Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο της ΕΕ
επικουρικά ταμεία και συντάξεις
"Διαβατήριο" για αποδιάρθρωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος η κοινοτική παρέμβαση για "απελευθέρωση" και εξομοίωση των επικουρικών ταμείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην προσπάθεια απελευθέρωσης των επενδύσεων των επικουρικών ταμείων και παραπέρα αποδιάρθρωσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών ζωής, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της "Πράσινης Βίβλου" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο Γ. Θεωνάς, αναφερόμενος στους στόχους που επιδιώκει η Επιτροπή, τόνισε ότι συνίστανται "στην επέκταση του συστήματος του "ενιαίου διαβατηρίου", που ισχύει για τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και στην απελευθέρωση των επενδύσεων των τελευταίων, στα πλαίσια και της γενικότερης προσπάθειας για παραπέρα ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών". Προαναγγέλλει άλλωστε, συνέχισε, και σχετική πρόταση οδηγίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "το θέμα των επικουρικών συντάξεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολυμορφία των επιμέρους εθνικών συστημάτων. Βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συντάξεις που χορηγούνται από τα συστήματα αυτά και τις ιδιωτικές συντάξεις είναι ότι οι πρώτες χορηγούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ οι δεύτερες έχουν καθαρά ιδιωτικό και, φυσικά, κερδοσκοπικό χαρακτήρα και χορηγούνται στα πλαίσια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής".

Ο Γ. Θεωνάς αντιτάχθηκε κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομικής εξομοίωσης αυτών των δύο μορφών συντάξεων. "Κάτι τέτοιο", είπε, "θα σήμαινε την παραπέρα υπονόμευση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών. Το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όπως διαμορφώθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια, τμήμα του οποίου αποτελούν και τα ταμεία επικουρικών συντάξεων, διαφοροποιείται ουσιωδώς από το σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς η συμμετοχή σε αυτό διέπεται από νομοθετικές διατάξεις και συλλογικές συμβάσεις και κατά βάση είναι υποχρεωτική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα επιχειρήματα αυτά υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης διατυπώνονται σε μια περίοδο, που από τη μια οι ασφυκτικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί που επιβάλλει η ΟΝΕ, το ενιαίο νόμισμα και το σύμφωνο σταθερότητας και από την άλλη η νέα πολιτική απασχόλησης και η περίφημη ανταγωνιστικότητα, πιέζουν ασφυκτικά το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για τη σταδιακή αποδιάρθρωσή του. Στα πλαίσια αυτά, είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί η ευθύνη της οργάνωσης της ασφάλισης από το κράτος στους εργαζόμενους - ατομικά ή σε επιχειρησιακό επίπεδο μέσω των ομαδικών ιδιωτικών ασφαλίσεων - σε βάρος, φυσικά, κάθε έννοιας συλλογικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης και προς όφελος των κερδών των ασφαλιστικών ομίλων".

Κρίσιμο ζήτημα

Σε σχέση με τη φιλολογία για την απελευθέρωση των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη χαλάρωση των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας, ο Γ. Θεωνάς τόνισε: "Οι επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι κρίσιμο ζήτημα, που απαιτεί σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικό έλεγχο. Τα αποθεματικά των Ταμείων είναι περιουσία των εργαζομένων - μελών τους και δεν μπορεί να προσφέρονται για τζόγο και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή κρίση αποδεικνύει τις συνέπειες που μπορεί να έχει το κυνήγι των "υψηλών αποδόσεων". Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από τις κατευθύνσεις για τροποποίηση των διατάξεων περί προληπτικής εποπτείας και μείωσης των σχετικών απαιτήσεων, καθώς και φιλελευθεροποίησης του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει τα χαρτοφυλάκια επενδύσεων, με σκοπό την αύξηση των τοποθετήσεων σε μετοχές. Αλήθεια, τι άλλαξε από τότε που η ίδια η ΕΕ θέσπισε τέτοιου είδους κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρίες ζωής, με το αιτιολογικό ότι η διασπορά του ενεργητικού σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ποσοτικών περιορισμών οδηγεί σε μείωση των κινδύνων;".

Υπογραμμίζοντας τη συνολική του αντίθεση με τις προτάσεις της Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "πρόκειται για θέμα, που για μας δεν επιδέχεται συζήτηση. Οι σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε υπογραμμίζουν την αντίθεσή μας και τη βάση αρχής, από την οποία απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης καθεστώτος απελευθέρωσης, ανεξέλεγκτης διαχείρισης των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων και ένταξής τους στο κυνήγι του χρηματιστηριακού τζόγου. Αν και η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένες θετικές επισημάνσεις, αποδέχεται την κατεύθυνση της Επιτροπής, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προχωρά παραπέρα, ζητώντας την εφαρμογή των περί ανταγωνισμού διατάξεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία στη βάση της ίσης μεταχείρισης με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Για τους λόγους αυτούς, θα καταψηφίσουμε την έκθεση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενιαία η επίθεση της ΕΕ στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης (2021-07-28 00:00:00.0)
«Τρέχει» ο σχεδιασμός ενίσχυσής τους για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης (2020-03-14 00:00:00.0)
Η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζεται (2011-08-19 00:00:00.0)
Ανατροπές που δεν αφήνουν κανέναν ανέγγιχτο! (2001-04-20 00:00:00.0)
Να διατηρηθεί και ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του (1999-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ