Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Σαράντα ναυτεργάτες θα πληρώσουν την «ανταγωνιστικότητα»

Σαράντα ναυτεργάτες από τα επιβατηγά - οχηματαγωγά της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου θα βρεθούν στις μαύρες λίστες της ανεργίας με το έμπα του καινούριου χρόνου! Αυτός είναι ο... μποναμάς που τους ετοιμάζουν από κοινού υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και εφοπλιστές. Συγκεκριμένα προχτές έφτασε στα χέρια των ναυτεργατών του πορθμείου υπουργική απόφαση του Μ. Κεφαλογιάννη με την οποία ορίζεται η μείωση της οργανικής σύνθεσης των 20 πλοίων της γραμμής κατά 2 ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα διώχνει από κάθε πλοίο ένα ναύτη και ένα τζόβενο. Η απόφαση του Κεφαλογιάννη έρχεται να προστεθεί στην τροποποίηση που έκανε και μάλιστα εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες, του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων για την παραπέρα μείωση του κατώτερου πληρώματος στα ποντοπόρα πλοία και να σηματοδοτήσει τη συνεχώς εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης της ΝΔ και εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών.

Το πρόσχημα για την έκδοση της υπουργικής φέρεται να το έδωσε με... «πρωτοβουλία» του ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου ο οποίος παρουσίασε σαν αίτημα τη μείωση των οργανικών συνθέσεων προκειμένου να διατηρηθεί η... ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών της γραμμής και... να σωθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας. Αίτημα που βέβαια ο υπουργός έσπευσε να ικανοποιήσει σε χρόνο «ρεκόρ»...

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζουν ότι ο υπουργός «συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζει να μειώνει τις οργανικές συνθέσεις στη ναυτιλία για να αυξήσει τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες του», με αποτέλεσμα να «αυξάνεται η ανεργία, εντατικοποιείται η εργασία, αυξάνονται τα ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες, υπονομεύονται τα οικονομικά του ΝΑΤ, χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο της ναυτεργατικής οικογένειας».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου του ναυτεργατικού τοπικού σωματείου, Γ. Ασημακόπουλου, να απαιτεί τη μείωση των οργανικών συνθέσεων», «δεν απαλλάσσει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας από τις ευθύνες και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του, αντίθετα υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι για τους ναυτεργάτες και τα συμφέροντά τους. Τα τεχνάσματα, να αξιοποιούνται τυχοδιωκτικές ενέργειες υπαγορευμένες από τους εφοπλιστές, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα οξύτατα προβλήματα που γεννάει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της ναυτιλίας».

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται συγκρότηση μετώπου ναυτεργατών, εργατοϋπαλλήλων, εργαζομένων γενικότερα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και προώθηση λύσεων, μέσα από τους αγώνες, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Και καλούν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο το απόγευμα η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ