Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ναι μεν αλλά... από τη γερμανική προεδρία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Γιόσκα Φίσερ,κατέστησε σαφές χτες στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη,ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εξαρτηθεί από ένα "βέτο" της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει αποδείξει πως δε θα ευθύνεται αυτή για μία ενδεχόμενη αποτυχία των προσπαθειών της λύσης του πολιτικού σκέλους του προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υιοθέτηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για εμπλοκή της "Ομάδας των αναπτυγμένων χωρών", G-8, στην οποία προεδρεύει η Γερμανία, που - σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβησαν οι δύο υπουργοί - θα καλέσει τις δύο πλευρές να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ να αρχίσουν συνομιλίες "χωρίς όρους και προϋποθέσεις".

Ο Γ. Κασουλίδης, μιλώντας αργότερα με Ελληνες και Κύπριους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι η αποδοχή αυτής της πρωτοβουλίας, "δεδομένου - όπως είπε - ότι παραμένουμε στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των Ψηφισμάτων", είναι λίγο - πολύ υποχρεωτική, αφ' ενός μεν λόγω του ότι η Λευκωσία πρέπει να αποδείξει ότι τηρεί εποικοδομητική στάση και, αφ' ετέρου γιατί η πρόσκληση συμμετοχής σε συνομιλίες "χωρίς όρους και προϋποθέσεις" θέτει στην τουρκική πλευρά το δίλημμα να εγκαταλείψει τις αξιώσεις περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή να καταστεί εκ νέου υπεύθυνη για το αδιέξοδο.

Ο Κύπριος υπουργός έδειξε ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να εξευρεθεί λύση: "Να επιβληθούμε επί της Τουρκίας δεν μπορούμε και δε βλέπω και κανέναν άλλον που να μπορεί. Και οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία τόσο σημαντική για τα δικά τους συμφέροντα που αμφιβάλλω αν θα θελήσουν να περάσουν κάποιο επιτρεπτό όριο "φιλικής παραίνεσης" προς την Τουρκία...". "Παρά ταύτα - πρόσθεσε - εμείς πρέπει να αποδείξουμε στην Ευρώπη ότι έχουμε κάνει το παν για να λυθεί το Κυπριακό...".

Για τον Γ. Κασουλίδη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της συνομιλίας του με τον Γ. Φίσερ υπήρξε το γεγονός της επιβεβαίωσης ότι η γερμανική πλευρά "απαγκιστρώθηκε" από τη συνάρτηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την εξεύρεση προηγουμένως πολιτικής λύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη "δήλωση των τεσσάρων" - με την οποία η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία κατέγραψαν τις "ανησυχίες" τους για τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα - ο Φίσερ την ερμήνευσε στην κατεύθυνση ότι εμπεριέχει ουσιαστικά την απαίτηση προς την κυπριακή κυβέρνηση να πράξει τα πάντα για τη λύση του πολιτικού προβλήματος χωρίς ωστόσο να δίνει στην Τουρκία δικαίωμα "βέτο".

Ανεπισήμως - υπενθυμίζεται - διπλωματικές πηγές του υπουργείου είχαν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτή την κοινή δήλωση είχε "πυροσβεστικό χαρακτήρα" και απέβλεπε στην αποτροπή "σκληρότερου" κειμένου που προωθούσε η Γαλλία.

Ο Γερμανός υπουργός επαίνεσε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ματαιώσει την εγκατάσταση των συστημάτων "S-300" στην Κύπρο, ως "ουσιαστική συμβολή στην αποκλιμάκωση" της έντασης και διατύπωσε την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία "θα δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εποικοδομητικές συνομιλίες ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα".

Πάνω απ' όλα η ένταξη στην ΕΕ!

Προσήλωση στις προτεραιότητες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ ο Γ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι το κόστος για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου από την υπόθεση Οτσαλάν είναι περιορισμένο και πρόβλεψε ότι η Τουρκία θα εγκλωβιστεί από την υπόθεση Οτσαλάν.

Ο Γ. Κρανιδιώτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στο κουρδικό θέμα, τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης προς τους Κούρδους, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να πέσει θύμα της προσπάθειας που γίνεται και να κουρδοποιηθεί η εξωτερική της πολιτική ή να αποπροσανατολιστούν οι προτεραιότητές της.

Θέτοντας ως κορυφαίες προτεραιότητες την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο Γ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι σ' αυτές πρέπει να επιμείνουμε, διότι, πρόσθεσε, αλλιώς θα αποπροσανατολιστούμε και "θα χάσουμε το τρένο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ