Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Βουλή τίμησε τους ολυμπιονίκες

Με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του Κοινοβουλίου, τιμήθηκαν χτες οι Ελληνες αθλητές που κατέκτησαν Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ατλάντα, ενώ σε όσους διακρίθηκαν στους αγώνες επιδόθηκε το χάλκινο μετάλλιο του Σώματος.

Δυστυχώς, από τις ομιλίες των αρχηγών των αστικών κομμάτων δεν έλειψαν ούτε οι γνωστές υπερβολές, ούτε η προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιτυχίας των αθλητών, αλλά ούτε και ο διαχωρισμός μεταξύ όσων κατέκτησαν κάποια από τις πρώτες θέσεις - στους οποίους αποδόθηκαν όλες οι τιμές - και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής στην Ατλάντα. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε τις νίκες των ολυμπιονικών με νίκη του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι "το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ελλάδα των επιτυχιών, η Ελλάδα των διακρίσεων". Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ξεκίνησε την ομιλία του, ισχυριζόμενος ότι από την αρχαιότητα "τα αγωνίσματα δεν ήταν άγνωστα στους βαρβάρους, εδώ όμως αγωνίστηκαν ελεύθεροι άνθρωποι", και απευθυνόμενος στους τιμώμενους αθλητές είπε: "Σε δύσκολες ώρες αποδείξατε ότι αυτός ο λαός έχει λαμπρό μέλλον". Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις του αρχηγού της ΝΔ Μ. Εβερτ και του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά.

Σε εντελώς αντίθετη λογική κινήθηκε η ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.Αφού συνεχάρη για τις φιλότιμες προσπάθειες τους και του 121 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες, που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, σημειώνοντας ότι ανάμεσά τους κάποιοι είχαν την ιδιαίτερη ευτυχία να ανέβουν στο βάθρο, ή να κατακτήσουν τιμητικές θέσεις που μας έκαναν όλους υπερήφανους, υπογράμμισε ότι ο πρωταθλητισμός είναι μεν ένας δείκτης, δεν αποτελεί όμως τον καθρέφτη της συνολικής κατάστασης των αθλητικών πραγμάτων της χώρας. Ακολούθως, τόνισε την κακή κατάσταση που βρίσκεται ο λαϊκός και ιδιαίτερα ο σχολικός αθλητισμός, επισημαίνοντας: "Τα οκτώ μετάλλια μπορεί να είναι το καμάρι μας, όσο όμως όμορφο και να είναι το δέντρο, δεν μπορεί να κρύψει το δάσος". Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα σήψης και παρακμής είναι έντονα στον ελληνικό αθλητισμό, ενώ παραμένει απείραχτο το αντιδημοκρατικό καθεστώς στη συγκέντρωση και λειτουργία των διαφόρων φορέων και αθλητικών σωματείων, η ρουσφετολογία, ο εκβιασμός και η εξαγορά συνειδήσεων. Αναφερόμενη, τέλος, στους Ολυμπιακούς του 2004, είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα να διεξαχθούν οι αγώνες στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο να αυξηθούν οι φόροι και ο τζόγος προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια για την τέλεσή τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ