ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ενισχύεται η αγωνιστική συσπείρωση

Απεργιακές επιτροπές στήνονται σε πολλούς δήμους και εργασιακούς χώρους, πρωτοστατώντας στην οργάνωση και την ολόπλευρη επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Αποκαλύπτεται και καταγγέλλεται πλατιά ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών

Πρόσφορο έδαφος βρίσκει το κάλεσμα της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής για στήσιμο απεργιακών επιτροπών σε εργασιακούς χώρους και δήμους. Χτες, στις ήδη υπάρχουσες επιτροπές προστέθηκαν αυτές του Περιστερίου, του Αιγάλεω, του Ελληνικού, του Γαλατσίου, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αγίας Παρασκευής, του Μπραχαμίου,αλλά και του νοσοκομείου ΚΑΤ,με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης πανεργατικής - πανυπαλληλικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 10πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Περιστέρι - Αιγάλεω

Μέσα από μια πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών και μαζικών φορέων του Περιστερίου, που διοργάνωσε το εκεί Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων,προέκυψε η Απεργιακή Επιτροπή, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ γιατί στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων. Εκφράζεται αλληλεγγύη σε όλους όσοι αγωνίζονται, ενώ το ίδιο καλείται να κάνει και ο περιστεριώτικος λαός.

Στο Αιγάλεω η Απεργιακή Επιτροπή συγκροτήθηκε χτες το βράδυ σε σύσκεψη που συγκάλεσαν το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και το Σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας,και στην οποία συμμετείχαν άλλα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, συνδικαλιστές, αντιπροσωπεία του Σωματείου Συνταξιούχων κ.ά. Στη σύσκεψη έγινε πλατιά συζήτηση για την αναγκαιότητα της συγκρότησης της Επιτροπής, τους στόχους που προβάλλονται μέσα από την πανεργατική απεργία και καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης μέχρι και την ημέρα της κινητοποίησης.

Περιοδεία στο ΚΑΤ

Τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ΚΑΤ επισκέφτηκε χτες η Λέτα Μεθωνιού από την Απεργιακή Επιτροπή, μαζί με τις Ελένη Γκιζέλη και Τάνια Κολισίκα από το σωματείο του νοσοκομείου. Η αντιπροσωπεία έγινε αποδέκτης πλήθους καταγγελιών από τις τραπεζοκόμες και νοσηλεύτριες και κάλεσε τις εργαζόμενες να αντισταθούν στην υποβάθμιση των νοσοκομείων, στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην αφαίρεση των δικαιωμάτων τους. Επίσης έγινε ενημέρωση για τη συγκρότηση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, ενώ καταγγέλθηκαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συμφωνούν με τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως αυτές εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

Σε άλλους χώρους

Περιοδείες έγιναν, επίσης χτες, στα πιεστήρια του "συγκροτήματος Λαμπράκη" στα Οινόφυτα και στα λιθογραφεία "Δαβερώνας" στο Περιστέρι και "Ρόης" στο Χαϊδάρι. Επίσης, στις επιχειρήσεις ιματισμού "Νότα" και "Τσιφτελής" στου Ψυρρή.

Μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής επισκέφτηκαν, εξάλλου, τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας που είχαν κλείσει την Πατησίων, τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και τους κάλεσαν να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στο Βόλο

Σε διαχωρισμό της θέσης του απ' αυτή της ΠΑΣΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου,προχώρησε χτες ο Μ. Ρήγας,στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και αντιπρόεδρος του ΕΚΒ, κατά την ολομέλεια της διοίκησης. Ο συνδικαλιστής εξαπέλυσε δριμύτατες κατηγορίες εναντίον της πλειοψηφίας για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία, λέγοντας ότι "λειτουργεί διασπαστικά για το συνδικαλιστικό κίνημα της Μαγνησίας" και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θα γίνει απεργοσπάστης.

Ακολούθησε δήλωση των συμβούλων της ΔΑΣ στη διοίκηση του ΕΚΒ, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν, το ίδιο έκαναν και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η ολομέλεια. Στη δήλωση της ΔΑΣ καταγγέλλεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τονίζεται, ότι παρά τη διαφωνία της με το πλαίσιο αιτημάτων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχει στην απεργία με το δικό της πλαίσιο, συμμετέχει στην απεργιακή επιτροπή του Βόλου και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση της επιτροπής κόντρα στην προκλητική απόφαση του ΕΚΒ.

Αγωνιστικός άνεμος στο λιμάνι

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη. Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι ναυτεργάτες. Εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει της πανεργατικής απεργίας

Νέους αγώνες ξεκινούν οι ναυτεργάτες, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση της απορρόφησης των ανέργων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Συνδικαλιστές από ναυτεργατικά σωματεία και άνεργοι, με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",χτες εξέλεξαν μέσα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,Επιτροπή Αγώνα,η οποία από τη Δευτέρα ξεκινά ελέγχους στα πλοία για το χτύπημα της "μαύρης εργασίας" και της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, για να διαπιστωθεί αν τηρείται η νόμιμη οργανική σύνθεση. Επίσης, από τη Δευτέρα μέλη της επιτροπής θα βρίσκονται μέσα στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,ελέγχοντας κυρίως την υπηρεσία που εκδίδει προς τις ναυτιλιακές εταιρίες το γνωστό "σημείωμα μη προσφερομένου προς εργασία Ελληνα ναυτεργάτη", με το οποίο δίνεται άδεια στην εταιρία να ναυτολογήσει χαμηλόμισθο αλλοδαπό.

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 του μήνα, οι ναυτεργάτες θα συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Πειραιά στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Το παμπειραϊκό συλλαλητήριο αποτελεί σταθμό τόσο των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων, όσο και της μάχης που δίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη.

Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα στο χώρο των ναυτεργατών, κρίθηκε αναγκαία καθώς στη διάρκεια της χτεσινής μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας των ανέργων στην ΠΝΟ, ο γενικός γραμματέας Ι. Χαλάς αρνήθηκε το αίτημά τους να συμμετέχει η Ομοσπονδία στην απεργία με διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στα ναυτεργατικά προβλήματα και να προστατεύει το δικαίωμα της δουλιάς. Οι άνεργοι απαίτησαν να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, όπου να αποφασιστεί όχι μόνο η συμμετοχή της ΠΝΟ στην απεργία, αλλά ειδικά η 15η του Δεκέμβρη να αποτελέσει την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική.

Η αγωνιστική συσπείρωση των ανέργων ναυτεργατών ήταν αποτέλεσμα της προχτεσινής περιοδείας του προεδρείου της ΠΕΜΕΝ στην Εστία Ναυτικών.Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, ενημέρωσε τους ναυτεργάτες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και τους κάλεσε να πιέσουν την ΠΝΟ να ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία και να απαιτήσουν οικονομική προστασία όλων των ανέργων και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει των γιορτών. "Χριστούγεννα έρχονται - σημείωσε - πώς θα κοιτάξουμε τα παιδιά μας αν δεν έχουμε να τους δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί;".

Στάσεις στην ΕΒΟ

Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αθήνας,δηλώνοντας την απόφασή τους να αντισταθούν σε κάθε σχέδιο συρρίκνωσης και υποβάθμισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης μέσα από τα δήθεν "σχέδια εξυγίανσης".

Σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου σημειώνεται ότι εδώ και πάνω από 12 μήνες η ΕΒΟ οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Οι εργοστασιακές μονάδες στο Αιγαίο, στο Λαύριο, στη Μάνδρα, αλλά και οι θυγατρικές, έχουν ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και μηδενίσει τη λειτουργία τους. Παράλληλα δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές στο προσωπικό, ενώ η διοίκηση της επιχείρησης δε δεσμεύεται καν για το πότε θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους.

Ωστόσο - τονίζεται - την ίδια στιγμή το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συμβάσεις τρισεκατομμυρίων υπογράφονται με ξένες εταιρίες, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.

Προειδοποίηση από οικοδόμους

Την κυβερνητική παρέμβαση στο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων και το ρόλο που παίζει σ' αυτή την ιστορία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "κανένας και με κανέναν τρόπο δε θα μπορέσει να βάλει στο "χέρι" τον τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων".

Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή πραγματοποιεί τη Δευτέρα πλατιά σύσκεψη

Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή πραγματοποιεί τη Δευτέρα πλατιά σύσκεψη, στις 6μμ, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Την ίδια μέρα μέλη της Επιτροπής θα μιλήσουν σε σύσκεψη με εργαζόμενους σε τσαγκαράδικα, στην Καλλιθέα. Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Ψηφίζουν οι φαρμακοϋπάλληλοι

Αρχίζουν αύριο, Κυριακή και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 9/12, οι εκλογές στο Σύλλογο Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής.Τα μέλη του σωματείου μπορούν να ψηφίζουν την Κυριακή από τις 10πμ έως τις 2μμ και τις υπόλοιπες μέρες από τις 2.30μμ έως τις 7.30μμ.Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του σωματείου στην οδό Χαλκοκονδύλη 56.

Κλαδική σύσκεψη

Με θέμα την απεργία στις 15/12 πραγματοποιείται τη Δευτέρα, στις 6μμ, κλαδική σύσκεψη της ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων,στα γραφεία της παράταξης στην οδό Σόλωνος 130.

Συνελεύσεις σωματείων

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων αύριο Κυριακή, στις 9.30 πμ, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, πίσω από το παλιό Δημαρχείο). Θέματα της συνέλευσης είναι η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα κλαδικά και γενικότερα προβλήματα, καθώς και η προετοιμασία της απεργίας της 15ης Δεκέμβρη.

Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή,στις 8.30πμ, στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας (Αγησιλάου 10), η Ενωση Λογιστών.

Γενική Συνέλευση με θέμα την απεργία στις 15 του Δεκέμβρη πραγματοποιεί την Τρίτη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου.

Για την οικονομική ενίσχυση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 66474755197.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ