Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Καμιά εμπιστοσύνη στους συμβιβασμένους

Την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ και κοινής αγωνιστικής δράσης όλων των εργαζομένων ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση και για τη διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης για όλη την εργατική τάξη, αναδεικνύει η ΕΣΑΚ Τραπεζών, με χτεσινό δελτίο Τύπου, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) - που μέσα από την ταξική συνεργασία προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων.

Χτες, υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και της Ενωσης Τραπεζών στα πλαίσια συντήρησης ενός κλίματος συναίνεσης και «διαλόγου», με στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Και από αυτή τη συνάντηση έγινε φανερό ότι και τα δύο μέρη συμφωνούν στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων (μεταξύ αυτών και όσων υπάρχουν στις τράπεζες) στο ΙΚΑ. Ενταξη που θα επιφέρει παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως μείωση των συντάξεων και των παροχών. Από την άλλη και οι δύο προκρίνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου. Ενώ οι όποιες διαφορές υπάρχουν φαίνεται ότι θα λυθούν και πάλι με «διάλογο», όπως επισήμανε και χτες η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της. Τακτική που στηρίζει τα αντιασφαλιστικά σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή η ΕΣΑΚ Τραπεζών σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η "λύση" τους στο ασφαλιστικό του κλάδου εξυπηρετεί τα σχέδια των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα (όσων έχουν απομείνει από τους προηγούμενους αντασφαλιστικούς νόμους) στο σύνολο της εργατικής τάξης. Αυτές, άλλωστε, είναι οι κατευθύνσεις τόσο της ΕΕ (Σύνοδος της Λισαβόνας) όσο και των άλλων οργανισμών, ΔΝΤ κλπ.».

Και πιο κάτω τονίζει ότι «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) - μέσα από διαλόγους ταξικής συνεργασίας και πιστοί στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας επιχειρεί για άλλη μια φορά να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους μπροστά στη νέα επίθεση». Σε κλίμα συναίνεσης προβάλλει «τη θέση για ΙΚΑ και ενιαίο κλαδικό επικουρικό που όπως και το παρελθόν αποτελεί το πρόσχημα για νέο συμβιβασμό. Κραυγαλέο δείγμα της στάσης της ήταν η συμπόρευσή της με τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που στηρίζουν από κοινού τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ».

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, συνεχίζει η ΕΣΑΚ, «δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες, καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ. Η μόνη διέξοδος είναι η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, η συγκρότηση του ταξικού πόλου και στον κλάδο, που θα μπει εμπόδιο στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών ταμείων». Καταλήγοντας αναδεικνύει την ανάγκη για ενιαίο αγώνα όλων των εργαζομένων, με στόχο να «αντιπαλέψουμε τη νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, να αγωνιστούμε για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, να επιβάλλουμε λύση για την κοινωνική ασφάλιση (κύρια και επικουρική, υγεία, πρόνοια) προς όφελός μας. Για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλη την εργατική τάξη που θα προβλέπει μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και των παροχών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νέα» αντεργατική πρόταση(2005-05-10 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς(2005-02-15 00:00:00.0)
Πλατιά δράση ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση(2005-02-10 00:00:00.0)
Περιοδείες στους χώρους δουλιάς(2005-02-09 00:00:00.0)
Αγώνας για δημόσια κοινωνική ασφάλιση(2004-11-24 00:00:00.0)
Θα τους πετσοκόψουν με «διάλογο»(2001-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ