Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ανατροπές που δεν αφήνουν κανέναν ανέγγιχτο!

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, κατάργηση της ευνοϊκότερης συνταξιοδότησης γυναικών, ευρεία εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης, κατάργηση της 35ετίας, χτύπημα των κατώτερων ορίων...

Εκβιαστικά, κυνικά και με τους ψευδείς ισχυρισμούς να περισσεύουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα τις απεχθείς προτάσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση, προτάσεις που συνιστούν καίριο πλήγμα στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Εκτός από «αναγκαία» και «ρεαλιστικά», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Γιαννίτσης, αποτόλμησε να χαρακτηρίσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα και...«ήπια», χτες σε συνέντευξη Τύπου μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Με αυτά τα «ήπια» μέτρα και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού, μειώνονται οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εξισώνονται προς το χειρότερο άντρες και γυναίκες, ενοποιούνται βάναυσα και με αναμενόμενες συνέπειες στις παροχές κύρια και επικουρικά ταμεία ασφάλισης, ευνοείται η ιδιωτική ασφάλιση. Παρ' όλα αυτά, στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέφυγε να προτείνει ένα εντελώς καινούριο σύστημα, για να μη δημιουργήσει σύγχυση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους! Πρόσθεσε, όμως, λες και προειδοποιούσε, ότι υπάρχουν και άλλα σενάρια! Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η κυβερνητική πρόταση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σχετικά με τον «κοινωνικό διάλογο» και την πιθανότητα να μην προσέλθουν σε αυτόν όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι», ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός. Είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να αρχίσει άμεσα ο «κοινωνικός διάλογος», αλλά δεν προσδιόρισε τη διάρκειά του, αν και θεωρούσε καθ' όλη την παρουσίαση δεδομένο ότι θα αρχίσει να ισχύει ο καινούριος νόμος από το 2002. Επιπλέον, είπε ότι «θέσεις που θέλουν να περάσουν το μήνυμα να μην αλλάξει τίποτα δεν έχουν καμιά υπευθυνότητα».

Τα μέτρα

Οι προτάσεις τις κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, γενικά για όλους τους εργαζόμενους, σαν επέκταση των σχετικών αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ. Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται ανά 6 μήνες κάθε χρόνο από την 1.1.2007. Δε θα ισχύει καμιά διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή καταργείται το δικαίωμα των γυναικών για συνταξιοδότηση πιο νωρίς από τους άνδρες.
  • Συνταξιοδότηση με 15 χρόνια ή 4.500 ένσημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει το σημείο αυτό ως μια θετική διάταξη που παραμένει, ωστόσο υπάρχουν ασφαλισμένοι που δικαιούνταν συνταξιοδότηση με 4.050 ένσημα και αυτό το αποκρύπτει.
  • Πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη στα 60 χρόνια, ενώ σήμερα υπάρχουν κατηγορίες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
  • Αναγκαστική εργασία 40 χρόνων για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με 12.000 ένσημα. Η 35ετία καταργείται. Πολλοί εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια αργότερα.
  • Χτύπημα της πρόωρης συνταξιοδότησης στα πλαίσια των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, μέσα από τον αποχαρακτηρισμό πολλών από αυτών. Η σχετική συζήτηση θα αρχίσει το Μάη, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με παιδιά. Αν και πριμοδοτούνται με 2 χρόνια πλασματικού χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν όταν γέννησαν, το μέτρο θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για πολλές εργαζόμενες μητέρες.
Επικουρικά Ταμεία

Για τα επικουρικά ταμεία, η κυβέρνηση προτείνει τέσσερα σενάρια:

- Διατήρηση του σημερινού συστήματος, αλλά με αλλαγές στο ύψος των συντάξεων και των εισφορών. Η εμπειρία δείχνει μείωση επικουρικών συντάξεων σε συνδυασμό με αύξηση των εισφορών.

- Χορήγηση μιας σύνταξης, άθροισμα των δυο συντάξεων και με το άθροισμα των εισφορών. Σ' αυτή την περίπτωση, εξετάζεται η τύχη της περιουσίας των... επικουρικών ταμείων.

- Μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε «επαγγελματική» με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Πρόκειται για την πρόταση που έχει καταθέσει η Ενωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, με την οποία παραδίνεται στο έλεός τους η επικουρική ασφάλιση.

- Μετατροπή ενός μέρους του διανεμητικού συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό, όπου το ύψος της σύνταξης θα εξαρτάται από την «απόδοση» των... επενδύσεων που θα κάνουν τα επικουρικά ταμεία με τα χρήματα των ασφαλισμένων!

Υπολογισμός σύνταξης

Σημαντικές είναι οι ανατροπές και σε αυτό τον τομέα. Για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2007 και μετά ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών των δέκα καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαπενταετίας, αντί των τελευταίων πέντε ετών που ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ για παράδειγμα. Ετσι, η σύνταξή του θα είναι μικρότερη από τη σημερινή αντίστοιχη. Το ύψος της αναπλήρωσης θα είναι 60% του μισθού, ενώ επανέρχεται η διάταξη του ν. 2084 που όριζε το ύψος του επικουρικού στο 20% και όχι περισσότερο. Η σύνταξη αυτή υπολογίζεται λογιστικά με βάση τα 35 χρόνια εργασίας.

Χτες υπήρξε μια μετατροπή, η οποία έχει ως εξής: Τα χρόνια εργασίας μέχρι το 2002, θα υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα τώρα για το ύψος της σύνταξης και τα υπόλοιπα με βάση τις καινούριες διατάξεις.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και άλλες σημαντικές ανατροπές. Πλήττεται ο θεσμός της κατώτερης σύνταξης. Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το αναγκαίο ποσό, ώστε ο ασφαλισμένος να πάρει την κατώτερη σύνταξη. Με την κυβερνητική πρόταση, το ποσό αυτό θα χορηγείται με τη μορφή επιδόματος και με τους περιορισμούς εισοδηματικών κριτηρίων, που ενδέχεται να μειώσουν το ποσό της κατώτερης σύνταξης. Αυτό οδηγεί σε κατακερματισμό που ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική κατάργηση των κατωτάτων ορίων.

Επίσης, εξετάζεται η εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης στα ταμεία των τραπεζών. Ενώ γενικότερα στα κυβερνητικά σχέδια εντάσσεται η ενοποίηση των Ταμείων, προκειμένου να παραμείνουν 8, ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, Αγρότες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «ελπίδα» δεν ήρθε... η «λεπίδα» έφτασε! (2015-06-28 00:00:00.0)
Με 35 χρόνια εργασίας στα 60... (2008-03-23 00:00:00.0)
Ολοκληρωτική ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (2005-02-11 00:00:00.0)
Κατεδάφιση των πάντων και για όλους (2001-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ