Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Κύρια ανάκριση και έρευνα για τη διαρροή

Ο 3ος τακτικός ανακριτής Αθηνών Ανδρ. Παπαδημητρίου θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την ανάμειξη μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν. Χτες παρέλαβε τη δικογραφία για να τη μελετήσει, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε μάρτυρες. Στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης θα προσωποποιηθεί και η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε την περασμένη βδομάδα εναντίον 18 ατόμων για 10 αδικήματα, ένα από τα οποία (προσβολή της διεθνούς ειρήνης κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια σ' αυτή) έχει κακουργηματικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντ. Ναξάκης,υπάλληλοι της ΥΠΑ, αστυνομικοί υπεύθυνοι για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ελληνικού, εκπρόσωποι της εταιρίας που ναύλωσε το αεροσκάφος με το οποίο μεταφέρθηκε ο Αμπν. Οτσαλάν από την Πετρούπολη της Ρωσίας στην Αθήνα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου,αλλά και ο ίδιος ο έγκλειστος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί ηγέτης του PKK...

Ερευνα για τη διαρροή

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλος απέστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Δημόπουλο,με το οποίο του ζητά να ενεργήσει ο ίδιος ή ένας από τους αντεισαγγελείς του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου "επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο δράστης της διαρροής του χαρακτηρισμένου "άκρως απορρήτου" πορίσματος της προκαταρκτικής εξέτασης των τριών εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αναφορικώς με την υπόθεση Οτσαλάν, στον ημερήσιο Τύπο και σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και πριν τούτο, περιέλθει στους κατά περίπτωση αρμοδίους αποδέκτες, όπως είναι ο παραγγείλας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης Υπουργός της Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος της Βουλής, εφόσον κρίθηκε ότι συντρέχει λειτουργίας και ο νόμος 2509/97 περί ευθύνης Υπουργών". Το πόρισμα, επισημαίνεται στο έγγραφο, "περιήλθε στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά την ανακοίνωση αυτού από τα ΜΜΕ, γύρω στις 12.30 μ.μ. της 11ης Μαρτίου 1999". Εννοεί, προφανώς, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 11 Μάρτη προς Παρασκευή, αφού αποσπάσματα του πορίσματος είχαν μεταδοθεί στα δελτία ειδήσεων στις 8 μ.μ.

Αιχμές από τον πρόεδρο των εισαγγελέων

Ο πρόεδρος, εξάλλου, της Ενωσης Εισαγγελέων Βασ. Μαρκής, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε η διαρροή του πορίσματος από εισαγγελείς. "Μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες - δήλωσε στους δικαστικούς συντάκτες - ότι η Εισαγγελία δεν έχει καμιά σχέση με τη διαρροή αυτή. Γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Εισαγγελία για να τηρηθεί το απόρρητο αυτών των διαδικασιών και για μένα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτοι που είχαν στα χέρια τους αυτό το πόρισμα, που πράγματι προήλθε από διαρροή, ήταν πολιτικοί συντάκτες. Αυτό και μόνο θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτή τη διαρροή θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους χώρους". Απαντώντας ταυτόχρονα στους επικριτές του πορίσματος, είπε ότι "πρόκειται για ένα άψογο κείμενο και νομικά και ουσιαστικά, το οποίο στηρίζεται στα γεγονότα και στο αποδεικτικό υλικό που είχαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι δεν είναι οι οποιοιδήποτε άπειροι εισαγγελείς, αλλά οι τρεις αρχαιότεροι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών". Πρόσθεσε δε ότι αυτοί, με βάση την παραγγελία του προϊσταμένου τους Γ. Κολιοκώστα,"είχαν την υποχρέωση να διερευνήσουν το πώς εισήλθε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, πώς διήλθε δύο φορές από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και της Κέρκυρας και αν κατά το χρόνο παραμονής του στην Κένυα τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους Ελλήνων υπαλλήλων". Οσον αφορά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή του πορίσματος στον Τύπο, ο κ. Μαρκής τόνισε: "Κατανοώ τις αντιδράσεις εκ μέρους των συνηγόρων των εμπλεκομένων προσώπων. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε και δεν μπορούμε ν' αφήσουμε ασχολίαστο, είναι οι κραυγές και απειλές που ακούστηκαν σε βάρος των εισαγγελέων από άλλες πλευρές. Δεδομένου ότι θεσμικά κανείς δεν μπορεί να απειλήσει τους εισαγγελείς, σκέπτομαι ποια έννοια μπορεί να είχαν λόγια που ακούστηκαν ότι οι εισαγγελείς θα πληρώσουν για την ενέργειά τους αυτή; Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι οι συμπεριφορές αυτές, απ' όπου και αν προέρχονται, δεν πρόκειται να κάμψουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Εχουμε κατακτήσει μια θεσμική ανεξαρτησία, την οποία προσπαθούμε σε κάθε μας ενέργεια να υλοποιήσουμε. Και ίσως μια κορυφαία στιγμή της ανεξαρτησίας μας είναι η συμπεριφορά μας και οι ενέργειές μας σε σχέση με την έρευνα αυτή".

Για την προκαταρκτική εξέταση τέλος, που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Μαρκής εξέφρασε την πεποίθηση πως "θα αποδώσει ευθύνες εκεί που πρέπει" και επανέλαβε ότι "το πόρισμα είχε πάει και σε άλλους παραλήπτες με τη νόμιμη διαδικασία, ενδεχομένως σε ανώτατους εισαγγελείς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ