Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι καλοί λογαριασμοί...

Παλαιόθεν, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πράγμα που βεβαίως το γνωρίζει η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη. Η οποία, σημειωτέον, άλλοτε διαφημίζει ότι είναι "νέα", σε ύφος και ήθη, και άλλοτε ότι αποτελεί "συνέχεια" της προηγούμενης κυβέρνησης. Τώρα, φυσικά, λίγη αξία έχει αν το κυοφορούμενο "φιλολαϊκό" μέτρο που θα "σκάσει μύτη" οσονούπω, θα εμφανιστεί είτε κάτω από τα λάβαρα των "εκσυγχρονιστών", είτε υπό τας σημαίας των "άξιων συνεχιστών" του έργου της... Αλλαγής. Και για να μη μένετε άλλο σε αγωνία, ας αποκαλύψουμε ότι η σχεδιαζόμενη ρηξικέλευθη τομή, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, δεν ακούει παρά στο όνομα "ρύθμιση χρεών των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών". Τουτέστιν: "Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα".

Θα πει κανείς: Μα καλά, βρε παιδιά, ενοχλείστε επειδή η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα των ποδοσφαιρικών σωματείων και κάνει ό,τι μπορεί να για μην είναι καταχρεωμένο το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα πριν ακόμα αρχίσει; Κάθε άλλο. Ουδεμία ενόχλησις εξ αυτού του λόγου. Αρκεί όμως να μας εξηγήσει κάποιος, πώς γίνεται όλοι αυτοί οι κύριοι που χρωστούν και ρυθμίζονται τα χρέη τους, λίγο πριν τη ρύθμιση να "πετροβολούν" με πρωτοσέλιδα - διαγγέλματα για το πόσα δισεκατομμύρια ξόδεψαν για τον τάδε ή τον δείνα παίκτη. Ουδεμία ενόχλησις, αρκεί να μας εξηγήσουν γιατί η πολιτεία, επιδεικνύοντας εξαίσια αντανακλαστικά, αντιλαμβάνεται "στο φτερό" το πρόβλημα του κ. Κόκκαλη, του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Τροχανά και των λοιπών, που εμφανίζουν χρέη ύψους 9 δισ. δραχμών, αλλά αντιμετωπίζει με προχωρημένη βαρηκοϊα τα αιτήματα μικρομεσαίων, αγροτών, εμπόρων για τη ρύθμιση απείρως μικρότερων ποσών.

Εκτός όμως από την παραπάνω απορία, όντως υπάρχει (και) ενόχληση. Ενόχληση και μάλιστα τεράστια, επειδή, πέρα από την μπάλα, σε λίγο διάστημα ξεκινούν και άλλες δραστηριότητες. Σε χώρους δε, που και αυτοί είναι υπερχρεωμένοι, αλλά δεν τυγχάνουν της ίδιας κυβερνητικής μέριμνας. Για παράδειγμα, το θέμα των χρεών των πανεπιστημίων της χώρας λιμνάζει. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ξεκινούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και οι προϋπολογισμοί τους βρίσκονται ήδη "μέσα", με κίνδυνο πολλά από αυτά ακόμα και να μην ανοίξουν! Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα δεν απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού... Ενα επίσης από τα θέματα που δεν απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά τα χρέη των νοσοκομείων της χώρας. Πρόκειται για τα δημόσια βέβαια νοσοκομεία, και το γεγονός ότι εκεί δεν έχει τύχει να νοσηλευτεί κανείς από τους προέδρους των ΠΑΕ, ίσως, δίνει μια πρώτη εξήγηση γιατί το "εκσυγχρονισμένο" Υπουργικό Συμβούλιο δεν ξεκίνησε τις ρυθμίσεις από εκεί (μιλάμε για πραγματικές ρυθμίσεις, όχι όπως αυτές του επαναλαμβανόμενου δανεισμού που εκτινάσσουν περαιτέρω τα χρέη).

Ισως, πάντως, η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έχει ήδη δοθεί μέσα από την παροιμία, που την ξανασημειώνουμε: "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους". Και η κυβέρνηση ξέρει ποιους θέλει για φίλους της και κερδίζει τη φιλία τους μέσω της ρύθμισης των λογαριασμών τους. Γι' αυτές όμως τις περιπτώσεις υπάρχει μια ακόμα λαϊκή παροιμία, που κολλάει "γάντι" στον "εκσυγχρονισμό" που πουλάει η κυβέρνηση: "Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ