Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Βγήκαν ήδη στους δρόμους

Από την πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από την πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη
Την πρώτη μαζική και μαχητική απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, έδωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης χτες το βράδυ, λίγες ώρες μετά τις σχετικές εξαγγελίες μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε η επιχείρηση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι, συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απ' όπου στη συνέχεια, με μια μαχητική πορεία που διέσχισε το κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκαν έξω από το υπουργείο Μεκεδονίας - Θράκης.

«Σήμερα εδώ, δίνουμε υπόσχεση αγώνα, πως δε θα περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης», είπε ο Θ. Κυριακίδης γραμματέας του ΕΚΘ μιλώντας στους συγκεντρωμένους. «Η απάντησή μας θα είναι καθολικός παλλαϊκός αγώνας για να μην περάσει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Για να μην πάνε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στον κοινωνικό διάλογο - απάτη».

Με πικέτες και πλακάτ στα χέρια, κρατώντας υψωμένα τα πανό, οι εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πόλη εκφράζοντας την αντίθεσή τους και ταυτόχρονα απεύθυναν στους πολίτες κάλεσμα αντίστασης και αγώνα. «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», διαδήλωναν και προειδοποιούσαν πως: «αγώνας ταξικός, πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός». Εξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου κατέληξε η κινητοποίηση διαμήνυσαν: Το κράτος να πληρώσει και η εργοδοσία, αυτοί μας ξεζουμίζουν και κλέβουν τα ταμεία». Κάτω από την πίεση των διαδηλωτών που επιχείρησαν να ρίξουν την κεντρική πόρτα του υπουργείου, ο Γ. Πασχαλίδης αναγκάστηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία τους και να ακούσει τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Με τη λήξη της κινητοποίησης ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στον ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 10 το πρωί στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Στις άλλες πόλεις

Αμεσα αντέδρασαν οι εργαζόμενοι και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Χτες, από το πρωί αλλά και ως το βράδυ, δεκάδες «συνεργεία» συνδικαλιστών και εργαζομένων, ξεχύθηκαν στις πλατείες, τους δρόμους και τους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας με έντυπο υλικό τους εργαζόμενους και το λαό. Με ντουντούκες, τραγούδια και συνθήματα, μέσα από συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σάλπισαν το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα για να μην περάσει η αντιασφαλιστική κυβερνητική επίθεση που σαρώνει βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Στη Δράμα από το πρωί έως και το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στους χώρους δουλιάς και στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης.

Αντίστοιχες εξορμήσεις έγιναν και το απόγευμα. Στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, στήθηκαν τα προπύργια του αγώνα στις πλατείες και άλλα κεντρικά σημεία των πόλεων, από όπου εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνδικαλιστές, διακήρυτταν την κάθετη αντίθεση του εργαζόμενου λαού στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Με ντουντούκες στα χέρια, και αφού προηγούμενα στήθηκαν τραπεζάκια στις πλατείες, το κάλεσμα αντίστασης και ανυποχώρητου αγώνα ακούστηκε και στη Νάουσα, στη Βέροια, στην Κοζάνη, στην Εδεσσα, και τα Γιαννιτσά.

Σήμερα η σκυτάλη του αγώνα περνά στις Σέρρες όπου στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία.

Ενώ για όλη την περιοχή ημερομηνία - ορόσημο για την όξυνση της πάλης θα αποτελέσει ο ταξικός αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ