Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι δεν είπαν

Τέσσερις λόγους επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για «να δώσουμε τη δική μας λύση» στο ασφαλιστικό.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι τα «ισχυρά ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τα εισοδήματα και την απασχόληση, σε μια φάση που η Ελλάδα επιδιώκει την πραγματική σύγκλιση και κοινωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μόνο που δεν είπε ο πρωθυπουργός ποιος δημιούργησε αυτά τα ελλείμματα. Δηλαδή οι εργοδότες - σ' αυτούς που ανατέθηκε η ανάπτυξη της χώρας - και η κυβέρνηση. Μόνο το 1999 είχαν βεβαιωθεί οφειλές πάνω από 500 δισ. για το ΙΚΑ, ενώ η κυβέρνηση χρωστά πάνω από 1,5 τρισ. δραχμές στα ασφαλιστικά ταμεία.

***

«Με βάση τη μελέτη του θέματος που έγινε, διαμορφώνονται μια σειρά από προτάσεις που προκύπτουν από πιθανούς συνδυασμούς μέτρων», είπε ο Κ. Σημίτης.

Πολύ... εμπεριστατωμένη μελέτη. Λογαριάζουν χωρίς στο λογαριασμό να μπαίνουν τα χρέη των τρίτων προς τα ταμεία. Κι ύστερα απορούν και εξίστανται πώς χρεοκόπησαν τα ταμεία. Κάνουν σαν εκείνον που κάλεσε το φίλο του σε δείπνο, του 'κλεψε το πορτοφόλι και στο τέλος του ζητούσε να πληρώσει το λογαριασμό.

***

«Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όρια ηλικίας, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, σε όποιον συμπληρώνει 40 χρόνια ασφάλισης» είπε ο Κ. Σημίτης.

Και όμως ισχύει και σήμερα η χωρίς όρια ηλικίας συνταξιοδότηση με 32,5-35 χρόνια στις τράπεζες, στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ.

Εκείνο λοιπόν που γίνεται στην πράξη με τα 40 χρόνια είναι η κατάργηση της συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Για να συμπληρώσει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, μπορεί να το πετύχει μόνο στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι αδιανόητη περίπτωση.

***

«Ενοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ταμείων για να δημιουργηθούν ισχυροί ασφαλιστικοί οργανισμοί», είπε ο πρωθυπουργός.

Τελευταία ενοποίηση ήταν του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΤΑΕ και έγινε σε πήλινα πόδια, με αποτέλεσμα να εκπέμψει SOS. Επομένως η ενοποίηση, όταν δε γίνεται προς τα πάνω και με αποφάσεις των ίδιων των ασφαλισμένων, αποβαίνει μοιραία.

***

«Διασφαλίζεται ο τριμερής χαρακτήρας και η χρηματοδότηση του δημοσίου», είπε ο Κ. Σημίτης.

Εδώ η κυβέρνηση δεν πλήρωσε ούτε τις εισφορές για τους νεοασφαλισμένους (απ' την 1.1.1993) που προβλέπει ο νόμος του Σιούφα και τώρα μιλά για διασφάλιση. Μόνο στο ΙΚΑ η κυβέρνηση χρωστά για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων πάνω από 500 δισ. δραχμές.

***

Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι απέρριψαν τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης, πιθανά να τον ήθελε η ΝΔ.

Κι όταν ρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ το 1992 καταψήφισε τους νόμους της ΝΔ, ενώ τώρα τους διευρύνει με το σχέδιο που παρουσίασε, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι τα μέτρα αυτά απέδωσαν.

Μόνο που δεν αποδώσατε εσείς τις οφειλές σας ως κυβέρνηση, παρατήρησε δημοσιογράφος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρύπες εκατομμυρίων ευρώ φορτώνονται «με το καλημέρα» στον λαό (2021-12-10 00:00:00.0)
Σαρωτικές ανατροπές σε όλο το εύρος των δικαιωμάτων (2008-03-09 00:00:00.0)
Αγώνας για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια (2002-03-22 00:00:00.0)
Προτάσεις που διευκολύνουν την κυβέρνηση (2001-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ