ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Επιδότηση από το δημόσιο, κέρδη στον ιδιώτη

Την παράτυπη χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής επαναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με Ερώτησή του στην ΕΕ

Το θέμα της παράτυπης χρηματοδότησης των αποκαλούμενων "βοηθητικών χώρων" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το ελληνικό δημόσιο και τα κοινοτικά κονδύλια, επαναφέρει με Ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,ζητώντας της να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις προϋποθέσεις, το ύψος και τις πηγές επιδότησης, αφού είναι επιβεβαιωμένο ότι το προβλεπόμενο κόστος του έργου θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό κατατεθειμένο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή του να "απορροφήσει" κονδύλια άλλων έργων.

"Η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη μελέτη και κατασκευή των "βοηθητικών χώρων" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ανέδειξε και πάλι το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτού του έργου, που ενώ το κόστος του καλύπτεται συνολικά από το ελληνικό δημόσιο και κοινοτικές επιδοτήσεις, η ιδιοκτησία του, η μελέτη και η κατασκευή, η χρήση και η διαχείρισή του αποδίδονται σε ιδιωτικό φορέα. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και πλήθους πολιτιστικών και αρμόδιων φορέων για την αρνητική επίδραση του έργου στο περιβάλλον, η ΕΕ ενέκρινε την επιδότηση του 50% περίπου του έργου από το ΕΠΤΑ και το ΠΕΠ Αττικής".

Ο Β. Εφραιμίδης καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το "αν, μετά την ανακοίνωση ότι το έργο δημιουργίας υπόγειας Οπερας, που ονομάστηκε Συνεδριακό Κέντρο στα κοινοτικά προγράμματα και πολιτιστικό κέντρο στα ελληνικά υπουργικά διατάγματα, θα κοστίσει 71 δισεκατομμύρια δραχμές αντί του προβλεπόμενου κόστους 17 δισεκατομμυρίων, θα διατηρήσει την επιδότηση του 50% του έργου, αν ναι από πού θα αφαιρέσει τα απαιτούμενα κονδύλια και αν όχι ποια θα είναι η ανώτατη επιδότηση και ποιεςθα είναι οι πηγές των υπολοίπων πόρων που απαιτούνται".

Στο στόχαστρο της ΕΕ
επικουρικά ταμεία και συντάξεις
"Διαβατήριο" για αποδιάρθρωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος η κοινοτική παρέμβαση για "απελευθέρωση" και εξομοίωση των επικουρικών ταμείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην προσπάθεια απελευθέρωσης των επενδύσεων των επικουρικών ταμείων και παραπέρα αποδιάρθρωσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών ζωής, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της "Πράσινης Βίβλου" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο Γ. Θεωνάς, αναφερόμενος στους στόχους που επιδιώκει η Επιτροπή, τόνισε ότι συνίστανται "στην επέκταση του συστήματος του "ενιαίου διαβατηρίου", που ισχύει για τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και στην απελευθέρωση των επενδύσεων των τελευταίων, στα πλαίσια και της γενικότερης προσπάθειας για παραπέρα ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών". Προαναγγέλλει άλλωστε, συνέχισε, και σχετική πρόταση οδηγίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "το θέμα των επικουρικών συντάξεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολυμορφία των επιμέρους εθνικών συστημάτων. Βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συντάξεις που χορηγούνται από τα συστήματα αυτά και τις ιδιωτικές συντάξεις είναι ότι οι πρώτες χορηγούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ οι δεύτερες έχουν καθαρά ιδιωτικό και, φυσικά, κερδοσκοπικό χαρακτήρα και χορηγούνται στα πλαίσια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής".

Ο Γ. Θεωνάς αντιτάχθηκε κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομικής εξομοίωσης αυτών των δύο μορφών συντάξεων. "Κάτι τέτοιο", είπε, "θα σήμαινε την παραπέρα υπονόμευση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών. Το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όπως διαμορφώθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια, τμήμα του οποίου αποτελούν και τα ταμεία επικουρικών συντάξεων, διαφοροποιείται ουσιωδώς από το σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς η συμμετοχή σε αυτό διέπεται από νομοθετικές διατάξεις και συλλογικές συμβάσεις και κατά βάση είναι υποχρεωτική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα επιχειρήματα αυτά υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης διατυπώνονται σε μια περίοδο, που από τη μια οι ασφυκτικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί που επιβάλλει η ΟΝΕ, το ενιαίο νόμισμα και το σύμφωνο σταθερότητας και από την άλλη η νέα πολιτική απασχόλησης και η περίφημη ανταγωνιστικότητα, πιέζουν ασφυκτικά το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για τη σταδιακή αποδιάρθρωσή του. Στα πλαίσια αυτά, είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί η ευθύνη της οργάνωσης της ασφάλισης από το κράτος στους εργαζόμενους - ατομικά ή σε επιχειρησιακό επίπεδο μέσω των ομαδικών ιδιωτικών ασφαλίσεων - σε βάρος, φυσικά, κάθε έννοιας συλλογικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης και προς όφελος των κερδών των ασφαλιστικών ομίλων".

Κρίσιμο ζήτημα

Σε σχέση με τη φιλολογία για την απελευθέρωση των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη χαλάρωση των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας, ο Γ. Θεωνάς τόνισε: "Οι επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι κρίσιμο ζήτημα, που απαιτεί σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικό έλεγχο. Τα αποθεματικά των Ταμείων είναι περιουσία των εργαζομένων - μελών τους και δεν μπορεί να προσφέρονται για τζόγο και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή κρίση αποδεικνύει τις συνέπειες που μπορεί να έχει το κυνήγι των "υψηλών αποδόσεων". Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από τις κατευθύνσεις για τροποποίηση των διατάξεων περί προληπτικής εποπτείας και μείωσης των σχετικών απαιτήσεων, καθώς και φιλελευθεροποίησης του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει τα χαρτοφυλάκια επενδύσεων, με σκοπό την αύξηση των τοποθετήσεων σε μετοχές. Αλήθεια, τι άλλαξε από τότε που η ίδια η ΕΕ θέσπισε τέτοιου είδους κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρίες ζωής, με το αιτιολογικό ότι η διασπορά του ενεργητικού σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ποσοτικών περιορισμών οδηγεί σε μείωση των κινδύνων;".

Υπογραμμίζοντας τη συνολική του αντίθεση με τις προτάσεις της Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "πρόκειται για θέμα, που για μας δεν επιδέχεται συζήτηση. Οι σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε υπογραμμίζουν την αντίθεσή μας και τη βάση αρχής, από την οποία απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης καθεστώτος απελευθέρωσης, ανεξέλεγκτης διαχείρισης των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων και ένταξής τους στο κυνήγι του χρηματιστηριακού τζόγου. Αν και η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένες θετικές επισημάνσεις, αποδέχεται την κατεύθυνση της Επιτροπής, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προχωρά παραπέρα, ζητώντας την εφαρμογή των περί ανταγωνισμού διατάξεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία στη βάση της ίσης μεταχείρισης με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Για τους λόγους αυτούς, θα καταψηφίσουμε την έκθεση".

Κοινή Σύνοδος ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ανακοινώθηκε χθες από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη στην ιστορία κοινή Σύνοδος ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Σύνοδος γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, αφού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δεν ενημέρωσε κανένα μέλος της Συμμαχίας.

Στη Σύνοδο αυτή, που γίνεται με πρωτοβουλία της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, θα συναντηθούν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βόλφγκανγκ Σούσελ. Η σύνοδος αυτή δε θα έχει ημερήσια διάταξη. Τα δυο μέρη θα επιδιώξουν την "ενίσχυση του διαλόγου" μεταξύ των δύο Οργανισμών, ο οποίος πρακτικά δεν υφίσταται σήμερα, κατέληξε ο υπεύθυνος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Συζήτηση για την Ολυμπιάδα του 2004

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης,ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: "Η Ολυμπιάδα του 2004 και οι επιδράσεις της στο περιβάλλον",την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, στις 6.30 μμ, στην οδό 2ας Μάη 8, 3ος όροφος, στην κεντρική πλατεία (Παλιό Δημαρχείο).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Σαρηγιάννης και θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ