Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης

Ολοήμερη, άμεση, δυναμική και ενωτική ήταν η απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Παρά την κίνηση «αιφνιδιασμού» για να πιάσει τους εργαζόμενους «εξαπίνης», εκτός από τις πρωινές κινητοποιήσεις, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος και σε πολλές γειτονιές: Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Ν. Λιόσια, Πετρούπολη, Μαρούσι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Μπραχάμι, Ελληνικό, Δάφνη, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Χαλάνδρι, Περιστέρι, Αιγάλεω.

Στην πλατεία Κάνιγγος από νωρίς μαζεύτηκαν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι με πανό, με διάθεση να υπερασπιστούν το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και με το σύνθημα ανυπακοής «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που αναφέρθηκε στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης και κατέδειξε την ανάγκη κανένας εργαζόμενος να μην «πέσει» στα διασπαστικά διλήμματά της. «Η επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν αφήνει κανέναν έξω». Η απάντηση λοιπόν της εργατικής τάξης πρέπει να είναι ενωτική, μαζική και ταξική. Τέλος, επισήμανε την αναγκαιότητα ν' απορριφτεί κάθε κοινωνικός διάλογος, κάθε κοινωνικοεταιρισμός και να δοθεί η μόνη λύση, που είναι η ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Το λόγο πήρε και η Α. Μπαλλού, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Αγροτικής Τράπεζας και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ. Τόνισε ανάμεσα στ' άλλα ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν όλους τους χώρους, χωρίς να διακρίνουν φύλο και εργασιακή ηλικία: λαϊκά στρώματα, γυναίκες, εργατική τάξη. Κάλεσε, επίσης, τις γυναίκες εργαζόμενες, μαζί με όλη την εργατική τάξη, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για να εμποδίσουν αυτά τα μέτρα και να προσφέρουν στο μέλλον των παιδιών τους και στο δικαίωμά τους στη ζωή.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή. Οι οικοδόμοι τέθηκαν επικεφαλής και πίσω τους ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στο μέταλλο, στις τράπεζες και οι συνοδοιπόροι τους σε αυτόν τον αγώνα από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Το πρώτο σύνθημα, «Μέτωπο Αγώνα Πανελλαδικό, κόντρα στην Κυβέρνηση και στον Συμβιβασμό», έκανε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, κοντράροντας τα κυβερνητικά σχέδια και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Χαρακτηριστικό της άσχημης θέσης που έχει έρθει η κυβέρνηση όχι μόνο από τη χτεσινή πορεία, αλλά και από το σύνολο των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν αυτό τον καιρό, είναι ότι οι αστυνομικές δυνάμεις φρόντισαν χτες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μπαίνοντας μπροστά από τους διαδηλωτές. Οταν η πορεία έφθασε μπροστά στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σταδίου, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν την κυβέρνηση «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί». Στη συνέχεια πέρασαν μπροστά από τη Βουλή και κατέληξαν στα Προπύλαια, όπου από τις ντουντούκες δόθηκε το σύνθημα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών (2019-04-20 00:00:00.0)
Μαχητικές διαδηλώσεις παντού (2011-03-11 00:00:00.0)
Δε θα περάσει το πετσόκομμα! (2009-07-31 00:00:00.0)
Μια διαδήλωση που δεν έλεγε να τελειώσει (2002-04-19 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση για την παιδεία (1998-05-15 00:00:00.0)
Χιλιάδες φωνές αντίστασης (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ