Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το Αιγαίο επί σκηνής

Με έκθεση του τουρκικού στρατού, που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή έκδοση της ""Τζουμχουριέτ"", επανέρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, γεγονός που προετοιμάζει, όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, το κλίμα για την εξέλιξη ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου

Η βεντάλια των ταραγμένων σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας ανοίγει, για μια ακόμη φορά, επικίνδυνα, καθώς δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" έκθεση του τουρκικού στρατού, η οποία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της Αγκυρας για τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς - σύμφωνα με τις απόψεις της τουρκικής διπλωματίας - δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνείς Συνθήκες.

Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" στη χτεσινή της έκδοση, με τίτλο "Η Τουρκία δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο" και υπότιτλο "Στην έκθεση για το Αιγαίο του Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών τονίστηκε ότι όλα τα νησιά εντός των 6 μιλίων ανήκουν στην Τουρκία", αναφέρει ότι τα στρατιωτικά επιτελεία της χώρας υπογράμμισαν πως η Τουρκία δεν έδειξε την απαιτούμενη αποδοτικότητα, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων που αναγνωρίστηκαν σε αυτή.

Η έκθεση του Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ", προετοιμάστηκε και υποβλήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση αμέσως μετά την κρίση της Ιμιας, με τίτλο "Η γεωγραφική - ιστορική - νομική κατάσταση των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και η πολιτική που εφαρμόζεται".

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως δημοσιεύεται από την τουρκική εφημερίδα, τα νησιά, πάνω στα οποία συνεχίζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, πέραν αυτών που δόθηκαν στην Ελλάδα με συμφωνίες, χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει "τα νησιά Ζούραφα, Κογιούν, Χουρσίτ και οκτώ νησιά και τρεις νησίδες γύρω από την Κρήτη, που μένουν εκτός των νησιών που δόθηκαν στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 12 της Συνθήκης της Λωζάνης". Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα νησιά "Υψηλή και Καρααντά, που υπάγονται στο καθεστώς της συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932". Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει μια ομάδα περίπου 70 νησιών, νησίδων και βράχων, μεταξύ των οποίων αναφέρεται η Κάλυμνος και η Ιμια.

Η έκθεση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ", καταλήγει με την πρόταση περί πραγματοποίησης ελληνοτουρκικής συζήτησης πάνω σε όλο το Αιγαίο και με την προτροπή, προφανώς προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, "να μη διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συνθήκες".

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Η δημοσιοποίηση των απόψεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τουλάχιστον, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως υπογράμμιζαν κύκλοι του υπουργείου, είναι ολοφάνερο πως η Αγκυρα εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητη από τις θέσεις που διατύπωσε στην υπόθεση της Ιμιας. Το νέο στοιχείο που προσφέρει αυτή η έκθεση, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, είναι ο επακριβής καθορισμός του σώματος των αμφισβητήσεων.Στόχος της δημοσιοποίησης των απόψεων του τουρκικού στρατού, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι η επαναφορά των "ελληνοτουρκικών προβλημάτων" στο προσκήνιο της επικαιρότητας, από το οποίο είχαν απομακρυνθεί λόγω τις εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και στις δύο χώρες. Η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ο οποίος αναμένεται να δρομολογηθεί, μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Επισήμως, η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης διατυπώθηκε από δήλωση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα."Το κείμενο αυτό, είπε ο Δ. Ρέππας, αν είναι γνήσιο, επαναλαμβάνει τις εξωφρενικές απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει η τουρκική πλευρά στις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας". Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κάλεσε την κυβέρνηση της Αγκυρας να αποδοκιμάσει το κείμενο και "να παραιτηθεί από τέτοιες απόψεις και αξιώσεις". Ο Δ. Ρέππας, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπέδειξε στην Τουρκία το "δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης" και υπογράμμισε πως η Ελλάδα "θα προβάλει το θέμα, θα το αναδείξει στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και στα πλαίσια των διπλωματικών σχέσεων που διατηρεί με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο".

Από την πλευρά της, η ΝΔ με δήλωση του προέδρου της, Μ. Εβερτ,αφού επισημαίνει τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αναζητηθεί μια στρατηγική αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Για την αναγκαιότητα της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αλλά και για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μίλησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε και ο ΣΥΝ, ενώ ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,με δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να αδρανεί, ρωτώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, "αν έχει αναλάβει δέσμευση απέναντι στην ΕΕ να προσφύγει η χώρα στη Χάγη και για τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ