Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικός άνεμος στο λιμάνι

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη. Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι ναυτεργάτες. Εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει της πανεργατικής απεργίας

Νέους αγώνες ξεκινούν οι ναυτεργάτες, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση της απορρόφησης των ανέργων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Συνδικαλιστές από ναυτεργατικά σωματεία και άνεργοι, με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",χτες εξέλεξαν μέσα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,Επιτροπή Αγώνα,η οποία από τη Δευτέρα ξεκινά ελέγχους στα πλοία για το χτύπημα της "μαύρης εργασίας" και της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τα πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, για να διαπιστωθεί αν τηρείται η νόμιμη οργανική σύνθεση. Επίσης, από τη Δευτέρα μέλη της επιτροπής θα βρίσκονται μέσα στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,ελέγχοντας κυρίως την υπηρεσία που εκδίδει προς τις ναυτιλιακές εταιρίες το γνωστό "σημείωμα μη προσφερομένου προς εργασία Ελληνα ναυτεργάτη", με το οποίο δίνεται άδεια στην εταιρία να ναυτολογήσει χαμηλόμισθο αλλοδαπό.

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 του μήνα, οι ναυτεργάτες θα συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Πειραιά στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Το παμπειραϊκό συλλαλητήριο αποτελεί σταθμό τόσο των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων, όσο και της μάχης που δίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη.

Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα στο χώρο των ναυτεργατών, κρίθηκε αναγκαία καθώς στη διάρκεια της χτεσινής μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας των ανέργων στην ΠΝΟ, ο γενικός γραμματέας Ι. Χαλάς αρνήθηκε το αίτημά τους να συμμετέχει η Ομοσπονδία στην απεργία με διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στα ναυτεργατικά προβλήματα και να προστατεύει το δικαίωμα της δουλιάς. Οι άνεργοι απαίτησαν να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, όπου να αποφασιστεί όχι μόνο η συμμετοχή της ΠΝΟ στην απεργία, αλλά ειδικά η 15η του Δεκέμβρη να αποτελέσει την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική.

Η αγωνιστική συσπείρωση των ανέργων ναυτεργατών ήταν αποτέλεσμα της προχτεσινής περιοδείας του προεδρείου της ΠΕΜΕΝ στην Εστία Ναυτικών.Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, ενημέρωσε τους ναυτεργάτες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και τους κάλεσε να πιέσουν την ΠΝΟ να ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία και να απαιτήσουν οικονομική προστασία όλων των ανέργων και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει των γιορτών. "Χριστούγεννα έρχονται - σημείωσε - πώς θα κοιτάξουμε τα παιδιά μας αν δεν έχουμε να τους δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ (2021-01-12 00:00:00.0)
Πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 26 Σεπτέμβρη (2005-09-15 00:00:00.0)
Διπλό ΟΧΙ στην ανεργία (1999-07-23 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις στην ΠΝΟ (1999-01-09 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητο! (1996-05-18 00:00:00.0)
"Φουρτούνα" στο λιμάνι (1996-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ