Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν στόχο τους λαούς

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον επικίνδυνο ρόλο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης

Οι λαοί όλων των χωρών πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν τέρμα στις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, για την κατάργηση των δύο αυτών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕΣτρατής Κόρακας, μιλώντας στην τελευταία ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου, παρεμβαίνοντας, ανέφερε συγκεκριμένα:

"Κύριε πρόεδρε, η εισήγηση του Βέλγου συναδέλφου μας Ντε Ντεκέρ διαπνέεται αναμφίβολα από την ανησυχία να ξέρει αν η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση θα ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή αν θα γίνει ο "ευρωπαϊκός πυλώνας" του ΝΑΤΟ.

Ετσι, λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται, κατά τον εισηγητή μας κύριο Ντε Ντεκέρ, είναι εάν η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση θα ενσωματωθεί στην ΕΕ - και αυτή είναι η άποψή του - ή αν θα είναι ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όμως, στην εισήγηση γίνεται καθαρό ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση η επικυριαρχία του ΝΑΤΟ και, κατά συνέπεια, των Αμερικανών.

Αυτή η συζήτηση, κατά τη γνώμη μας, υποδηλώνει τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ποιος κυρίως θα έχει το πάνω χέρι στις διάφορες επιδρομές εναντίον των χωρών και των λαών, ώστε να πάρει στη συνέχεια και ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή είναι σημαντικότατη.

Σήμερα το πρωί, ο Βρετανός υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν πραγματιστής, κατά τη γνώμη μου. Είπε: "Αυτή η συζήτηση για το αν η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση θα συγχωνευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή αν θα είναι ο πυλώνας του ΝΑΤΟ, είναι μια συζήτηση χωρίς ουσία".

Εγώ θα συμφωνήσω μαζί του, αλλά προς μια άλλη κατεύθυνση. Πράγματι, είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, οι λαοί θα είναι ο στόχος των στρατιωτικών επεμβάσεων και της τρομοκρατίας που οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ θα ασκούν.

Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, αγαπητέ κύριε Ντε Ντεκέρ, δεν είναι με τι σχοινί θα κρεμαστείς, αν θα είναι μεταξωτό ή συρματόσκοινο. Το θέμα είναι να μην κρεμαστείς. Και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ είναι οργανισμοί, εξάλλου, που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης.

Χτες, ο κ. Μπλάου απαντώντας σε ένα κρίσιμο, κατά τη γνώμη μου, ερώτημα που έθεσα - και πρέπει όλοι να θέτουμε: "ποιος μας απειλεί", "ποιος είναι ο εχθρός μας", απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι στην Ελλάδα βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα.

Πράγματι, στην Ελλάδα είμαστε επηρεασμένοι - όπως και στην Τουρκία εξάλλου - από την απειλή από την Τουρκία και αντίστροφα. Θα πρέπει να καταλάβουμε, με την απάντηση αυτή, ότι οι δυνάμεις ταχείας δράσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ οργανώνονται για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την απειλή που προέρχεται από την Τουρκία; Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και γι' αυτό ακριβώς το λόγο εμείς επιμένουμε ότι οι λαοί όλων των χωρών πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν τέρμα σε αυτή την πολιτική, που είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε έξαρση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Θα πρέπει - είναι μια ευκαιρία - να φροντίσουμε όλοι, ώστε να οικοδομήσουμε μια άλλη Ευρώπη χωρίς στρατεύματα, χωρίς επεμβάσεις, την Ευρώπη των λαών, της Ευρώπη της ειρήνης, την Ευρώπη που πραγματικά ο καθένας θα ζει με ασφάλεια και χωρίς τον εφιάλτη, χωρίς την τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ