Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εντείνονται οι πιέσεις στην ΠΝΟ

Μαζικό διάβημα ανέργων ναυτεργατών στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αίτημα τη λήψη αποφάσεων για συντονισμένους αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και την απόκρουση της συντονισμένης επίθεσης εφοπλιστών - κυβέρνησης

Εντείνουν τις πιέσεις τους οι ναυτεργάτες προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,από την οποία απαιτούν να πάρει άμεσα απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά και για την απόκρουση της άγριας επίθεσης ενάντια σε κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα που έχουν εξαπολύσει, σε πλήρη συντονισμό, εφοπλιστές και κυβέρνηση. Χτες ναυτεργάτες - άνεργοι στην πλειοψηφία τους - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τηςΕπιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών,της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,έκαναν νέα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΝΟ, προβάλλοντας το παραπάνω αίτημα.

Οι ναυτεργάτες απαίτησαν από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις με διεκδικητικό πλαίσιο: Την κατάργηση μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που πετούν τους ναυτεργάτες έξω από τα καράβια, την άμεση απορρόφηση και την προστασία των ανέργων, την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας. Επίσης, την ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σπάει το καμποτάζ, την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και άλλα.

Από τους ναυτεργάτες επισημάνθηκε ότι οι πιέσεις προς την ΠΝΟ θα συνεχιστούν, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και να ανταποκριθεί η Ναυτική ομοσπονδία στοιχειωδώς στο ρόλο της.

Χτες, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έστειλαν και επιστολή προς τα άλλα ναυτεργατικά σωματεία και την ΠΝΟ, στην οποία υπογραμμίζουν: "Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης". Τα δύο σωματεία τονίζουν ακόμα: "Η αντιλαϊκή - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των εφοπλιστών και γενικότερα του πολυεθνικού κεφαλαίου με σημαία αναφοράς τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, των "στόχων" της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, έχουν δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα σε βάρος των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων της χώρας". Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ναυτεργάτες, σημειώνεται, ότι αυτή η πολιτική καταγράφεται με τους χιλιάδες ανέργους, την κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεξέλεγκτη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος, τη "μαύρη εργασία" που, όπως αποκάλυψε η Επιτροπή Ανέργων, κυριαρχεί στα πλοία που είναι δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά, το "βούλιαγμα" του ΝΑΤ από τα ελλείμματα.

Τα δύο σωματεία σημειώνουν ότι ο συντονισμένος αγώνας των ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια, μπορεί να αποκρούσει την πολύμορφη επίθεση ΥΕΝ - εφοπλιστών, να προωθήσει λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ