Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Να διατηρηθεί και ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του

Ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, κατά τη συζήτηση της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής

Την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, διεύρυνσης και βελτίωσης της ποιότητας των παροχών, ώστε να ανταποκρίνονται στο στόχο, για μια υψηλού επιπέδου, ενιαία, δημόσια κοινωνική προστασία, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με την κοινωνική προστασία στην Ευρώπη.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η σταθερή πολιτική επιλογή της ΕΕ και των κρατών - μελών για παραπέρα αποδιάρθρωση, όχι μόνο της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και γενικότερα του συστήματος κοινωνικής προστασίας που επικράτησε μεταπολεμικά στην Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα της αποτελεσματικής πάλης του εργατικού κινήματος, προκύπτει όλο και πιο αποκαλυπτικά. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την κοινωνική προστασία στην Ευρώπη, ζητά από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προώθηση της απασχολησιμότητας, αντιμετωπίζει τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ως απλό εμπορικό αγαθό και τους ασφαλισμένους ως καταναλωτές, που οφείλουν να "περιορίζουν τη ζήτησή τους" και προτείνει μέτρα για τον "εκσυγχρονισμό" της κοινωνικής προστασίας και την "προσαρμογή" των συστημάτων στις αλλαγές, μέσα από την ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας και συνταξιοδοτικής κάλυψης.

Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "αν και περιέχει ορισμένες θετικές διαπιστώσεις και προτείνει κάποια επιμέρους μέτρα, αποδέχεται συνολικά το νέο πλαίσιο "κοινωνικής προστασίας", που ετοιμάζουν και αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα χρηματοδότησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας από τη σκοπιά της επίδρασής τους στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό όσους ζητούν μείωση των δαπανών και ιδιωτικοποίηση τμήματος των παροχών. Θέλουμε να παρατηρήσουμε, σε σχέση με την εκτίμηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση ότι "η ενίσχυση των μηχανισμών της αγοράς στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεν πρέπει να συντελεί σε μια υπηρεσία δύο ταχυτήτων στον τομέα της Υγείας", ότι η ιδιωτικοποίηση τμήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η ενίσχυση των μηχανισμών της αγοράς στον κλάδο συνεπάγονται ντε φάκτο τη δημιουργία συστήματος Υγείας δύο ταχυτήτων. Και αυτό γιατί όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα θα μπορούν άνετα να πληρώσουν υψηλές εισφορές στους ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς φορείς, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα περιοριστεί στις ελάχιστες χαμηλού επιπέδου παροχές. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε τη συνειδητή υποβάθμιση και αποψίλωση του ΕΣΥ και τη σκανδαλώδη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην προσπάθεια - στο όνομα της μείωσης του κόστους - παραπέρα συρρίκνωσης του επιπέδου συνταξιοδοτικών παροχών των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων και περιορισμού των συντάξεων που χορηγούν σε ένα ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης προς όφελος των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συνταξιοδοτικών φορέων, στους οποίους θα προσφεύγουν όσοι θέλουν κάποια βελτίωση των δημόσιων συντάξεων πείνας. Η πρόσφατη ανακοίνωση του νέου προέδρου του ΙΚΑ ότι μελετάται η ίδρυση νέου επικουρικού ταμείου που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με βάση την αρχή της άμεσης σύνδεσης ανάμεσα στο ύψος των εισφορών και των παροχών, καθώς και με ενδεχόμενη άμεση συμμετοχή του ιδιωτικού ασφαλιστικού κεφαλαίου δημιουργεί εντονότατες ανησυχίες".

Στη συνέχεια, τόνισε ότι "απορρίπτουμε το "νέο" μοντέλο "κοινωνικής προστασίας" που μας ετοιμάζουν. Ξέρουμε ακόμα ότι οι επιλογές αυτές αποτελούν άμεση συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας, που επιβάλλουν τα κριτήρια σύγκλισης και το Σύμφωνο Σταθερότητας, που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα χρηματοδότησης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και οδηγούν στη συρρίκνωσή του".

Σε σχέση με τα μέσα αντιμετώπισης των υπαρκτών προβλημάτων, τόνισε ότι "σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το πιο βασικό μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος κοινωνικής προστασίας αποτελεί η αποφασιστική ενίσχυση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων ιδίως σε κλάδους εντάσεως εργασίας, μέσω της ενίσχυσης με χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα των ΜΜΕ, οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής απασχόλησης, μέσω της μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών. Θεωρούμε ακόμα ότι υπάρχουν λύσεις - άλλες από αυτές που προτείνουν - στα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, όπως η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας, σχετικά με τις εισφορές, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, η φορολογία των κερδοσκοπικών μετακινήσεων του κεφαλαίου και η κατάργηση των εξαιρέσεων στη φορολόγηση των εισοδημάτων από κινητές αξίες και παράγωγα".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "μαζί με τους εργαζόμενους, παλεύουμε για τη διατήρηση και την ενίσχυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διεύρυνση και τη βελτίωση της ποιότητας των παροχών, ώστε να ανταποκρίνονται στο στόχο για μια υψηλού επιπέδου, ενιαία δημόσια κοινωνική προστασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ