Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πρώτα οι εκλογές, μετά η "προσέγγιση"

Κανένα βήμα για την αποφόρτιση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν πρέπει να αναμένεται πριν τις εκλογές στην Τουρκία, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, σχολίαζαν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύματα εφημερίδων που ήθελαν τον υπουργό ΕξωτερικώνΓ. Παπανδρέου "έτοιμο" να επισκεφτεί την Αγκυρα, προκειμένου να επιχειρηθεί μια αποκατάσταση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ίδιοι κύκλοι, σημείωναν στο "Ρ", ότι ο υπουργός δεν αντιμετωπίζει με "δογματικό" τρόπο το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά, πρόσθεταν, υπό τις σημερινές συνθήκες στο εσωτερικό και των δύο χωρών δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί κανενός είδους τέτοια κίνηση. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, απέκλεισε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Αγκυρα "σκέφτεται" βραχονησίδες...

Η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ πριν τεθεί θέμα διαλόγου, φέρονται να σχολιάζουν τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Βήμα" για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα.

Το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε νωρίτερα το σχόλιο αυτό που αποδίδει σε κύκλους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η παρουσίαση του θέματος στον τουρκικό Τύπο, προδίδει κάποιον αιφνιδιασμό.

Ενώ είναι ευπρόσδεκτα τα ανοίγματα της Αθήνας, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τις σχέσεις της Αθήνας με τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ, δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα "Turkish Daily News".

"Δεν πρόκειται για προκαταρκτικούς όρους για συνομιλίες, αλλά η τουρκική κοινή γνώμη και η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορούν να δεχτούν συνομιλίες πριν η Ελλάδα νίψει τας χείρας της" λένε αξιωματούχοι στην εφημερίδα. "Διευρύνει τα όρια της φαντασίας μας", είναι τέλος το σκωπτικό σχόλιο ορισμένων αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην Αθήνα για το ενδεχόμενο ανοιγμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καυτηρίασε τις λαϊκιστικές προσεγγίσεις που όπως είπε "κάνουν τα εξωτερικά θέματα υλικό για εσωτερική πολιτική κατανάλωση".

"Τα αμφισβητούμενα θέματα μεταξύ των γειτονικών χωρών είναι πάντα επικίνδυνα", ισχυρίστηκε και σχολίασε ότι "οι πόλεμοι δεν πρόκειται να ξεσπάσουν γύρω από μεγάλα ζητήματα".

"Υπάρχουν, για παράδειγμα, 150 βράχοι και σχηματισμοί που περιγράφονται ως νησίδες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ακατοίκητες και δεν αναφέρεται στις συμφωνίες σε ποιον ανήκουν", είπε ο Σ. Ντεμιρέλ και συνέχισε: "Αν η ιδιοκτησία των βράχων αυτών και των νησίδων αναγνωριστεί (και δοθεί στην Ελλάδα) και αναγνωριστεί η ακτή, τότε όλο το Αιγαίο θα γίνει ελληνική λίμνη. Η Τουρκία δε θα μπορεί να έχει ούτε διάδρομο προς την ανοιχτή θάλασσα. Αυτό δεν απασχολεί μόνο την Τουρκία, απασχολεί όλες τις χώρες του Ευξείνου Πόντου που θα ήθελαν να έχουν ένα άνοιγμα προς τις ανοιχτές θάλασσες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνεται ο εφ' όλης της ύλης διάλογος (2010-04-18 00:00:00.0)
Πορεία για εφ' όλης της ύλης «διάλογο» (2005-04-30 00:00:00.0)
Ολα στο τραπέζι (2000-05-14 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου (2000-01-19 00:00:00.0)
Το Αιγαίο επί σκηνής (1996-08-08 00:00:00.0)
Γκρίζα και η Γαύδος; (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ