Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ολοκληρωτική ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Σχέδιο - βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας ρητά τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο νόμο Ρέππα. Αυτόν το νόμο στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ
Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο νόμο Ρέππα. Αυτόν το νόμο στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ
Μείωση των παροχών και των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου, είναι το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που, εξειδικεύοντας το νόμο 3029 της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (γνωστό ως νόμο Ρέππα), ανατρέπει ολοκληρωτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το σχέδιο αυτό κατέθεσε προχτές το υπουργείο Οικονομικών προς την ΟΤΟΕ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής «κοινωνικού διαλόγου» τραπεζιτών, κυβέρνησης και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Χτες ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η πρόταση είναι ένα «κείμενο εργασίας». Ενα κείμενο όμως που βάζει βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων και αποτελεί πιλότο για την εφαρμογή ανάλογων σχεδιασμών και στα ταμεία των ΔΕΚΟ.

Από τη μεριά της, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) - αντέδρασε δηλώνοντας ότι δε συνεχίζει το διάλογο, αν δεν αποσυρθεί η πρόταση και στη χτεσινή Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε ότι δε θα ματαιώσει την απεργία της ερχόμενης Δευτέρας, στις 14 Φλεβάρη. Κάτι που έκανε την προηγούμενη βδομάδα σε ένδειξη «καλής θέλησης» προς την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες!!! Στην πραγματικότητα η αντίδραση της πλειοψηφίας είναι για το «θεαθήναι», αφού και η ίδια έχει ως πάγιο αίτημα την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

Πιστή εφαρμογή του νόμου Ρέππα

Η πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων των τραπεζών στο ΙΚΑ, τη βαθμιαία μείωση των εισφορών των εργοδοτών για κύρια σύνταξη, αλλά και την εναρμόνιση των όρων κύριας σύνταξης με αυτών που ισχύουν στο ΙΚΑ, εντός μιας πενταετίας από τη στιγμή της ένταξης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση των παροχών και των συντάξεων, αλλά και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακόμα, προτείνεται η δημιουργία ενός θνησιγενούς ενιαίου επικουρικού ταμείου στις Τράπεζες, στο οποίο θα ενταχθούν πιθανότατα οι ασφαλισμένοι μέχρι και το 1992. Ολοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα ασφαλιστούν κατευθείαν στο επικουρικό του ΙΚΑ και με χειρότερους όρους απ' αυτούς που έχουν στα δικά τους επικουρικά. Σε κάθε περίπτωση οι τραπεζίτες απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Και επειδή από όλα αυτά θα δημιουργηθούν «απώλειες από την προσαρμογή και την εκλογίκευση των σημερινών παροχών με τα ισχύοντα του ΙΚΑ σήμερα», όπως ανοιχτά ομολογείται στην πρόταση της κυβέρνησης, προτείνει τη «σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου». Δηλαδή, αφού πρώτα υπονομεύει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και χτυπά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, έρχεται μετά να τους σπρώξει - με βάση τη δυνατότητα που της δίνει ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα - στον περίφημο πια τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, την ιδιωτική ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος νόμος (3029/2002) ορίζει ότι τα ειδικά ταμεία «έως 1/1/2008 εντάσσονται στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ» (άρθρο 5, παράγραφος 2). Επίσης, ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Απασχόλησης «ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών του κλάδου σύνταξης των ανωτέρω ταμείων και ειδικότερα η διαδικασία σύγκλισης των εισφορών αυτών προς τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ» (άρθρο 5, παρ. 11). Ενώ επιβάλλει τη σταδιακή μείωση των συντάξεων (άρθρο 2, παρ. 11). Συγκεκριμένα, από το 2008 το ποσοστό αναπλήρωσης από 80% ορίζεται σε 79% και στη συνέχεια μειώνεται κατά 1% ανά έτος μέχρι να φθάσει το 70% για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2017 και μετά. Τέλος, ο νόμος ορίζει τους κανόνες σύστασης των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης τα οποία «λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα» (άρθρο 7).

Ετσι, μόνο ως αποπροσανατολιστικές και ψευδείς μπορούν να χαρακτηριστούν οι «διαμαρτυρίες» (!) του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ πως τάχα η πρόταση της ΝΔ δεν εφαρμόζει αλλά ανατρέπει το νόμο Ρέππα. Στην πραγματικότητα το μόνο σημείο διαφοροποίησης σε σχέση με το νόμο Ρέππα είναι η χρονική διάρκεια της διαδικασίας μείωσης των παροχών και των συντάξεων, ότι δηλαδή πρέπει να είναι πέντε και όχι δέκα χρόνια. Οσο για την κριτική που ασκήθηκε από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ότι η πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπει «τη δημιουργία - ως συμπληρωματικού - Επαγγελματικού ταμείου» νοθεύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, απλά υπενθυμίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωσή της στις 3 Φλεβάρη, όπου σημειώνει: το περιεχόμενο του αγώνα «αφορά στη δημιουργία Ενιαίου Επικουρικού και Συμπληρωματικού Ταμείου Ασφάλισης»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραπεζιτών υπάλληλοι(2006-03-28 00:00:00.0)
Πλατιά δράση ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση(2005-02-10 00:00:00.0)
Ταφόπλακα η εφαρμογή του νόμου Ρέππα(2005-01-26 00:00:00.0)
Καμιά εμπιστοσύνη στους συμβιβασμένους(2004-12-15 00:00:00.0)
Η επίθεση εντείνεται και η ΟΤΟΕ ζητά διάλογο!(2004-12-04 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα ενάντια στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους(2004-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ