Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο πρωταθλητισμός δεν είναι ο καθρέφτης

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Ολυμπιονίκες στην Ατλάντα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της συνεχάρη για τις φιλότιμες προσπάθειές τους και τους 121 Ελληνες αθλητές, οι οποίοι πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και ιδιαίτερα εκείνους που ανέβηκαν στο βάθρο, ή κατέκτησαν τιμητικές θέσεις, κάνοντας όλους μας υπερήφανους. και πρόσθεσε:

"Εκτιμάμε το έργο των ανθρώπων που γυμνάζουν και εμψυχώνουν τους αθλητές και τις αθλήτριές μας. Το θέμα, όμως, είναι όλοι μας, και πριν από όλα η κυβέρνηση που έχει την πρώτη ευθύνη, να σταθούμε στο πλευρό των εργατών και εργατριών του αθλητισμού και αύριο, όταν τα φλας της δημοσιότητας θα πέσουν. Να μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντούν. Και όταν αύριο εσείς οι ίδιοι δε θα είστε Ολυμπιονίκες, λόγω ηλικίας, γιατί κάποιοι άλλοι θα έρθουν στη θέση σας με τιμητικές διακρίσεις, εκείνο που έχει σημασία είναι να μην σας συμπεριφερόμαστε όπως στο γνωστό έργο: "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν ". Να μην επαναληφθούν αυτά τα λυπηρά φαινόμενα που ζήσαμε για λίγες μέρες με τη γνωστή συμπεριφορά ορισμένων απέναντι στα παιδιά της ομάδας μπάσκετ.

Ο πρωταθλητισμός, βεβαίως, είναι ένας δείκτης, όμως δεν αποτελεί καθρέφτη για τη συνολική κατάσταση των αθλητικών πραγμάτων μιας χώρας. Τα οκτώ μετάλλια είναι το καμάρι μας, όσο όμως όμορφο και να είναι ένα δέντρο δεν μπορεί να κρύψει το δάσος. Η αθέατη πλευρά στις σελίδες του αθλητισμού έχει επίσης μεγάλη σημασία. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στην κατάσταση της φυσικής αγωγής, του λαϊκού αθλητισμού και ιδιαίτερα του σχολικού αθλητισμού στη χώρα μας.

Μην ξεχνάτε όλοι εσείς, οι 121, που αθληθήκατε, ότι η ζωή είναι γεμάτη αντιθέσεις. Τις ζήσατε και εσείς και εδώ και στην Ατλάντα. Από τη μια λαμπρές επιτυχίες των λίγων που το αξίζουν και από την άλλη βάσανα και αποτυχίες στους πολλούς, που καμία φορά, ή τις πιο πολλές φορές, δεν το αξίζουν. Από τη μια προκλητικός πλούτος και προνόμια και από την άλλη προκλητική φτώχεια και δυσκολίες.

Μερίδιο ευθύνης

"Οι αθλητές και οι αθλήτριες που κατέκτησαν κάποια διάκριση, αναλαμβάνετε και εσείς κάποιο δικό σας μερίδιο ευθύνης, πέρα από εμάς των κομμάτων και της κυβέρνησης. Είμαστε βέβαιοι ότι αποτελεί και δικό σας όραμα. Οταν κλείσει ο κύκλος της αθλητικής σας δραστηριότητας, να έχετε αφήσει στον τόπο αυτό πέρα από τα μετάλλιά σας - που τα κλείνουμε στην καρδιά μας - και κοινωνικό έργο. Με το παράδειγμά σας και τον αγώνα σας, να βοηθήσετε και εσείς, όσο περνά από το χέρι σας, να στραφεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας μας προς τον αθλητισμό με υγιή και δημιουργικό τρόπο. Που σημαίνει να βοηθήσετε κι εσείς, όσο περνά από το χέρι σας - και περνά - να διαμορφωθεί η σωστή και κατάλληλη υποδομή στον τόπο μας.

"Ας σκεφθούμε όλοι, όλα τα κόμματα, οι βουλευτές αυτής της Βουλής και βεβαίως η κυβέρνηση και η αθλητική ηγεσία, τι επιδόσεις υπάρχουν τώρα πίσω από τα νέα παγκόσμια και ελληνικά ρεκόρ που δημιούργησαν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας. Πού βρίσκεται σήμερα το επίπεδο της προετοιμασίας και των επιδόσεων των παιδιών και των εφήβων μας. Διάβασα ότι στη χώρα μας υπάρχουν 200 ομάδες αθλητών της άρσης βαρών. Τι στήριξη δίνετε στο σημαντικό αυτό φυτώριο; Θα αφήσουμε, λοιπόν, στην πορεία διαβατήριο για την επίδοση να παίρνει μόνο εκείνος ο αθλητής ή η αθλήτρια που έχει μπάρμπα στην Κορώνη; Ο αθλητής ή η αθλήτρια που βρίσκει έναν μεγαλοεπιχειρηματία ως χορηγό, που ενδιαφέρεται όχι τόσο για το λαϊκό αθλητισμό, αλλά για τη διαφήμισή του μέσω των αθλητικών επιδόσεων; Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ο αθλητισμός δεν είναι χόμπι, ούτε ψώνιο. Είναι ουσιώδης παράγοντας για τη θεμελίωση των ανθρωπιστικών αξιών, τη διατήρηση της υγείας και άλλων ιδιοτήτων που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Στη χώρα μας η φυσική αγωγή και ο λαϊκός αθλητισμός αντιμετωπίζονται με πόρους φτώχειας και μιζέριας, με περίσσια τσιγκουνιά, με αποσπασματικές ρυθμίσεις.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε έστω και τούτη την ώρα της μέθης, που δικαιολογημένα όλοι νιώθουμε, τα φαινόμενα σήψης και παρακμής που υπάρχουν και στον ελληνικό αθλητισμό. Το αντιδημοκρατικό καθεστώς που υπάρχει στη συγκρότηση και λειτουργία διαφόρων φορέων και αθλητικών σωματείων, τη ρουσφετολογία, τον εκφοβισμό και την εξαγορά συνειδήσεων.

"Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα, ο πρώτος νικητής - αυτό το παραδεχόμαστε όλοι - ήταν η ακόρεστη δίψα των πολυεθνικών μεγαθηρίων, που πατρονάρισαν τους αγώνες μόνο και μόνο για να κερδίσουν νέες θέσεις στην παραγωγή και το εμπόριο που ληστεύει τους λαούς και ολόκληρες περιοχές της Γης. Και όμως, ευτυχώς, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στους δέκτες μας αθλητές και αθλήτριες να βιώνουν το ολυμπιακό ήθος στις δύσκολες μέρες μας κόντρα στο ρεύμα, όπως η Στέφκα Κονσταντίνοβα που από τα βάθη της ψυχής της στάθηκε φίλη και συναγωνίστρια για τη Νίκη Μπακογιάννη. Δυστυχώς, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας οι χειρονομίες ήθους που επέδειξε η Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου".

Για την Ολυμπιάδα του 2004

Αναφερόμενη η Αλέκα Παπαρήγα στην Ολυμπιάδα του 2004 τόνισε:

"Εχουμε στηρίξει και εμείς το αίτημα της Ελλάδας να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες εδώ το 2004. Αλλά προβληματιζόμαστε, όπως οι αθλητές, οι αθλήτριές μας και άλλοι, για το πώς θα γίνουν αυτοί οι αγώνες στην Ελλάδα. Και βεβαίως δε θα συναινέσουμε να είναι ο τζόγος και οι φόροι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των αγώνων. Πρέπει να βρεθούν, να δοθούν τα κατάλληλα κονδύλια για την τέλεσή τους, αν προκριθεί - και όλοι το ελπίζουμε - η χώρα μας.

"Υπάρχει για μας πρόβλημα κρατικής επιχορήγησης. Και αυτή πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης των αθλητών και ηθικά και οικονομικά, ώστε ο αθλητισμός να μην υποτάσσεται στις ορέξεις των λίγων, των επιχειρηματιών. Δε συμμεριζόμαστε απόψεις που λένε: "Οχι στον κρατικοδίαιτο αθλητισμό", από τη στιγμή που μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για την ελλιπή χρηματοδότηση και κυρίως από τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι και οι διάφοροι χορηγοί τελικά είναι και αυτοί κρατικοδίαιτοι.

"Πιστεύω ότι θα έλθει η ώρα - και πολύ σύντομα μέσα σε αυτή τη Βουλή - να συζητήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα και τις ευθύνες που επωμιζόμαστε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, αλλά και συνολικά για την πορεία του ελληνικού αθλητισμού. Ολα τα κόμματα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και μακάρι να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις. Δεν είμαστε εμείς που δε θα το θελήσουμε. Ολοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε, αλλά και ο καθένας με το βάρος ευθύνης που νιώθει".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε: "Τα συγχαρητήριά μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Δε θέλουμε όμως να μείνουμε εκεί. Πιστεύουμε ότι τα έργα του καθενός κρίνουν τη συνέπεια των λόγων του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ