Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ
Ψεύτικες υποσχέσεις για "ελληνική προστασία"

Ο ταγματάρχης της ΕΥΠ αναφέρει ότι ο Οτσαλάν πείστηκε να πάει στη Νότια Αφρική αφού ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης τον διαβεβαίωσε ότι "θα είναι υπό την επίσημη ελληνική προστασία"!

Την έκθεση του πρέσβη Κωστούλα, από την οποία προέκυπτε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον Α. Οτσαλάν στο πλαίσιο της γραμμής "πετάξτε τον έξω από τα εθνικά χρώματα", επιβεβαιώνει από την πλευρά του ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδης στις δύο καταθέσεις του στις εισαγγελικές αρχές, που αποκάλυψαν χθες τα "Νέα".

Επιπλέον, ο Καλεντερίδης επιρρίπτει ευθύνες στους Αντ. Ναξάκη και Κ. Μπαντουβά για την "παράνομη είσοδο" του Οτσαλάν στη χώρα, αφήνει αιχμές για το ρόλο του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, ενώ διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση και το ρόλο της KGB.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της κατάθεσης Καλεντερίδη όταν ο Οτσαλάν πείθεται να πάει στη Νότιο Αφρική με ενδιάμεσο - άγνωστο - σταθμό, αφού προηγουμένως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ τον διαβεβαιώνει ότι "θα είναι υπό την επίσημη ελληνική προστασία", στην πραγματικότητα όμως παραπλανώντας τον...

Μετά την αποτυχία παραμονής του Οτσαλάν στο Μινσκ και την επιστροφή στην Αθήνα αναχώρησαν για την Κέρκυρα όπου, όπως αναφέρει, είχε σχεδιάσει τη μεταφορά τον Οτσαλάν με ταχύπλοο στις ιταλικές ακτές, είχε στείλει μάλιστα άτομα να λειτουργήσουν σαν ομάδες υποδοχής του Οτσαλάν, αλλά τελικά ο αρχηγός της ΕΥΠ τους μετέφερε την "πρόταση" για μεταφορά του Οτσαλάν στη Νότιο Αφρική, με ενδιάμεσο σταθμό χώρα, το όνομα της οποίας δεν του είχε γνωστοποιηθεί. Ταυτόχρονα, ο Σταυρακάκης τον πήρε στο τηλέφωνο και του είπε: "Πρέπει να πείσεις τον Οτσαλάν να δεχτεί. Πες του ότι εκεί που θα πάει, θα είναι υπό την επίσημη προστασία του ελληνικού κράτους και όταν θα εγκριθεί το άσυλο, θα τον μεταφέρουμε εμείς στη Νότιο Αφρική".

Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο ο Καλεντερίδης έθεσε το επιχείρημα υπόψη του Οτσαλάν και αυτός ζήτησε την άποψή του. Του είπε ότι δε γνωρίζει το χώρο, όμως συγκρατώ τη διαβεβαίωση που είχα για την επίσημη ελληνική προστασία του. "Του είπα ότι σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια το στοιχείο αυτό συνιστά αλλαγή της πολιτικής για τη χώρα μας ως προς το πρόσωπό του και το Κουρδικό γενικότερα. Εγώ για πρώτη φορά άκουγα τη θέση αυτή. Ο Α. Οτσαλάν άκουσε με προσοχή του σκεπτικό μου, με κοίταξε για κάποιο διάστημα επίμονα στα μάτια και μου είπε: "Πάμε""...

Για Ναξάκη - Μπαντουβά

Στην αρχή της πρώτης κατάθεσής του ο Καλεντερίδης αναφέρει ότι μετά το χαρακτηρισμό του Οτσαλάν από τις ιταλικές αρχές ως "ελεύθερο άτομο", εκτίμησε ότι ήταν πιθανόν να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και αυτήν την εκτίμηση μετέφερε στον αρχηγό της ΕΥΠ Σταυρακάκη, ζητώντας μάλιστα από αυτόν να του δώσει να συντάξει σχετικό άτυπο δελτίο ενημέρωσης με σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου, με σκοπό να ενημερωθεί η κυβέρνηση. Η πρότασή του απορρίφθηκε από τον Σταυρακάκη.

Ενα βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει ο Οτσαλάν για τη Ρωσία, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αντ. Ναξάκη, ο οποίος τον προέτρεψε να συμμετάσχει "σε παράνομη και απροειδοποίητη είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα". Αμέσως ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΥΠ και τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του Ναξάκη. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά προς τον ίδιο αλλά και στον αρχηγό της ΕΥΠ με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά τελικώς "απετράπη η είσοδος του Οτσαλάν στην Ελλάδα".

Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιγράφει τις γνωστές λεπτομέρειες εισόδου του Οτσαλάν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά "επειδή δεν υπήρχαν σαφείς μαρτυρίες για το αν το τέταρτο άτομο ήταν ο Οτσαλάν", σε συμφωνία με τον υποδιοικητή της ΕΥΠ επικοινώνησε με τον Ναξάκη για να διευκρινίσει την κατάσταση, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε ότι γνώριζε τίποτα, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν καταλαβαίνω τι μου λες". Την επομένη το πρωί όμως, ο ίδιος ο Ναξάκης τον πήρε τηλέφωνο και διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία δύο - τριών αστυνομικών και μάλιστα του είπε ότι θα πάρει στο τηλέφωνο τον υπασπιστή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και τον εισαγγελέα.

Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, αφού πήγαν με τον Οτσαλάν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, πήρε εντολή από τον Σταυρακάκη να συνοδεύσει τον Οτσαλάν στο Μινσκ και από εκεί στην Ολλανδία και σε καμία περίπτωση να μην αποβιβαστεί από το αεροπλάνο. Επιβάτες ήταν ο Οτσαλάν, η Μέλσα, κάποιος Κύπριος επιχειρηματίας ονόματι Ζορζ και ένας Ολλανδός δικηγόρος, σύζυγος της εξουσιοδοτημένης δικηγόρου του Οτσαλάν, Μπρίτε.

Ερωτηματικά για KGB

Εκεί ρώτησε τον Οτσαλάν γιατί εγκατέλειψε τη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα και αυτός του είπε τα εξής: "Την Πέμπτη το βράδυ τον επισκέφθηκαν αξιωματούχοι της KGB, του έδωσαν ένα πλαστό διαβατήριο - νομίζω ρωσικό - με τη φωτογραφία του και του ανακοίνωσαν ότι την επομένη στις 8 το πρωί θα τον φόρτωναν με τη βία στο αεροπλάνο που πήγαινε στη Δαμασκό. Αυτός επικοινώνησε με τους γνωστούς του στη Δαμασκό και τους γνωστοποίησε την απόφαση των Ρώσων. Οι Σύριοι του δήλωσαν ότι αν μπει στη Συρία, οι συριακές αρχές θα τον συλλάβουν και θα τον εκδώσουν στην Τουρκία".

Για μένα, αναφέρει ο Καλεντερίδης, το σημαντικότερο ερώτημα για όλη αυτή την υπόθεση, από την αρχή ως το τέλος, είναι η μη ενημέρωση της χώρας μας από την KGB, δεδομένων των διαύλων επικοινωνίας που υφίστανται μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της KGB και της ΕΥΠ".

"Προστασία" Μπερνς

Σε ό,τι αφορά τα διαδραματισθέντα στο Ναϊρόμπι ο Καλεντερίδης επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές την έκθεση Κωστούλα. Στο τέλος της κατάθεσης αναφέρει την παρέμβαση του Ν. Μπερνς για αναχώρηση των "4" από την Κένυα, αλλά, ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι εγγυάται μόνο για αυτόν και όχι για τα τρία κορίτσια, συνοδούς του Οτσαλάν. Ζητήθηκε να έρθει σε επαφή η ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι με την αντίστοιχη των ΗΠΑ και να κανονιστούν οι λεπτομέρειες αναχώρησής του. Ο Καλεντερίδης, "αναλογιζόμενος τους επικίνδυνους συνειρμούς που ήταν δυνατόν να προκαλέσει μια τέτοια πράξη, ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι αρνούμαι οποιαδήποτε παρέμβαση των Αμερικανών, προτείνοντας στον πρέσβη να αξιολογήσει ότι μόνη δυνατή παρέμβαση είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας είμαι πολίτης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ