοινωφελών οργανισμών που ουδέποτε υπήρξαν τέτοιοι.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια το σλόγκαν ήταν "να αυτονομηθούν οι ΔΕΚΟ από το κράτος". Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός, για να αποδειχτεί πού ήθελαν να υποταχθούν και για ποιον να δουλεύουν οι ΔΕΚΟ. Τώρα, λοιπόν, το σύνθημα που (πρέπει) να κυριαρχήσει είναι "να αυτονομηθούν οι ΔΕΚΟ από το κεφάλαιο και τα διαπλεκόμενα".

Ντροπή!

"Μα πότε τέλος πάντων θα τους επιστρατεύσουν αυτούς τους τελωνειακούς; Πότε θα τους επιστρατεύσει η κυβέρνηση; Δεν υπάρχει κανείς να πει κάτι σε κανέναν υπουργό;"! Κάπως έτσι ωρυόταν χτες από το ρ/σ "Φλας" επίλεκτο στέλεχος του σταθμού. Μάλιστα, ο εν λόγω κύριος δε δηλώνει στρατηγός. Δημοσιογράφος δηλώνει...

Αυταπατάται...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος έχει εντρυφήσει σε διάφορες... επιστήμες. Πριν από δύο χρόνια είχε ασχοληθεί με τη... ζωολογία, μιλώντας για "γαϊδουρινές συμπεριφορές" με ευκαιρία τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με τον... πολιτισμό και είναι αυτός που ανήγαγε τα σκυλάδικα σε πολιτιστικά κέντρα. Προχτές ασχολήθηκε και με την "επιστήμη της κοινωνιολογίας του παιδιού", κάνοντας λόγο για τα "δημοσιογραφικά" τινά "ανθρωπάκια, αγόρια και κορίτσια".

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του για 1.000 και πλέον προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων που στοχεύει να κάνει από το "παράθυρο", παρακάμπτοντας το "νόμο Πεπονή" 2190/94 και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τόλμησαν να κάνουν στοιχειώδη κριτική σ' αυτή την ενέργειά του, λέει επί λέξει μεταξύ άλλων: "Με φωνάζουν από εφημερίδες τινές όπως και "δημοσιογραφικά" τινά ανθρωπάκια "αγόρια και κορίτσια" ραδιοφωνικών τινών εκπομπών, ότι, εκτρέπομαι κλπ.".

Ισως, ο υπουργός νομίζει ότι με τις φράσεις αυτές θίγει τους ανθρώπους που εργάζονται στον Τύπο και του κάνουν κριτική. Τον πληροφορούμε, ότι αυταπατάται. Το γνωστό σε όλους ήθος και επίπεδό του αποδείχνει και πάλι...

Διασπαστικές κινήσεις

Αναμφίβολα, ένας ελπιδοφόρος, αγωνιστικός άνεμος πνέει ανάμεσα στον μαθητόκοσμο τη φετινή χρονιά. Οι πολλές και πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις, η μεγάλη συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας σ' αυτές, ο προσανατολισμός των αιτημάτων, τα σοβαρά βήματα στο συντονισμό των αγώνων και στη συμπαράταξη με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους εργαζόμενους γενικότερα είναι ορισμένα από τα ιδιαίτερα, θετικά χαρακτηριστικά, που φανερώνουν την ωριμότητα του μαθητικού κινήματος.

Κι ενώ, όπως ο καθένας καταλαβαίνει, ο κατά πόλη και πανελλαδικός συντονισμός των αγώνων αποτελεί ένα σοβαρό και κρίσιμο παράγοντα, για το αποτελεσματικό ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων και την επιτυχία τους, υπάρχουν μερικοί που "σπρώχνουν" σε διασπαστικές και - σε τελευταία ανάλυση - υπονομευτικές του κινήματος και των αγώνων ενέργειες.

Η χτεσινή, ολιγάριθμη συγκέντρωση και πορεία μαθητών στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα τέτοιων κινήσεων και κάθε άλλο παρά ωφέλησε τον αγώνα των μαθητών και των φορέων της παιδείας.

"Δύναμή μας είναι η ενότητα... "

Πάντως, είναι ενθαρρυντικό και θετικό το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αποκρούει σθεναρά τις διασπαστικές αυτές αντιλήψεις και ενέργειες.

Χαρακτηριστική ήταν η προχτεσινή απόφαση - ανακοίνωση του 15μελούς συμβουλίου του Λυκείου και Γυμνασίου του Κ. Καστριτσίου Αχαϊας, που κατάγγειλε αποφασιστικά και συγκεκριμένα ορισμένες ομάδες, κυρίως φοιτητών, της ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ και του ΝΑΡ, που επιχείρησαν - ακόμα και βιαιοπραγώντας κατά των μαθητών - να διαλύσουν τη σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας.

"Οι ενέργειές τους αυτές είχαν σαν στόχο να καπελώσουν τον αγώνα μας και να διαλύσουν την πανελλήνια ενότητα, που έχουμε κατακτήσει. Καλούμε τους μαθητές να τους απομονώσουν.

Δύναμή μας είναι η ενότητα, ο πανελλαδικός και τοπικός συντονισμός, ο αγώνας μας με το λαό. Δε θα αφήσουμε να καπελώσουν και να δυσφημίσουν τον αγώνα μας" σημειώνει η ανακοίνωση των μαθητών.

Και δε μένουν μόνο σ' αυτά οι μαθητές του Κ. Καστριτσίου. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι επικεφαλής των ομάδων ήταν "κάποιος δάσκαλος Κυπραίος". Ο ίδιος άνθρωπος ήταν υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας, στις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίχτηκε από την ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ. Φαίνεται πως μερικοί μερικοί έχουν κάνει επάγγελμα τον αποπροσανατολισμό και το προβοκάρισμα των εργαζομένων και των αγώνων τους.

"Κάποιο κέντρο κατευθύνει τις μαθητικές κινητοποιήσεις", αποφάνθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κινούμενος πιστά στη λογική των "υποκινήσεων". Τώρα, επειδή εμείς γνωρίζουμε πόσο κοπιάζει ο κ. Ρέππας για να ανακαλύψει τους υποκινητές, αποφασίσαμε να του αποκαλύψουμε πού κρύβονται: Οδός Μητροπόλεως, αριθμός 15. Ναι, ναι. Εκεί ακριβώς στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας...

Το ανεξίτηλο στίγμα του αυταρχισμού

Το "σφύριξε" η κυβέρνηση στα φιλικά ΜΜΕ και εκείνα άρχισαν το θεάρεστο έργο τους στο όνομα της "κοινής γνώμης". Ολη μέρα χτες τα αλαλάζοντα κύμβαλα αναπαρήγαγαν στη διαπασών: "Επιστρατεύστε τους τελωνειακούς", "τι τους κοιτάτε, επιστρατεύστε τους"! Η κυβέρνηση βέβαια φρόντισε, έχοντας πλέον εμπεδώσει το ρόλο και τη βοήθεια που μπορεί να έχει από τα ΜΜΕ, να μην κάνει η ίδια το κρίσιμο βήμα, αλλά να προηγηθεί η κατάλληλη καλλιέργεια εδάφους και προετοιμασίας της "κοινής γνώμης". Ετσι, τώρα πιστεύει ότι θα μπορεί να εμφανίσει το φασιστικής έμπνευσης μέτρο της επιστράτευσης ή κάτι παρόμοιο, ως "απαίτηση της κοινωνίας", το οποίο παίρνεται στο όνομα της "προστασίας των συμφερόντων της".

Ας τολμήσει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει και την επιστράτευση των απεργών, μέτρο ολοκληρωτικό, που δεν τόλμησαν να πάρουν "μαύρες" κυβερνήσεις. Θα είναι το ανεξίτηλο στίγμα του αυταρχισμού που θα τη συνοδεύει για πάντα. Αυτό απομένει για να καταλάβει και ο τελευταίος εργαζόμενος με ποια κυβέρνηση έχει να κάνει.

Εξαιρετικά αφιερωμένα

Οι φροντιστηριούχοι, λέει η κυβέρνηση, υποκινούν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, γιατί η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" θίγει τα συμφέροντά τους!

Χτες δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" συνέντευξη του προέδρου των Φροντιστών, Τ. Δρούτσα. Στην ερώτηση "πώς κρίνετε το νέο εξεταστικό σύστημα", ο πρόεδρος των Φροντιστών απάντησε ως εξής: "Ως σύστημα δεν μπορείς να το κατακρίνεις γιατί και το άλλο είχε τελματώσει. Εγώ πήγα μαζί με έναν ακόμα φροντιστή στα σεμινάρια που έκανε το υπουργείο Παιδείας πάνω στη νέα διδακτική αξιολόγηση και υπήρχε οργάνωση που δεν τη φανταζόμουν". Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει αύξηση των μαθητών που καταφεύγουν στα φροντιστήρια, λόγω της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", ο πρόεδρος των Φροντιστών απάντησε: "Υπάρχει, αλλά ακριβή στοιχεία δεν έχουμε ακόμη... Υπολογίζουμε ότι πρόκειται για αύξηση γύρω στο 20%"...

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των φροντιστηρίων - για ευνόητους λόγους - υποεκτιμάται από τους φροντιστηριούχους, εντούτοις τα λόγια του κ. Δρούτσα είναι αποκαλυπτικά. Δείχνουν πόσο πολύ... "θίγει" η κυβερνητική πολιτική τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Παιδείας! Τα αφιερώνουμε σε όλους τους κυβερνώντες, τους οπαδούς της "μεταρρύθμισης" και κυρίως στους θεωρητικούς περί "υποκινήσεων".

Ιδού τι φταίει!

Δε φταιν

τα "μέτρα" μας

σαφώς κι οι άλλες μας

οι πράξεις,

σ' αυτό το κράτος

το κακό

...σεις είστε,

οι κάτω τάξεις,

που το "ρουφάτε"

εισπράττοντας

μισθούς

ή και συντάξεις!

Δε φταίει

η ΟΝΕ, που λέτε

εσείς

κι οι αφέντες

οι μεγάλοι,

μία χαρά θα είμαστε

αν... σκύβατε

κεφάλι

κι αν δεν υψώνατε

γροθιές

γι' αντίσταση

και πάλη!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ