Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Μπαράζ απολύσεων

Η έξαρση της ασυδοσίας των εργοδοτών σημάδεψε τον ερχομό του νέου έτους, στον κλάδο του μετάλλου

Εξαρση απολύσεων είχαμε τις μέρες των γιορτών σε πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και απ' τον κλάδο του μετάλλου, καθώς εργοδότες σπεύδουν να προλάβουν την αλλαγή του χρόνου και να γλιτώσουν έτσι μέρος της αποζημίωσης που θα όφειλαν κανονικά στους εργαζόμενους.

Για το "καλό" του νέου χρόνου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης "Μεταλλουργική ΑΒΕΕ" στο Περιστέρι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το σχόλασμα, απέλυσε εφτά εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Χρειάστηκε να κάνουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου και να παρέμβει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, για να υποχρεωθεί να καταθέσει μετά από μέρες τις αποζημιώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο και πάλι δεν κατέβαλε σε όλους τους εργαζόμενους πλήρως τις αποζημιώσεις.

Η Ασπασία Κομνηνού,απολυμένη απ' την επιχείρηση, μας είπε: "Την παραμονή πήγαμε για δουλιά κανονικά. Οταν ήταν να σχολάσουμε στις 3.30 μμ, μας φώναξε και μας είπε ότι δεν πάει οικονομικά καλά, ότι δεν ξέρει αν θα πληρώνει και όσους δεν απολυθούν. Υπογράψαμε τις απολύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα μας έδινε αμέσως τις αποζημιώσεις. Αυτό όμως δεν έγινε, παρά μετά από μέρες και αφού κάναμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ σε ορισμένους δεν έδωσε όλη τη νόμιμη αποζημίωση. Παράλληλα ανακαλύψαμε ότι δε μας επικολλούσε τα κανονικά ένσημα. Δηλαδή, δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές για το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου, παρόλο που είναι μεταλλουργική επιχείρηση, αλλά ούτε καν στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Προσφύγαμε μαζί με το συνδικάτο στο ΕΤΕΜ. Μας απέλυσε, αν και η επιχείρηση έχει πολλή δουλιά και κάνει φουλ εξαγωγές σε Ισραήλ και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Από όσο γνωρίζουμε ο εργοδότης θέλει να προσλάβει άλλους για να εισπράξει την επιδότηση που δίνει ο ΟΑΕΔ".

Η δράση του συγκεκριμένου εργοδότη εξελίσσεται σε "αμαρτωλή ιστορία". Να τι λέει χαρακτηριστικά η Α. Κομνηνού: "Εγώ προσλήφθηκα το Γενάρη του '95 στην εταιρία ΚΟΜΕΤΑΛ την οποία είχε με το όνομα Ραφάτ Ιμπραήμ,είναι Αιγύπτιος με ελληνική υπηκοότητα. Στις 14 Οκτώβρη '97 μάς ανακοίνωσε ότι κάνει πτώχευση. Την ίδια μέρα υποχρεωθήκαμε για να έχουμε δουλιά, να υπογράψουμε ταυτόχρονα τις απολύσεις μας (χωρίς αποζημίωση) και την πρόσληψή μας στη νέα εταιρία, τη "Μεταλλουργική ΑΒΕΕ" που είναι στο όνομα Ραφάτ Ιμπραημάκης!Ομως και πριν την ΚΟΜΕΤΑΛ, είχε άλλη επωνυμία στην επιχείρηση, που λεγόταν RISK".

Κι άλλες απολύσεις

Σε τρεις απολύσεις προχώρησε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και η επιχείρηση ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ στο Περιστέρι, που κατασκευάζει ψυγεία και απασχολεί συνολικά 20 εργαζόμενους. Επίσης τον τελευταίο μήνα, η επιχείρηση ΓΑΒΑΛΑΣ στο Καματερό, προχώρησε σε 10 απολύσεις. Στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας φθάνουν συνεχώς καταγγελίες για απολύσεις από διάφορες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αυτό το διάστημα.

Ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και του Συνδικάτου Μετάλλου, μάς δήλωσε σχετικά: "Τα φαινόμενα των απολύσεων, της παραβίασης συλλογικών συμβάσεων, της καταπάτησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έχουν πληθύνει αυτό το διάστημα. Ο κλάδος του μετάλλου "πληρώνει" τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στη βιομηχανία και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Τα παραπάνω φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όνομα της ΟΝΕ. Μόνο η συσπείρωση στα συνδικάτα, ο αγώνας, η δημιουργία αγωνιστικού μετώπου μπορεί να δώσει και άμεσες λύσεις και να μπει εμπόδιο στην αντεργατική πολιτική. Το συνδικάτο, σε συντονισμό με άλλα σωματεία του χώρου, το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ